Iedere beweging van de hengeltop is niet altijd een aanbeet. Dat geldt al helemaal voor de brasemvisserij. Vooral voordat de vissen eenmaal goed gaan azen, zwemmen ze vaak rond de voerplek en daarbij raken ze ook soms de lijn waarmee je vist. Jan van Schendel weet er alles van…

Een puntgave brasem…

 

door Jan van Schendel

 

Niet aanslaan!

Lijnzwemmers horen erbij. Het zijn indicaties dat de vissen rond de voerplek zwemmen. Probeer niet aan te slaan op die valse aanbeten, want dat resulteert dan vaak in het weer verdwijnen van de vissen, die vertrouwen het niet langer. Funest natuurlijk.

Geduld is een schone zaak…

 

Geduld

Geduld en wachten is het credo! Zeker brasems bijten zich vaak vast, dus geen paniek! Het dringende advies dat ik ooit kreeg (toen ik nog niet eens wist wat een lijnzwemmer was) om op mijn ‘handen te gaan zitten’. Het was één van de beste tips die ik ooit heb gekregen!

Jan van Schendel: ‘De beste tip die ik ooit heb gekregen.”