Na de zware tegenvaller door annulering van vorig jaar stonden we dinsdag 24 augustus dan toch op de verzamelplek van Schiphol om te vertrekken naar het Beet IJsland Festival in Flateryi. De reis gaat weliswaar met diverse verscherpte maatregelen, maar we kunnen vissen!

Onze boten voor de komende dagen…

 

Ervaring geen must

Het IJsland-festival is een samenwerking tussen Beet en Visreis.nl. Joris Nieuwenhoff en ondergetekende (Martijn Dekkers) begeleiden deze reis en stappen iedere dag aan boord van een andere boot met als doel het bijbrengen van technieken, helpen met alles wat bij de visserij komt kijken en het besturen van de boot – ervaring is dus geen must bij de reizigers. De groep bestaat dan ook uit een mix van ervaren rotten en minder ervaren vissers, wellicht dat dit de reden is dat het IJsland-festival bekend staat als een erg gezellig evenement.

Een prachtig landschap onderweg…

Dit jaar staan er 26 deelnemers op de lijst, 24 daarvan verzamelen zich rond het middaguur op Schiphol. Ton en Frits zijn al een week op locatie, zij hebben al een topweek met prachtig weer en mooie vangsten achter de rug. We mogen van geluk spreken dat Joris zijn werk goed heeft voorbereid en ons duidelijk heeft geïnstrueerd, want met alle corona-maatregelen is het allemaal toch wat lastiger inchecken om nog maar niet te spreken van al het papierwerk.

De afgelopen week werd al prima gevangen.

Na een kleine drie uur arriveren we op het vliegveld net buiten Reykjavik. Daar stappen we over in een bus die ons naar een kleiner vliegveld in Reykjavik brengt. Onze vlucht naar Isafjorour staat al te wachten. Het laatste stukje leggen we af met de huurauto’s. De plaatselijke supermarkt blijft even iets langer open voor ons zodat we ook wat te eten hebben bij aankomst in het huisje. Daar rest ons niets anders dan te wachten op onze koffers, die komen rechtstreeks vanuit Reykjavik met de bus.

Kalm water en een aangename temperatuur.

Joris gaat alle groepen nog even langs om de wensen en de planning voor de volgende dag door te nemen. Iedereen zit al met de volgende dag in zijn hoofd. Dan krijgen we de instructies over de boot, de visserij en de veiligheid en mogen we op pad. Op pad richting de grote kabeljauwen, dat is toch wel de hoofdmoot van wat er hier gevangen wordt. Vissen van 100 cm zijn echt geen uitzondering en met een beetje geluk vang je er een van 120 of zelfs nog groter, maar laten we er eerst even over gaan dromen…. Tot morgen!

groet Martijn Dekkers

Morgen weten we meer!