Logo Visreis.nl

De eerste dag was natuurlijk onze reisdag afgelopen dinsdag maar dat was niet heel spannend. Inchecken, vliegen, lunchen op Oslo met een hamburger voor 25 euro met tien frietjes en een biertje voor tien euro…

Door Joris Nieuwenhoff

Dag 1 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl a

Dan naar Tromso vliegen, één koffer missen van de 65, bus in, bus uit en boodschappen doen tussendoor, bus weer in en om 23.30 uur aankomen en bus weer uit. Koffers sjouwen, hengels klaarmaken en op twee oren plat!

Dag 1 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl b

Maar vandaag is het woensdag en om 08.30 uur stonden de meesten al trappelend en stuiterend bij de pier en de boten om de informatie uit de verplichte safety drill op te nemen, de boot papieren te ondertekenen en de eerste visdag te kunnen starten.

Dag 1 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl c

De wind was er helemaal uitgegaan en dat was perfect want bij aankomst in de avond waaide het nog flink met een verfrissende regenbui. Maar prima weer dus voor de eerste dag.

Dag 1 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl d

Zelf begeleid ik al verschillende jaren dit soort groepsreizen maar deze dag is redelijk typisch. Niet gemakkelijk de eerste dag zonder indrukwekkende vangsten. Het is aftasten en zoeken naar de dieptes en aas dat werkt.

Dag 1 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl e

Neem daarbij dat we later in de ochtend vertrokken, waardoor de meesten het dichter bij huis hebben gezocht. En dan zijn er aan het einde van de dag zes heilbotten gevangen, waarvan de grootste twee beide 113 cm lang zijn.

Dag 1 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl f

Maar wat bij de meeste groepsreizen ook gebeurt is dat het aantal vissen per dag gaat stijgen naarmate de kennis en ervaring toeneemt. Let’s hope so.

Dag 1 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl g

Ik mocht vandaag in ieder geval op pad met Rik, Willem en Rudie. Voor Willem en Rik spannend want dit is hun eerste visreis naar Noorwegen. Eerst maar eens de basis goed doornemen en de hengels klaar maken.

Dag 1 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl g

Maar nu in de praktijk. Ze hebben al een uitleg gehad tijdens de centrale bijeenkomst natuurlijk maar de praktijk is toch net weer even anders. Daarna nog even de praktijk m.b.t. het uitvaren uit de haven. En dan al direct naar de eerste koolvisplek. Daar konden we in 20 minuten zo’n 20 aasvissen vangen waarna het echte werk kon beginnen.

Dag 1 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl h

Maar dat was niet even gemakkelijk. Rudie ving nog een mooie kabeljauw tijdens het aasvissen maar daarna werd het stil. We hebben op de juiste momenten op de juiste plekken gelegen maar op een paar halfslachtige aanbeten van een verdwaalde kabeljauw na, had ik zelf nog vijf seconden een heilbot aan de lijn die zich liever niet wilde tonen. Allemaal op rond de 15 tot 25 meter diep.

Dag 1 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl i

Daarna een andere structuur plek opgezocht op 20 en 30 meter. Ook niets. Daarna nog dicht onder de kust en op 60 meter maar niets mocht baten.

Dag 1 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl j

Maar mijn gevoel zei me dat de eerste plek toch echt wat moest opleveren en inderdaad aan het einde van de dag ving Rik zijn zo zeer verlangde heilbot. En dat direct op de eerste dag in Noorwegen. De glimlach van Rik op de foto spreekt boekdelen! En daar word ik dan ook oprecht blij van. Zo hebben we deze gezellige dag dan ook een positief kunnen afsluiten.

Dag 1 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl k

Tussendoor kregen we van Henk, Jan, Nick, Martijn en Frank bericht in de groepsapp dat zij ook heilbot hadden gevangen. Martijn had ook de locatie erbij vermeld. Precies dezelfde plek als waar wij een uur eerder hadden gelegen. Blijft een leuk spelletje.

Dag 1 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl l

Groep Reinten heeft vandaag 30 gullen weten te vangen en nog twee heilbotten aan de lijn gehad maar helaas geen van beiden weten te landen. Jan en Nick zijn ook iets hogerop gaan vissen vandaag en zij hadden naast de twee heilbotten een mooi aantal maatse tot zeer maatse kabeljauw. Maar dat zijn we wel gewend van deze toppers.

Dag 1 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl m

Joop en Rob hebben de nodige kabeljauw en koolvis weten te vangen, dus zo is er zeker wel vis gevangen. En gaan we vol goede moed naar de dag van morgen. Dan ziet het weer er goed uit. We kunnen tot aan de rand van het fjord en daar zijn interessante stekken. Dus wie weet wat het gaat worden.

Dag 1 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl n

Morgen weer een nieuw avontuur uit het hoge Noorden.

Dag 1 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl o

Dag 1 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl p

Dag 1 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl q

Website: www.visreis.nl.