ROBERT JAN MASTENBROEK –  trok afgelopen zomer met vrouwlief naar Bonaire, dat prachtige Nederlandse eiland in de Caraïben. Met zijn zonovergoten stranden, palmbomen en koraalriffen is deze plek voor veel mensen het paradijs op aarde. Maar voor een visser is een plek pas echt paradijslijk als er gevist kan worden – en dus nam Robert Jan zijn hengels mee. In deze bijdrage vertelt hij over zijn avonturen aldaar…

Foto’s: auteur en Michel Rijnberg.

Eindelijk het is weer zover: we kunnen op vakantie. Mijn vriendin en ik wilden dit keer wel eens naar een tropische plek waar we allebei aan onze trekken konden komen. Zij houd ervan om lekker relaxed op het strand te liggen en ik gooi graag een hengeltje uit. Na wat rondneuzen en wat mensen gesproken te hebben, kwamen we uit bij Bonaire.

Dit Nederlandse eiland is klein maar heeft toch genoeg te bieden om er drie weken lang te vertoeven. Van snorkelen tot een bezoekje aan de kleine hoofdstad Kralendijk, van het ezelreservaat Donkey Century tot rondhangen in een nationaal park, van chillen op het strand tot gezellig iets gaan eten en drinken: het kan er allemaal. En je kunt er vissen, zo werd mij duidelijk na een paar uurtjes rondgesnuffeld te hebben op het internet. Sterker nog: Bonaire bleek een van de beste stekken ter wereld te zijn voor wat sommigen wel eens de Ferrari onder de vissen hebben genoemd: bonefish.

Loeisterk zijn ze

 

Eén van de snelste vissen ter wereld

Ik kende deze vissoort van diverse Youtube filmpjes en had er wel eens wat over gelezen. Daarbij krijg je steevast dolenthousiaste verhalen voorgeschoteld over loeisterke en uiterst sluwe vissen. Bonefish wordt ook wel gratenvis genoemd en is een tropische vis die zich over de Grote en Atlantische oceaan heeft verspreid. Ze voeden zich voornamelijk op grote en kleine kreeftachtigen, die hij door middel van kleine waterstraatjes uit de bodem vrij blaast. Bonefish komt zowel voor in ondiepe kustwateren en mangroves waar het slechts een paar centimeter diep is als in dieptes tot 84 meter.

Wat deze soort vooral bijzonder maakt, is dat het een van de snelste vissen ter wereld is. Ze staan dan ook in de top 10 snelste vissen. Ze kunnen een topsnelheid halen van maar liefst 64,4km. Na de aanslag sprinten ze ervan door als een raket. Ze kunnen een lengte halen van 104cm bij een gewicht van 9 kilo, maar zo’n vis is dan al zeker meer dan twintig jaar oud en dus een echte uitzondering.  De meeste bonefish zijn zo tussen de 40 en de 65 centimeter lang, maar ook die exemplaren hebben al serieus veel power. Rond deze soort is internationaal dan ook een hele scene ontstaan! Vooral vliegvissers beschouwen ze zo’n beetje als de heilige graal van hun visserij, onder meer omdat je ze heel goed op zicht kunt vangen op de zogenaamde flats – ondiepe zandvlaktes waar je perfect kunt waden.

Een pijlsnelle rover.

Ze houden van flats.

Hoewel ik bonefish altijd wel een hele mooi vis had gevonden om te zien, had ik er eerlijk gezegd nooit echt iets mee gehad. Het was in mijn ogen namelijk maar een kleine vis en ik focus nu eenmaal altijd op grote soorten. Hoe meer ik er echter over las en zag, hoe mooier het me begon te lijken om deze vis toch ook eens zelf te vangen. Ik kon me nog steeds niet voorstellen dat zo’n visje zoveel power kon hebben en dus wou ik dat wel eens aan den lijve ondervinden.

Op jacht

Nadat ik mijn huiswerk gedaan had en  verschillende mensen gesproken had, wist ik op voorhand al waar ik ongeveer moest zijn voor deze vis. Bij onze eerste verkenningsronde op het eiland gingen mijn vrouw en ik natuurlijk meteen al even kijken op diverse plekjes waarover ik gehoord had, waaronder Sorobon Beach.  Daar zagen we tientallen windsurfers en een drukke mensenmassa. Die kon ik dus al van mijn lijstje met potentiële stekken schrappen, want ik houd van rust en had geen zin om tussen al die watersporters te gaan vissen. Gelukkig waren er nog veel meer mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld Lac Cay, aan de overkant van dit drukke strand.

 

|> Verder Lezen? “Bonefish in Bonaire” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet februari  NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.