Na de aankomst gisteren is het vandaag voor de deelnemers vroeg uit de veren voor de eerste dag van het Beet IJsland festival. Wie gaat de grootste kabeljauw vangen? Of misschien wel een enorme heilbot die hier ook zwemmen…

De deelnemers krijgen eerst instructie over de boten en veilheidsvoorschriften… en dan het water op!

Vannacht is de wind wat aangetrokken, het zeewater is opgestuwd tot een kabbeltje, maar vissen is zeker nog goed te doen. Dat is maar goed ook, want als ik rond 6.30 uur de gordijnen open zie ik al aardig wat deelnemers in de weer met hengels, tassen en koffers, ze lijken er zo vroeg allemaal al zin in te hebben! Om 8 uur volgen de instructies over het besturen van de boten, waar je moet tanken, waar je ijs haalt om de gevangen vis te koelen en het gebruik van de marifoon bij het verlaten van de haven, iedere boot dient zich te melden voor vertrek bij de kustwacht.

Prachtige sport op relatief licht spinmateriaal.

Joris staat vandaag bij groep Mastbroek aan boord zij hebben wat minder ervaring en zijn blij met de hulp van Joris. Na de uitleg over het knopen van de lijnen, gebruik van het kunstaas en wat kleinigheden beleven ze een fantastische dag. Binnen vijf minuten vangen wat je op de Noordzee in een heel jaar niet doet is wellicht de meest opvallendste uitspraak, ‘geweldig’ blijk het woord van de dag te zijn en met een dikke glimlach zijn de heren hoogstwaarschijnlijk naar bed gegaan. Met kabeljauwen tot om en nabij de 90 centimeter keken zij terug op een geslaagde dag.

In één woord; geweldig!

Zelf sta ik vandaag bij Ed en Erik aan boord, beide ervaren Noorwegengangers, zodoende had ik het wat rustiger qua uitleg en knopen. Erik moest nog even zijn certificaat halen om de boot te mogen besturen, maar net als iedereen die dit papiertje dient te halen slaagde ook Erik met vlag en wimpel. We besluiten eerst wat koolvissen te gaan vangen die later als aas zouden gaan dienen. Na wat driften liggen er enkel nog wat gulletjes in de aasbak, maar plots komen ze dan toch en kunnen we naar de beoogde stek.

Een koolvis aan een fireball montage in de hoop op een dikke meterkabeljauw… of heilbot!

Daar komen we echter nooit aan, Erik staat al met een hengel in zijn handen die krom stond tot in het handvat. We besluiten hier dan maar eerst een paar driften te maken. Iedere drift levert kabeljauw op, de grootste mat 95 cm. Hebberig als we zijn zoeken we een andere stek wat verder buiten het fjord, hier verwachten we nog grotere vissen. Ook hier komen mooie vissen naar boven, maar de golven blijken net iets te veel om lekker te kunnen vissen, terug naar de vorige stek dan maar. Hier maken we de dag vol met erg leuke vangsten.

Volop actie!

Ondertussen komen de vangstfoto’s van alle andere groepen ook binnen op de groeps-app. Prachtige kabeljauwen komen er voorbij. Lang, kort, dik, dun, donker en licht gekleurd, alles zit er tussen. Ook zij wisten allemaal vissen tot de 90 cm a 95 cm te vangen, met hier en daar een uitschieter van over de meter.

Blije gezichten!

Wanneer ik terugloop naar het huisje wordt ik binnen geroepen door groep Zyde. Onder het genot van een heerlijk Belgisch biertje bespreken we de dag. Ze blijken vandaag meer dan prima gevist te hebben. Met meerdere kabeljauwen boven de metergrens en 117,5 cm als topper mogen ze zich voorlopig de winnende vis toe-eigenen. Goed gevist heren, maar reken je nog niet rijk, het was nog maar de eerste dag, morgen gaan we weer allemaal ons best doen…..

Martijn Dekkers

https://beet.nl/beet-ijsland-festival-2021-gaat-beginnen/