Koen de Bièvre is bij de lezers van Zeehengelsport bekend als auteur van diverse artikelen over bootvissen, proefvaarten en techniek, en actief bij de Bootvisvereniging Zuid-West Nederland – oftewel de Deltavissers. Uitgave nummer 451 van Deltavissers, het ledenblad van Bootvisvereniging Zuid-West Nederland, was een gedenkwaardige uitgave. In de rubriek Masterclass vertelt hij erover.

 

Nummer 451…

 

Papieren versie

“Ja, die editie 451 was de allerlaatste uitgave. Na 41 jaar is het doek onherroepelijk gevallen over de papieren versie van de ‘Deltavissers’. Een lange periode. Reeds enkele maanden na de oprichting van de vereniging in februari 1979, werd besloten om een clubblad uit te geven. Van 1979 tot en met 2014 was het een maandblad. Van 2015 tot en met 2018 verscheen Deltavissers tweemaandelijks en de laatste twee jaar was het een kwartaalblad. Dus 451 bladen, vol met verhalen, verslagen en relevante berichtgeving. Op het hoogtepunt van de vereniging telden we ruim 1.600 leden en maandelijks gingen er evenveel bladen de deur uit.

================================================

“Als redacteur van de Deltavissers stond

het zweet wel eens op je voorhoofd”

================================================

De rode draad door het gehele bestaan van Deltavissers, was de vraag om kopij. Met de jaren werd de vraag een kreet, de kreet werd een schreeuw en de schreeuw werd een smeekbede. Met andere woorden, het werd steeds moeilijker om een zinvol blad uit te geven. De laatste 20 jaar heb ik dat blad met hart en ziel gemaakt, letterlijk. De redactie deelde ik de eerste 10 jaar met Hank Perrée, u allen bekend, de vormgeving en lay-out heb ik meer dan 20 jaar gedaan. Ik ben best wel trots op het afgelegde parcours. Maar, zo blijkt maar weer, niets is voor altijd en we gaan nu de digitale toer op. In plaats van een boekje, ontvangen onze leden nu de ‘Deltavissers Nieuwsbrief’ in hun digitale brievenbus. Deze manier van werken maakt dat we weer snel kunnen communiceren, bij wijze van spreken zelfs dagelijks als het moet. Maar we laten onze oudere leden die geen computer, tablet of smartphone hebben niet achter. Zij kunnen zich nog altijd opgeven bij de penningmeester en krijgen dan een uitgeprinte nieuwsbrief op papier thuis gestuurd.

 Koen versleet zelf aardig wat bootjes als Delta 498 onder naam ‘Dzjeems’…

 

Hoe kom je als Vlaming bij een Nederlandse vereniging in het bestuur en neem je de redactie op?

Al snel na mijn aansluiting bij de vereniging in 1987, begon ik stukjes te schrijven voor het clubblad. In die tijd had dat nog echt, zonder oneerbiedig te willen zijn, een doe-het-zelf-look. Van opleiding ben ik reprograaf-drukker en vandaag ben ik nog altijd werkzaam als DTP-er. Het was ook in die periode dat de pc overal zijn intrede begon te doen en er handige, betaalbare, professionele software beschikbaar kwam. Ik bezorgde mijn stukjes dan ook volledig uitgewerkt, gelay-out en gezet aan de redactie. Die stukjes gingen over bootvissen, visvakanties en zo meer. Steeds wanneer er wat gebeurde wat me niet zinde op politiek vlak of bij (toen nog) de NVVS (nu Sportvisserij Nederland) schreef ik een stukje, als het kon met humor, als het moest met pure azijn of een combinatie van beide. Op een gegeven moment werd ik benaderd door de secretaris of ik geen zitje in het bestuur wilde opnemen. Ik heb de boot toen nog afgehouden, een bestuursfunctie interesseerde me toen helemaal niet. Ondertussen verhuisde het clubblad naar een kwaliteitsdrukkerij en zag ik mogelijkheden om Deltavissers voor hetzelfde geld een veel nettere, strakkere look te geven. Ik heb toen een proefnummer in elkaar gezet en aan het bestuur voorgesteld. Met de hulp van Hank, werd na een bezoek van een bestuursdelegatie aan het exotische Brasschaat voor een demo, toch voor de nieuwe look gekozen. Na een poos als ‘meewerkend lid’ de lay-out verzorgd te hebben, wilde ik meer. Dat A5-je moest volgens mij een A4 worden. Het is uiteindelijk Hank Perrée geweest die me over de streep getrokken heeft. “Als je zo ver wil gaan met veranderingen, dan kom je maar mee aan tafel zitten ook.” Bij de volgende Algemene Ledenvergadering was er een zitje vacant, ik heb me bij de secretaris aangemeld en de rest is geschiedenis.

Koen met een Zeeuwse ‘stingray’…

 

Een mooi artikel van Rinus Visser in dat laatste nummer blikt nog eens terug op al die uitgaven. Wat valt je hierin allemaal op, nu jullie eenmaal kunnen terugblikken tot aan nummer 1 wat verscheen in augustus 1979?

 Rinus Visser, al 42 jaar onze penningmeester en het enige stichtend lid binnen ons bestuur, is uiteraard het best geplaatst om zo’n overzicht te maken. Hij heeft werkelijk alles van heel dicht bij meegemaakt. De hoogdagen én de mindere momenten. Als eindredacteur is hij ook steeds nauw bij het blad betrokken geweest. Het blad is steeds met zijn tijd meegegaan. Van ouderwetse stencils tot kwaliteitsvol drukwerk. Maar de inhoud is in principe eigenlijk altijd hetzelfde gebleven –  enkel de vorm is geëvolueerd. Als je terug kijkt zie je dat ook bij de bootvisserij in het algemeen. Veel is veranderd en toch is er in de kern helemaal niets veranderd. Er is niets wat zo op een bootvisser lijkt als een andere bootvisser! Vroeger met drie truien en twee jassen over elkaar om de koude te trotseren, nu in een lekker warm, comfortabel drijfpak, maar nog steeds een bootvisser.  De omkadering van de bootvisser is veranderd, ten goede, zeer zeker, maar in wezen is de bootvisser nog altijd dezelfde. Zo zal het ook zijn met de Digitale nieuwsbrief. Zelfde inhoud, andere vorm.”

Tot zover een deel uit het Masterclass artikel uit de Zeehengelsport die nu in de winkel ligt en bij de abonnees op de schoorsteenmantel. Wil je niks missen van deze artikelen, zorg dan dat je een abonnement hebt: klik hier voor een aanbieding.