Blog: zomergullen en lentetongen op de pieren

De scharren rond de Noordpier zijn inmiddels vertrokken naar dieper water, op wat kleinere magere exemplaren na die zich nog vergrijpen aan de zeepieren. Als de toppen stilstaan wordt het vissen soms taai. Maar je moet toch om de 15 minuten inhalen en verversen van aas. Dit vanwege de toenemende aantallen krabben. Wanneer je dit vergeet, ben je sowieso kansloos en kun je beter in je tuin achter je hengels gaan zitten…

In je eigen tuin is het ook mooi hoor, maar daar vang je niet veel…

Ze blijven prachtig, ook als je een keertje niet ruim beaast…

 

Door Luc Mom

 

In de stroom van het getij kan je nu op de bodem ook zomaar een dikke tong of zeebaars vangen. Aanwezige stroming is altijd goed, maar nu nog meer noodzaak dan het al was. Dus check het getij op je visdag voor een betere vangkans, met de nadruk op káns. De meeste gullen zijn vertrokken naar de diepere plekken rond de Noordpier. Deze zijn zeer lastig bevisbaar door de steenstort, maar juist daar vinden ook de gullen hun schuilplaats. De dood of de gladiolen dus als je daar gaat vissen. Gelukkig werden het een paar keer de gladiolen voor mij. Geen monstergullen,  maar de aanbeten blijven verslavend. Regelmatig loopt er een mooie tussendoor van 50 cm plus. Dan dien je in het bezit te zijn van een zware krachtige hengel plus nog wat andere skills om de vis te kunnen landen. ‘Knallen als een malle’ dus, en niet verzaken tijdens het indraaien; dát is op die momenten het devies. Verspelen van vis hoort erbij op die plek, maar met de juiste aasaanbieding kun je dat positief beïnvloeden.

Mesheften meenemen a.u.b.

 

Focus op de toppen

Ruim beazen is sowieso noodzaak voor de aanlokking onder water.  Als je alleen maar vis verspeelt, is het niet leuk meer; dit houden de meesten niet vol. Thuis voorknopen van lijnen is ook zeer belangrijk. Aan de waterkant moet de focus op de toppen liggen!

Rond begin juni namen de vangsten van de zomervis toe. Ook al zijn die ook vertraagd door het pas laat opgewarmde zeewater door het koude voorjaar. We kunnen nu overschakelen op de zeebaars, makreel en geep – ook voor een mooie panmaaltijd.

Soms komen er mooie naar boven hoor…

Ook deze monstertjes…

Het Noordzeekanaal is altijd heerlijk om langs te vertoeven, vooral als het aan de zeezijde eb is en er gespuid wordt, dan staat er wat stroming…

 

Noordzeekanaal

Het Noordzeekanaal begint op stroomdagen – wanneer er aan de zeekant laag water is, wordt er gespuid en gaat het stromen in het NZK – wat op te lopen met de tongvangsten. Maar de vangsten van weleer worden niet meer gehaald. Ik hoop dat de tong de hengeldruk gaat overleven daar want ik vang slechts weinig nieuwe aanwas momenteel.

In 2022 gaat de nieuwe sluis van IJmuiden open. Hopelijk gaat dat weer meer opleveren qua aanzwem. Maar de bijvangsten van grote steenbolken, botten, wijting en zeebaarsjes bij het tongvissen blijven leuk hoor. Het Noordzeekanaal is altijd bevisbaar en een prachtig water om aan te vertoeven.

Soms blijven de toppen lang stilstaan…

Maar vis zit er altijd hoor. 

 

Tammetjes momenteel?

Om nog een vraag te beantwoorden die ik kreeg gesteld: waarom is het de laatste dagen zo tammetjes met de vangsten op de Noordpier? Je ziet er ook minder vissers zodra er minder gevangen wordt….

In tegenstelling tot wat je zou denken, nu de zomervis is gearriveerd, valt het inderdaad wat tegen. Voorde bodemvis wordt het alweer iets te warm onder de voeten, die schuiven op naar iets dieper water. In het donker komt er dan weer wat meer tong onder hengelbereik rond de pier. Voor wat betreft de rondvis; deze houdt van helder water, en dat is nu juist hetgene wat ontbreekt de laatste tijd. Dat komt door de stromingen en de windrichting. Bij een stabiele periode met zuidwestenwinden komt het heldere water wel terug, maar de laatste tijd heersen de noorden- en noordoostenwinden en ook de stromingen uit die richting en dat is voor de Noordpier altijd funest. Er is wat dat betreft wel iets veranderd in het weerbeeld de laatste tijd. Wat dat betreft ligt de buitenkant van de Zuidpier er nu beter bij en vind je daar meer helder water, net als de binnenkant van de Noordpier nu iets meer aantrekt qua vangsten.

Maar hoe het ook zit; blijf lekker je stekken opzoeken en ga lekker vissen, want dáár gebeurt het, ook al verwacht je het niet altijd!

Vang ze!

 

Klik hieronder om de juni bijdrage van LLV op YouTube te bekijken.

 

 

gerelateerde artikelen

Instagram