JAN VAN SCHENDEL – Vissen die goed willen bijten en dat in combinatie met soms nog schitterend weer, dat is natuurlijk het ideaalbeeld voor iedere visser. Dat is ook wel te zien langs de waterkant. Karpervissers, roofvissers en zeker ook witvissers, in deze tijd van het jaar zie je ze overal langs het water.

Zo reed ik het derde weekend van september in de regio Amsterdam 7 kilometer langs een kanaal en ik telde zo maar 25 vissers die hier en daar langs het water zaten. Wat ook opviel? Er moest wel veel vis worden gevangen overal die dag, want ik zag tijdens het voorbij rijden zeker vijf of zes vissers die een vis aan het landen waren. Prachtig natuurlijk. En typisch voor deze tijd van het jaar.

Officieel herfst

Je zou het eerder deze week niet zeggen, maar officieel is het herfst. In de witvisserij zeker is dat trouwens misschien wel de mooiste en beste tijd van het jaar. Ieder jaar zijn er wel van die dagen zoals nu met nog heerlijke temperaturen en prachtig najaarsweer. Mooiere visdagen kan ik me niet voorstellen omdat juist nu veel vissen maximaal willen azen.

Charme herfstvissen

De nachten worden kouder

Zelfs al heb je in deze tijd van het jaar nog prachtige dagen toch worden de nachten langzaam maar zeker wat kouder en kun je zelfs al een keer een nachtvorstje verwachten. Een en ander houdt absoluut in dat de watertemperaturen overal heel langzaam, maar toch zeker naar beneden gaan en de vissen reageren daar feilloos op.

Trek naar de winterstekken

Ik ben ervan overtuigd dat vissen perfect kunnen aanvoelen; er komen koudere tijden aan komen en juist daar gedragen ze zich naar. Op veel wateren zullen ze zich uiteindelijk ook verplaatsen naar hun ‘overwinteringsplekken ’ zoals jachthavens of andere beschutte plekken. Nu is dat echter nog niet zo ver en het is gewoon een gegeven dat veel vissen nu maximaal willen azen.

winter hotspots

Nog eventjes, en de vis trekt naar de echte winterhotspots

Opeens komen ze tevoorschijn

Werkelijk overal in ons land zijn er in de herfst viswateren te bedenken waar juist nu goed witvis wordt gevangen. Het lijkt bijvoorbeeld soms wel alsof de voorns uit de grond zijn gekropen. Op plekken waar maandenlang amper voorns zijn gevangen, zijn ze nu plotseling in overvloed te vinden. Voor brasems geldt dat meestal minder. Die azen vaak meer over het gehele jaar verdeeld maar ook voor hen geldt dat ze nu maximaal zich willen vol vreten.

Waar moet je in de herfst vissen?

Voor die vissers die toch niet helemaal weten waar ze het best heen kunnen gaan voor een mooie visdag, bekijk HIER een lijst met 10 goede stekken in deze periode van het jaar!

MEER LEZEN OVER WITVISSEN? BEKIJK HIER ONZE VOLLEDE COLLECTIE ARTIKELEN