FRANS VOGELS – Voor de sommige barbeelfanaten die de hele winter doorvissen zal deze kop wat vreemd lezen. Die vissen immers de winter door. Het ontwaken van de barbeel betekent dat hij ook moet zijn gaan slapen, dat kennen de fanaten niet. Echter, het gros van de barbeelvissers zal deze kop vreugde doen. De spullen kunnen immers weer uit de kast!

We hebben wat dat betreft 2 groepen sportvissers die graag barbeel vangen. De eerste groep zijn de echte fanaten die het hele jaar door de mogelijkheden opzoeken, zodat ze ook het hele jaar door kunnen vissen op barbeel. In de wintermaanden of koude periode zoeken ze hun heil net over de grens in België. In het Waalse gedeelte kun je dan doorvissen en, niet onbelangrijk, vaak wat beter vangen.

De rivieren
De rivieren in België zijn meer monotoon in verloop waardoor de vissen niet echt kunnen wegkruipen zoals ze dat in de Nederlandse rivieren wel doen. De Waalse barbelen moeten in de wintermaanden blijven zwemmen en dus ook blijven eten. Iedereen weet ondertussen wel waar de hotspots zijn aan de Ambleve en Ourthe. Eerlijkheidshalve moet ik ook vermelden dat het niet voor iedereen is weggelegd qua afstand. Ikzelf ben woonachtig in Eindhoven en ben op en neer 350 km onderweg. Er zijn jaren achtereen geweest dat ik elk weekend naar de Ardennen reed en in de meest fanatieke tijd dat zelfs op zaterdag en zondag deed.

Zo vang ik ze het liefst.

Het fanatieke is er echt niet vanaf, maar door de vele publicaties in bladen en op internet is het veel drukker geworden aan die riviertjes. Dat is de prijs die je betaald als je je hobby deelt met anderen. Maar het is en blijft prachtig om op deze manier anderen enthousiast te maken voor de koning van de stroming.  Dit houd je ook scherp. Je moet hierdoor vaak op zoek naar nieuwe stekken en diegene die de mogelijkheid hebben mijden de gekende stekken in het weekend.

In Nederland hebben we de Waal en IJssel als de meest bekende en bezochte rivieren. Niet geheel onlogisch, beide liggen een beetje centraal. In het zuiden is er meer keuze met de Roer, Swalm, Grensmaas en Geul als favoriet.  Al deze rivieren hebben een duidelijke winterstop wat barbeel betreft. Al moet ik ook daarbij zeggen dat ik de Swalm in wintertijd niet bevist heb. In de warme periode (lees lente, zomer en herfst) is in alle rivieren goed tot heel goed om barbeel te vangen. Elke rivier heeft hierbij zijn eigen karakter en dus ook eigen aanpak.

De Waal en IJssel kennen beide scheepvaart, daar verschillen ze ten opzichte van de Grensmaas in. Qua diepte verschillen zijn deze drie rivieren wel gelijk.  Alle drie hebben lange stroken grind, diepe en ondiepe stroken. Waarbij de Grensmaas ook zeer ondiepe stroken kent. In de droge tijd zijn er plekken waar je zelfs de hele rivier kunt oversteken. Dat zijn juist de mooiste plekken om te trotten, oftewel vissen met een dobberhengel en bijbehorende montage.

Enkele barbelen liggen moeiteloos vlak achter een barrage in de volle stroming.

Over het algemeen is de meest effectieve manier van vissen op barbeel met een korf of zwaargewicht op de bodem. De barbeel is een echte bodemvis. Zijn hele bouw is gemaakt om dicht bij de bodem te kunnen verblijven. Met zijn onderstaande bek en dikke rubberachtige lippen kan hij goed woelen tussen de kiezels en mosselen. Met zijn grote borstvinnen houdt hij zich gemakkelijk op de bodem. En vergis je niet in zijn kracht. De barbeel is een enorm sterke vis, en niet alleen tijdens de dril. In de Ardennen ken ik bijvoorbeeld een plek waar je de vis kunt bewonderen. Daarmee bedoel ik ook echt bewonderen. Wat je daar ziet grenst soms aan het ongelofelijke. Deze vis is in staat om met minimale bewegingen in de meest sterkste stroming te blijven liggen. Met zeer kleine bewegingen in de staart blijft de barbeel op dezelfde plek liggen.  Ik kan daar uren naar kijken en van genieten. Het zijn niet alleen de volwassen barbelen die dit laten zien, ook kleintjes van amper 15 cm hebben deze kracht.

 

 

|> Verder Lezen? “De barbeel ontwaakt weer” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet 2  NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.