Na meer dan een jaar met reisbeperkingen was het dan eindelijk zover en begonnen de versoepelingen in te treden. Sinds 9 juni is het ook weer toegestaan om af te reizen naar het ‘visland’ Frankrijk. Ook Toby Beelo trok zuidwaarts. Niet voor het stokbrood en de croissants, maar voor het meervalvissen!

Franse meervallen onder de boot… 

 

Tekst & foto’s: Toby Beelo

 

Compleet anders

“Het was niet voor de eerste keer dat ik de route naar het prachtige visland koos. Ik was er al vaker gaan vissen. Deze keer liep het echter niet zoals verwacht. Eenmaal op de bestemming aangekomen zag alles aan het water eruit als van ouds. Eén ding was echter compleet anders: de vangsten! En dat bedoel ik in positieve zin, want de meervallen waren helemaal los en meerdere vissen op een dag waren geen uitzondering.

Komt er weer eentje…

 

Boot, set-up en montage zijn er klaar voor…

 

Verticaalvissen

Ik had het plan om verticaal te gaan vissen op meerval aangezien dit niet alleen een zeer effectieve manier van vissen is, maar omdat het ook inzicht biedt in de activiteit van de meerval. Gewapend met een rubberboot, fishfinder en een verticaalhengel met Black Cat Cat Ball montage met één enkele haak, dreef ik het water af. Het duurde niet lang tot de eerste vis op de fishfinder verscheen. Deze  twijfelde geen moment en ging vol voor het aas. Een goed begin, dacht ik! Maar zo wispelturig als meervallen konden zijn, was ik nog niet gelijk in een jubelstemming. Eerst maar eens kijken of ik een tweede kon vangen. Ik herhaalde het trucje: diepe gaten zoeken, aas laten zakken, 5x slaan met het kwakhout en kijken wat er gebeurt. Dit trucje bleek zijn vruchten af te werpen en na de tweede vis kwam de ene na de andere meerval op mijn aas. Bij het gebruik van aasvissen is de genoemde montage met één enkele haak een perfecte montage. Het biedt een veilige manier van vissen, zowel voor de vis als voor de visser; loshangende dreggen zijn verleden tijd.

 

Een van de betere vissen…

 

Hard werken

Na zo’n geweldig begin kon het eigenlijk al niet meer stuk. De dagen erna waren de vangsten echter aanzienlijk minder en moest er hard gewerkt worden voor iedere aanbeet. Tja, dat is meervalvissen! De ene dag bijten de meervallen als gekken en de andere dag moet je hard werken voor iedere vis. Uiteindelijk werd het een uitstapje om nooit meer te vergeten met prachtige vangsten en wederom een geweldige ervaring in Frankrijk.”

Uiteindelijk werd het een uitstapje om nooit meer te vergeten…