Als ‘pensionado’ liep Kees de Vet altijd al met een plan om wat langer naar het Deense eiland Langeland te gaan; alle tijd te hebben om wat te struinen en niet het risico lopen dat je net een weekje treft waarop het regent of de wind verkeerd staat. Zo gezegd zo gedaan. Met zijn vrouw trok de pensionado naar het mooie viseiland en deed hier verslag van op de website van ‘de Langelandvissers.

Weerzien met de Faergegardens Camping en de haven van Spodsbjerg…

 

Thuiskomen

De camping was geregeld en de datum afgesproken. Op 1 juli hebben we de bus aan geslingerd en gingen we onderweg naar het mooie Denemarken. Na wat gebruikelijke ‘stau’ bij Hamburg, reden we in 1x door naar Spodsbjerg. Het voelde als thuiskomen, met de mooie camping, de haven en het stadje weer in zicht.

Bij Hans en Nieske Keller namen we na aankomst een koude versnapering op hun 47-jarig huwelijk. Na het biertje de camper op de plek gezet en de tent ervoor, en daarna de boot en trailer klaargezet voor het grote avontuur.

Ik had van tevoren de jachthaven al besproken via de site en gevraagd of een man op leeftijd een beetje voor in de haven mocht afmeren, en dat is gelukt, ik krijg plek 1 recht voor de webcam. Konden ze me gelijk een beetje in de gaten houden!

Veel vismogelijkheden op Langeland…

Weerzien met vrienden en campinggasten…

 

Dieptelijnen

Kees Michielsen (van de website Langelandvissers) zou zaterdag overdag aankomen dus mooi de tijd om wat voor elkaar te maken op gebied van hengels, de apparatuur (Lowrance 7 TI en de Raymarine Element 7) die ik dit jaar heb aangeschaft. Kees zou met zijn sterke Subaru 4WD mijn boot, een Warrior 165 met een 60 pk Yamaha viertakt, wel een handje kunnen helpen om mij in de haven te loodsen, dacht ik zo en dat lukte gelukkig ook.

De Lowrance 7 TI is uitgerust met een Navionics kaart met dieptelijnen en de Raymarine Element 7 fungeerde als visfinder, dieptemeter en sidescan.

Onze Faergegardens Camping is vlak bij de haven dus kun je dit lopend af. Het is een mooie schone camping met in een afgesloten ruimte vriezers voor de gasten, een schoonmaakplaats voor vis, nette douches en wc’s die goed schoon zijn en netjes worden onderhouden, een speeltuintje voor de kids, familiedouches, speelruimtes, een tv zaaltje en wifi , wat niet altijd een goed signaal gaf, maar daar wordt aan gewerkt.  Al bij al een prima stek, maar wel reserveren! Veel Denen kamperen door de corona in eigen land, dus het was druk op de camping, maar wel gezellig druk.

De zelfgemaakte botlepels deden het goed…

 

Botlepels

Toen mijn vismaat Kees arriveerde zijn we gelijk aan het vissen geslagen, we hebben wat stekken afgezocht en ook meteen wat gul en platvis gevangen, onder meer met de zelfgemaakte botlepels van Kees. Het was even oefenen maar ze werkten zeker. We hadden tevens wat aas van firma Lobbezoo mee, ook wat nieuw spul erbij  waar Frank van Lobbezoo mee bezig was, om eens te testen.
Op 12 meter diepte is er overal wel een platvisje te vangen. Wanneer de wind sterker werd dan 4 Bft dan bleven we een beetje onder de kant; links de haven uit, achter de bosjes. Niet ver weg dus.

Kees is ook fanatiek zeeforelvisser vanaf de kant dus we hebben wat stekken afgestruind die vermeld staan op de Langelandvissers site bij het onderwerp ‘kantvissen’. Kees had een forel en ik vang nog even een klein geepje, die waren er ook weer zat. Ik kocht nog een hengeltje bij de hengelsportzaak maar mocht even met de Shimano Lesath spinhengel van Kees vissen. Dan voel je het verschil wel bij het vissen; soepel, betere beetregistratie, en superlicht. Ligt er maar net aan hoeveel je wil betalen.
Kees vist met een 270 cm hengel met werpgewicht 10 tot 40 gram. Als aas de Savage Gear Inline Sandeel tussen 14 en 21 gram.

De Lesath van Kees viste prima…

En het avondeten was meteen geregeld…

 

Wild spotten

Het is heerlijk om ‘s avonds even van de kant op forel te vissen, een stukje te rijden en Langeland verkennen en wild te spotten. We zien reeën, hazen, fazanten en nog wat beesten die je in Nederland amper ziet. Kees vertrok al vroeg (5 uur) om in alle rust achter de forellen aan te gaan. En wat ik hoorde achter de herten aan, stak er 1 plotseling over, gelukkig goed af gelopen. Hij had er wel twee, waarvan we lekker hebben gegeten. Als je een klein rookbakje meeneemt, kun je meemaken dat bijna elke verse zeevis goed smaakt.

Omdat we vlak bij de haven zaten gingen we aan het eind van de dag even bij de haven zitten om te kijken wat de andere vissers mee terugnamen. Je ziet dan ook een hoop geklungel met de trailers en boten. Ook verbazing als je ziet waarmee mensen de zee op durven, soms met rubberbootjes met 6 pk, en vier man erin, of bootjes met rotte motoren die amper kunnen starten. Als je wil vissen en met een veilige boot wil varen,  huur er dan eentje bij IBI-bootverhuur, die worden goed onderhouden.
Of ga mee met een opstapboot, dan krijg je uitleg, aas aan boord en kans op een visje en als je mazzel hebt met een schipper die Nederlands spreekt – soms met een accent.

Ook is het leuk om met de Denen in gesprek te komen en te horen waar ze vissen en waarmee ze vissen. In de regel met zware shads met loodkoppen tot 250 gram. De meesten zijn lid van de zeevisclub Sjællands Småbådsfiskeklub. Deze heeft meer dan 200 leden met boten. Ze vissen op Langeland en bij Nyborg bij de brug. Hier stonden best veel netten. Volgens de berichten nemen de grote beroepsvissers het ook niet zo nauw en zetten hun netten dichtbij sportvissers uit die een kabeljauw vangen. Zoiets wringt natuurlijk wel met het toerisme en de varende sportvissers, hopelijk blijft dit onder de aandacht.

Meer lezen over dit Langeland avontuur? Klik dan hier om het volledige verslag te lezen!