Het is inmiddels november en in mijn hoofd zit nog één laatste roadtrip naar het Franse land, wat zo ongeveer mijn tweede thuis is geworden. De twee weken voorafgaand aan de trip heb ik de temperaturen en neerslag nauwlettend in de gaten te houden. Deze zijn mij dit keer beide gunstig gezind. De nachttemperaturen liggen nog ruim boven nul en overdag wordt de 17 tot 18 graden nog aangetikt. Ook heeft het niet noemenswaardig geregend. Dit zullen ook de omstandigheden worden voor mijn roadtrip.

 Tekst & foto’s Nico Breevaart

Na een 1000 km lange rit arriveer ik eind van de middag aan de oevers van de Lot. Ik krijg spontaan last van barbeelkoorts en binnen mum van tijd liggen twee Korum Trilogy hengels in! Deze hengels zijn ideaal voor als je meerdere rivieren in één sessie gaat bevissen omdat ze zijn uitgerust met drie tips. Naast een quivertip kan er ook worden overgeschakeld naar een 1.75 lb of zelfs 2.2 lb top, op alles voorbereid dus. Deze sessie kies ik gezien de matige stroming voor de 1.75 lb tip die met gemak de benodigde 120 grams korven kan wegzetten.

Met de 1.75 tips langs de Lot…

De temperaturen zijn nog ruim boven nul hier bij de Lot… 

Wat een start

Na 15 minuten wordt de lange reis al beloond. De eerste barbeel heeft zich brutaal aangediend en kon de 14 mm cheesy-garlic pellet niet laten liggen. Daarna blijf ik om het kwartier verse gevulde River Cage korven brengen om zo de vis aan het azen te krijgen en te houden. Deze korven zijn aan één kant afgesloten waardoor je het voer goed in de korven kan drukken en het voer mondjesmaat de korf verlaat, precies wat ik wil bereiken. Deze aanpak werkt duidelijk want met regelmaat giert de Baitrunner. Mijn uitzicht is trouwens geweldig en is ben intens aan het genieten. Na een paar uur vissen is het inmiddels donker en aardig afgekoeld en staan er al 11 barbelen op de teller, wat een start!

Zo telt het aardig op… 

Gedoseerd voeren met de juiste korf…

De volgende dag zoek ik een andere stek en pas ik dezelfde strategie toe. Na een frisse ochtend met toch nog drie barbelen breekt het zonnetje door en zit ik zo waar in een T-shirt en dat in november. Ook de barbelen worden blijkbaar geactiveerd want ik krijg de ene na de andere dreun op mijn hengel te verduren en heb ik na 2,5 dag 37 barbelen op de teller staan. Ik weet haast niet wat me overkomt!

Na een frisse ochtend breekt het zonnetje door… 

Rhône

De tweede rivier op het programma is de Rhône. Deze rivier is niet te vergelijken met de Lot. De 1.75 lb wordt meteen ingewisseld voor de 2.2 lb. De stroming is hier een stuk grimmiger, evenals het bodemverloop. Na een uur vissen heb ik schoon ‘traject’ gevonden en geeft een mooie kopvoorn mij een warm welkom. De barbelen volgen niet veel later en ook hier doet de cheesy-garlic pellet zijn werk. De barbelen zijn hier in combinatie met de stroming wel een stuk sterker dus moet ik nog vol aan de bak. Ik krijg zo nu en dan een pauze van een 1 tot 2 uur. Er zijn hier duidelijk aasperiodes en dat wetende blijf ik wel stug korven voer brengen om de tafel gedekt te houden. Dan geeft het weer extra voldoening als na zo’n pauze de hengel weer diep doorbuigt en het drillen weer kan beginnen.

De Rhône is weer een hele andere rivier…

Na 4,5 dag vissen is het tijd om de balans op te maken. Ik kan meteen stellen dat het een zeer geslaagde en gevarieerde trip was. In totaal 57 barbelen gevangen en nog een aantal kopvoorns en brasems als extra vangst. In ben voldaan, weer helemaal opgeladen en beloof mezelf plechtig om hier over een paar maanden weer achter de hengels te zitten!

Tot volgend jaar!