‘ROOFBLEI GIDSDAG – WIE WIL ER MEE? Altijd al een keertje op roofblei willen vissen? Dan is dit je kans! Samen met Jan Boomsma – top visgids en Shimano-prostaffer – een dag op pad met als doel (grote) roofblei. Aan het materiaal, het kunstaas en de kennis van de visgids zal het niet liggen. Naast roofblei zal er ongetwijfeld ook nog gevist worden op andere rovers van de rivier. Zelfs een meerval is niet uitgesloten. Let op: je moet geen last hebben van een ochtendhumeur, want de visdag begint al vroeg!’

Tekst en foto’s Arnout Terlouw

Met het eerste licht op weg naar de eerste stek.

Met het eerste licht op weg naar de eerste stek.

Zo luidde de oproep op Facebook. Er kwamen zoals verwacht heel wat reacties binnen. Karl Van West was een van de eerste die reageerde:
‘Wie mij kent weet heel goed dat ik ZEEEEEEER graag eens roofblei wil vangen. Mij nog nooit gelukt en hoop dat ik via jullie hier de kans toe krijg. Zou FANTASTISCH zijn! De datum heb ik nu al vrij gehouden dus gewoon een goedkeuring van jullie en ik doe met plezier de afstand vanuit België. Natuurlijk gun ik het de andere vissers ook maar van deze kans wil ik zelf wel eens profiteren en genieten.’

Zijn enthousiasme gaf de doorslag, hij was de gelukkige die met Jan Boomsma mee mocht. Het zou voor hem wel een flinke rit betekenen om helemaal vanuit België te komen, maar deze unieke kans wilde hij zeker niet voorbij laten gaan!

De kop is er af, nu Karl nog.

De kop is er af, nu Karl nog.

VROEGE VOGELS

Wanneer ik om stipt 06.30 uur bij de trailerhelling arriveer zie ik Jan en Karl al bij de boot staan die al in het water ligt. Zelfs zonder files en drukte was het voor Karl nog bijna drie uur sturen, moest hij in het holst van de nacht vertrekken, maar dat heeft hij er graag voor over, zo vertelt hij met een brede lach. Hij heeft er, net als Jan, zin in. Wat weer betreft zit het alvast mee; het belooft een mooie dag te worden met weinig wind. Ideaal zou je zeggen. Voor begin van de middag is wel een regenfront voorspeld met kans op onweer. Hopelijk is voor die tijd de missie al geslaagd!
Nog voor de zon opkomt stuiven we over het vlakke water richting de eerste stekken. Plan is om eerst wat ondieptes met plantenbedden af te vissen. Bij aankomst zien we behoorlijk wat vis draaien, meest brasem en andere witvis. Geen activiteit van jagende roofblei, alleen wat kleine baarsjes.
Karl vertelt dat hij nog nooit een roofblei heeft gevangen ondanks dat hij wel eens op de Merwede/Biesbosch en Amer heeft gevist waar er genoeg rondzwemmen. Dikke snoeken en snoekbaarzen wel. Ook nog nooit een meerval. Dat wordt dus een mooie uitdaging, maar Jan heeft er wel vertrouwen in dat het goed komt met de roofblei en misschien als bonus ook nog een meerval.

|> Interessant? Lees het hele artikel in BEET oktober, koop een los exemplaar in de winkel of hengelsportzaak.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws en technieken?

|> Neem een abonnement op Beet Magazine! Bijvoorbeeld: een voordelig jaarabonnement met 50% korting