De ‘r’ zit weer in de maand! Dat wil zeggen dat we ons kunnen opmaken voor misschien wel het mooiste jaargetijde voor sportvissers: de herfst. Onze mannen die de masterclass voorzien van content, geven weer genoeg tips om succesvol aan de slag te gaan. Naast Vico Baltissen (Middy) en David Visser (Cresta) ook mooie feedertips van Ramon Ansing.

Leem geeft ook een wolkend effect…

Voor veel mensen is het gebruik van leem bij het feedervissen nog geen gemeengoed. Wanneer en hoe pas je dit bijzondere bestanddeel toe in je voermix. Wat zijn de voordelen?

Leem heeft in feit drie belangrijke eigenschappen, het verschraalt het voer, het geeft een wolkend effect en het maakt je voersamenstelling zwaarder. Dat laatste vind ik zelf alleen interessant in combinatie met een licht voornvoer wat erg veel werking heeft en snel naar de bodem moet tijdens het vissen met de vaste hengel. De korf brengt het voer altijd naar de bodem dus dat heeft voor de feeder geen meerwaarde. Het verschralende effect heeft absoluut een meerwaarde, zeker wanneer je een wolk wilt maken om wat vissen aan te lokken. Je hebt een iets grotere korf nodig om dat effect te creëren en het liefste ook nog eens vlot achter elkaar ingooien. Het voordeel is dat je door de leem niet meer aas en voer brengt dan je zou doen met een kleine korf maar wel meer volume hebt door de leem. Het visuele effect is enorm en zorgt voor een grote, gele wolk in het water, zeker op diep water. Vissen die op half water zwemmen volgen de wolk naar beneden en zullen daar al snel wat aas van de bodem pakken.

 Het verschralende effect van leem heeft absoluut een meerwaarde.

Bij het vissen van internationale wedstrijden spelen muggenlarven bijna altijd een grote rol. Wat voegt dit aas toe en zou het niet beter zijn om larven bij alle wedstrijden vrij te geven?

Muggenlarven spelen inderdaad een belangrijke rol en zijn internationaal vaak het belangrijkste aas. Elke vis aast erop en je kunt met twee muggenlarven aan de haak net zo makkelijk een visje van 10 gram vangen als een karper van 2 kilo. Het vissen en voeren met muggenlarven geeft je ook veel meer opties, zeker op moeilijkere visdagen wanneer de vis niet geweldig reageert op bijvoorbeeld wormen. Op deze dagen zijn muggenlarven hét aas om toch blieken en brasems aan te lokken. Bij ons in het noorden van het land is aas en voer bijna altijd vrij, wat een groot voordeel is omdat je er dus vaak mee kan vissen in een wedstrijdsituatie. Wat mij betreft zou het aas en voer altijd vrij moeten zijn, ik zou geen reden kunnen bedenken om dit niet te doen eigenlijk. Verse vase (muggenlarven) is tegenwoordig prima verkrijgbaar en dat wordt alleen maar beter wanneer er meer vraag naar komt.

Tot zover een deel uit de Dutch Masterclass van BEET Magazine die nu in de winkels ligt. Om dit gehele artikel te lezen koop je de BEET los, of je zorgt natuurlijk voor een goedkoop (-50%) abonnement: klik hier.