KAYLEE MARTEN & MIKE GERRITS – Veel mannen dromen ervan, maar Mike heeft het. Een vrouw die graag mee gaat vissen, haar eigen boontjes dopt en ook nog eens uitstekend overweg kan met een camera. Kaylee en Mike staan bekend als een duo om rekening mee te houden, en in het oosten van het land doen ze aardig zaken op de lokale wateren. We vroeger Kaylee of ze naast fotograferen ook handig is met een pen (toetsenbord) en wat blijkt, dat is ze! Voor dit voorjaarsnummer neemt ze ons mee naar het jaar 2023, een jaar waarin genoeg beleefd is.

Allereerst, super gaaf dat we een stuk mogen schrijven voor Beet magazine! Op het moment van schrijven zijn wij ruim zeven jaar bij elkaar waarvan wij er vijf samen vissen. De liefde voor het vissen zit er flink in, waardoor wij ontzettend fanatiek zijn. Mike zat als jonge jongen al aan de waterkant en vanaf zijn tiende vist hij fanatiek op karper. Van alle soorten visserijen ligt de kanaalvisserij toch wel echt het dichtst bij zijn hart. In alle rust je ding kunnen doen, het niet weten wat je kan verwachten en de voldoening bij iedere karper maakt het voor Mike de moeite waard.

In alle rust je ding kunnen doen, dat is ons de moeite waard.

Ons visavontuur begon met Mike die graag wilde dat ik eens mee zou gaan vissen. Op dat moment stond mijn hoofd daar nog niet zo naar, maar goed je hebt iets voor elkaar over. Na een aantal keer mee te zijn geweest, drilde ik, lichtelijk aangedrongen door Mike, mijn eerste vis. De adrenaline kick die ontstond overviel mij. Dit zag ik totaal niet aankomen. Wat een gaaf en bijzonder gevoel was dat. Ik drilde meer vissen en langzamerhand begon het gevoel voor vissen te groeien. Alles er omheen werd meer gewaardeerd. Het duurde dan ook niet lang voor ik mijn eerste setje hengels en molens bemachtigde. En zoals men dat zo mooi zegt: de rest was geschiedenis.

Of ik niet een keer mee wilde vissen?

 

Stromend water

Vanaf het eerste moment dat wij samen vissen, hebben wij een passie voor vissen op stromend water. Bij ons in de buurt ligt veel natuur. Deze natuur is ontzettend rijk aan beken, rivieren en kanalen waarvan veel gelegen in ‘the middle of nowhere’. Wat ons zo aanspreekt in deze visserij, is voornamelijk de rust. Door alle commotie in de wereld, de visserswereld maar ook de dagelijkse sleur, vergeet men soms te genieten van het vissen. Het is zo’n prachtige passie en dat moet wat ons betreft echt niet vergeten worden.

In de buurt ligt een beek. Deze bestaat uit vier stuwvakken. Het laatste stuk mondt uit in een rivier. Uit ervaring is gebleken dat er veel factoren van invloed zijn wanneer we het over beekvisserij hebben. Dit zijn veelal invloeden die op ieder water kunnen leiden tot een blank. Denk aan het weer, de luchtdruk, het tijdstip en de manier van vissen. De grootste factor is de stroming en het vinden van de karpers. Het moet niet te hard stromen maar ook zeker niet te zacht. De vissen vinden, valt lang niet altijd mee. Het is een kwestie van je ogen openhouden maar bovenal geduld hebben.

Mike bevist dit water nu al twintig jaar. En hoe onwerkelijk het ook is, vorig jaar gingen er vissen over ons netkoord die ook hij nog niet eerder ving. Hoe je te werk gaat op een beek met veel stroming verschilt vaak. Allereerst blijkt uit onze ervaring dat beekvissen snel gevoelig zijn voor lijndruk. Hierom vissen wij vaak maximaal met twee á drie hengels in totaal.

De hengels positioneren we met grote zorgvuldigheid. Beekvissen zijn namelijk erg gevoelig voor trillingen langs het water of harde geluiden. De rust die er heerst, bewaren wij daarom zelf ook in onze visserij. Het beekvissen is hard werken waar eigenlijk weinig beloond wordt. ‘It’s a waiting game’.

 

|> Verder Lezen? “Rondom het huis” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet 2  NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.