Zeehengelsport abonnee Dirk van Hooydonk struint graag de kusten af op zoek naar een mooie zeebaars of andere vangst, en gaat soms pas in donker op pad om de kansen te verhogen. Op 25 augustus jl. liet de inwoner van Kalmthout (B)  de steekzager uit onder de dobber langs de zuidkust van Walcheren…

Wat nu? Een flinke paling?

Een lengte van 72 cm…

Paling?

Dirk: “Dit Zeeuwse deel tussen Vlissingen en Domburg is natuurlijk een prachtig visgebied waar ook tong, zeebaars en haaitjes buitgemaakt kunnen worden. Ik viste de grote steekzager onder de dobber boven een steenstort en kreeg op zeker moment een aanbeet. De vis zwom zich direct vast in de stenen, maar na een alles-of-niets poging kwam hij toch los. Eenmaal geland dacht ik aan een mooie paling, maar al gauw kwam het besef dat er een kongeraal aan de haak zat! De vis werd opgemeten en op 72 cm vastgesteld. Waarschijnlijk was deze conger een vaste bewoner van de steenstort. Vorig jaar werden er in Nederland en België al meerdere gevangen, wat duidt op een waarschijnlijke trend (lees ook het volgende artikel – red: https://beet.nl/conger-dorade-en-goudharder-opkomst).

Het eindoordeel luidt: kongeraal!

Hoewel de vis de haak diep had geslikt, werd hij na het doorknippen van de lijn teruggezet.  Ik had geen middelen om de vis te wegen. Met de smartphone maakte ik wat foto’s en ook een filmpje. Ik denk een niet alledaagse vangst!”

Klik hieronder om een filmpje te bekijken.