BERT ALTENA – Er stond weer een Frankrijk trip voor Bert Altena en Marcel Dolderman gepland. Na de reis de afgelopen twee jaar telkens verplaatst te hebben vanwege Corona, ging het dit jaar dan eindelijk door. De trip ging naar Carpiste du Barouches , een betaalwater in het pakket van Angling Escapes in de midweek van 18-22 april .

Vier jaar terug waren Marcel en ik voor het eerst op Bazoches geweest. Destijds kozen we voor stek 19, het diepere gedeelte van het zestien hectare grote, heldere water. Doordat de vissen exact in dat weekend de paai in schoten vielen de vangsten tegen.

Tijd voor revanche dus! Het was paasmaandag, erg rustig op de weg. Na vijf en een half uur rijden vanuit Friesland kwamen we aan op Carpiste du Bazoches. Reserveringen op dit water gaan niet op basis van stekken maar op het aantal personen. Op locatie mag je aangeven naar welke stek je voorkeur uitgaat en bij meer animo wordt er geloot onder de aanwezige vissers. Onze voorkeur ging uit naar stek 9/10, 19, 22 of 27. Al deze stekken waren bij aankomst al bezet.

We werden erg gastvrij ontvangen. Marcel en ik zijn de Franse taal niet echt machtig en hadden daarom de google translate app vooraf geïnstalleerd op de telefoon. Patrice (gastheer van het water) en andere hulptroepen hadden ook allemaal de translate app op hun telefoon. Zo konden we mooi communiceren.

We besloten om op stek 11 te gaan zitten. Een mooie, breed opgestelde stek voor twee personen. Op Carpiste du Bazoches is veel wier aanwezig dus het is even zoeken naar open plekken. Marcel had zijn rubberboot en scope mee, wat het zoeken naar mooie stekken een stuk gemakkelijker maakte. In deze periode van het jaar zijn deze prima te vinden en ook het wier staat dan nog niet zo hoog. Op de stekken werd een marker geplaatst, zodat we snel de open plekken terug konden vinden. Ook een voerboot met GPS is hier erg handig.

Nadat alles was opgebouwd en beaasd meldde de eerste vis zich al snel op Bert zijn rechter hengel, welke was uitgerust met een standaard rig en een snowman montage. De voerstrategie was simpel, eerst rustig beginnen met voeren en monitoren hoe snel de vissen zich melden. We voerden een combinatie van boilies, boekweit, hennep en andere micro-partikels, om ze op de stek te houden en ze te blijven laten zoeken, althans dat was het idee.

Inmiddels waren er al veel vissers vertrokken en werd het steeds rustiger aan de plas. Ook de Fransen die op stek 9 zaten waren inmiddels weg. De eerste dag en nacht kwamen de vissen allemaal van mijn hengels. De Red Garlic was duidelijk favoriet gevolgd door hot en spicy squid. Aan de linker kant, waar Marcel viste was het veel lastiger om goede stekken te vinden.

Om die reden besloten we dinsdag middag om een stek op te schuiven naar stek 9/10. Dit mag op dit water, zolang je hier maar geen andere vissers tot last bent. Het was een heel gesleep met de spullen, maar het was zeker de moeite waard! Op Marcel zijn hengels was het nu ook prijsschieten. Inmiddels waren de eerste 20 vissen op de kant.

Doordat er overdag genoeg te vangen was besloten we om elke dag rond middernacht de hengels eruit te halen en tot 6-7 uur in de ochtend te slapen. Het was hard werken want de vissen waren beresterk, vooral de schubkarpers! Daarnaast creëerden zo we even wat rust op de stek.

Marcel viste met twee hengels met een Ronnie rig , waarvan een met een roze red Garlic pop-up en een Groene Krill pop-up op de andere hengel. Deze montage zorgde voor nog meer aanbeten (en helaas ook meer lossers). Op het hoogtepunt vingen we 23 karpers binnen twaalf uur. Binnen deze twaalf uur hebben we hooguit een half uur gezeten en snel een broodje en wat drinken naar binnen gewerkt.

De Red Garlic en de Krill waren de echte toppers op dit water. Vooral de groene krill pop-up deed het er geweldig. Aan het einde van de sessie stond de teller op maar liefst 70 stuks en waren we behoorlijk wat kilo’s voer lichter. Dit was een trip om nooit te vergeten!

Doordat de karpers best wild aan het azen waren, verspeelden we er in het begin vrij regelmatig een aantal of kregen we een losser na een keiharde run. De bekken van de vissen waren ook vrij hard. Nadat we de rigs iets langer maakten en kozen voor een grotere wide gape haak, was dat probleem zo goed als opgelost.

Op Carpiste du Bazoches hoef je je dus niet te vervelen. Wij hebben genoten!

Voor jou hebben we de voor- en nadelen op een rijtje gezet op basis van onze meningen:

Nadelen:

  • Veel wier aanwezig
  • Er zit veel karper met gewichten tussen de vijf en de tien kilogram. Vissen met gewichten boven de twinitg kilogram zijn lastig te vangen hierdoor. Echter over een aantal jaren wordt dit een prachtig bestand.
  • Geen voorzieningen, geen water en elektra (douchen kan op de camping).

Voordelen:

  • Gastvrij, geen probleem wanneer je van stek wilt wisselen bijvoorbeeld
  • Mooie mix van spiegel- en schubkarpers van groot tot klein. De schubkarpers zijn echt bizar sterk.
  • Vrij dichtbij huis, supermarkt is op vijf minuten rijden.

|> ALLE INFORMATIE