De gesloten tijd geeft ieder jaar weer aanleiding tot discussie. Mag je nu wel of niet vissen op snoek in maart? Mag je in de gesloten periode wel vissen met wormen ? Ook bij de handhavers is het niet altijd even duidelijk. Om te beginnen hebben we het over twee verschillende gesloten tijden: het gesloten seizoen voor vissoorten en een gesloten seizoen voor aassoorten.

De gesloten tijd voor vissoorten is in het leven geroepen om de betreffende vissoorten te beschermen/te ontzien tijdens de paaiperiode.

Gesloten tijd voor Vissoorten

Voor de volgende vissoorten geldt een gesloten seizoen:

  • SNOEK: 1 maart tot de laatste zaterdag in mei
  • BARBEEL, KOPVOORN EN WINDE : 1 april tot 31 mei
  • SNOEKBAARS EN BAARS : Van 1 april tot aan de laatste zaterdag in mei

Vang je in de gesloten tijd een van deze vissoorten dan dien je dus de vis direct terug te zetten.

De regel die misschien wel tot de meeste verwarring leidt is de gesloten tijd voor snoek. Het is dus niet toegestaan om snoek mee te nemen vanaf 1 maart tot de laatste zaterdag in mei, terwijl de gesloten tijd voor kunstaas loopt van 1 april tot het laatste weekend van mei.

gesloten tijd snoek

Catch & Release – maar daar houden we ons toch al aan, of niet?

Dat houdt in dat er in de maand maart nog steeds op snoek (en natuurlijk ook snoekbaars  en baars) mag worden gevist! Vang je een snoek in maart, de gesloten tijd, dan dient deze direct te worden teruggezet in hetzelfde water. Kortom, wie zich aan catch & release houdt heeft zich alleen te houden aan de gesloten tijd voor aassoorten.

Gesloten tijd voor Aassoorten

In de periode van 1 april tot de laatste zaterdag in mei mag er niet gevist worden met alle soorten kunstaas, dode vis, stukjes vis of slachtproducten. Het vissen met kunstvliegen kleiner dan 2,5 cm is wel toegestaan.

Een worm is wel toegestaan.

Voor de vissers onder ons die echt niet kunnen wachten tot de laatste zaterdag in mei, het vissen met een worm biedt uitkomst. Het is namelijk sinds 2012 toegestaan om in deze gesloten periode voor aas wel te vissen met een worm.

Dit biedt mogelijkheden om ook in de gesloten tijd de rovers achter de schubben te zitten. Het vissen met een worm in combinatie met het dropshot systeem word steeds vaker met succes toegepast.

WAT VINDEN WIJ VAN HET VISSEN MET WORMEN IN DE GESLOTEN TIJD?

Het vissen met de worm in april en mei

Meer info op de website van Sportvisserij Nederland