Peter Ouwendijk staat bekend als globetrotter, big-gamevisser en als vertegenwoordiger van de IGFA en NCRZ-lid weet hij het een en ander van grote vissen en bijzondere vissen. In zijn Zeehengelsport rubriek ‘Game On!’ schrijft hij over deze zaken. Maar ook in het Nederlandse viswater komt hij bijzondere vissen tegen…

“Vanochtend ging bij mij de wekker af om 3.30 uur om bij het eerste ochtendgloren samen met mijn goede vriend Klaas de Pikewhisperer het water op te gaan. Klaas zegt: ik weet een stek waar wij vorig jaar Donald Duck zijn tegengekomen! Ik trek mijn wenkbrauwen op en zeg: goed plan hoor maar eet jij voor je gaat vissen de volgende keer iets minder paddo’s want je gaat er heel raar van praten! Wacht jij maar af zegt Klaas met een onbegrijpelijke grijns…

Lang hoefden we niet te wachten, de eerste snoek van 80 cm liet zich verleiden door een rubberen Roach en mocht na een korte drill weer terug het water in. Dan gaan wij nu de inzet verhogen , zegt Klaas en vervangt de Roach voor een 37 cm lange rubberen Pike. Nou zeg; je hengel staat al gelijk krom van het kunstaas!

Nog geen kwartier later breekt de hel los en krijgen we een gigantische beuk op de rubberen Pike. De hengelsteun breekt bijna spontaan af, de super strakke trolhengel staat in een keer zo krom als een hoepel, de reel laat een krijsend geluid horen en de gevlochten lijn loopt er als een tierelier af. Kortom, het is tijd voor een pittig gevecht!

 

Als een raket

Ik probeer de hengel uit de steun te rossen maar door de spanning op de lijn is dat makkelijker gezegd dan gedaan. De andere hengels zijn door Klaas inmiddels binnengedraaid. Ik heb de hengel uit de steun en de drill kan beginnen. Deze grootmoeder blijkt een massieve en krachtige vis die zich pas na een heldhaftige strijd gewonnen geeft om vervolgens, na inmiddels al in het grote rubberen schepnet van Klaas te zijn beland, toch nog een laatste keer probeert te ontsnappen door zichzelf te onthaken en als een raket uit het net te springen. Gelukkig laat de Pikewhisperer zich niet verrassen en gaat met het net mee omhoog waardoor Grandma keurig in de boot belandt..

We weten nu waar hij woont!…

 

Donald

De grijns op het gezicht van Klaas wordt steeds groter en hij zegt: je boft weer geweldig Ouwendijk, dit is inderdaad Donald Duck, kijk maar eens naar die misvormde bovenkaak die precies op een eendenbek lijkt. Klaas zegt: mijn vismaat Dennis heeft exact deze snoek vorig jaar op 50 meter afstand van deze plek gevangen en we hebben hem toen de bijnaam Donald Duck gegeven, nou jij weer! Enigszins perplex antwoord ik: dan hoop ik oprecht Klaas dat jij volgend jaar Donald voor de derde keer mag vangen, je hoeft niet meer te zoeken, we weten nu eindelijk waar hij woont!

Gevangen aan 37 cm groot rubber…