Bert Schouten werd in 1959 geboren en groeide op in Heiloo. Van jongs af aan was hij betoverd door het sportvissen. Vader Frans was een enthousiast visser en hij deed mee aan alle zoete en zoute wedstrijden van de visclub DVW (De Vroegte Wint) in Heiloo. Later zou Bert de bekende Handy Fish hengelsportzaak openen. In de rubriek Masterclass van Zeehengelsport vuren we een aantal vragen af op de ervaren (vlieg)visser en winkelier.

Tekst en foto’s John Willems

Dit Artikel van Toen verscheen eerder in de rubriek Masterclass van Zeehengelsport 377.

 

Je mocht al jong meehelpen maar nog niet meevissen van je vader?

“Zo was het inderdaad. Bij de bekende baarswedstrijden in de buurt wilde ik ook wel meedoen. Maar ik was nog te jong volgens de reglementen. Ik mocht wel mee om de paaltjes uit te zetten. Bij baarswedstrijden wordt vaak 6 tot 10 keer verkast en ongeveer 20 minuten per stek gevist. Dat is dus serieus loopwerk en gesleep met die stalen plaatsnummers.  Ik leerde natuurlijk wel van alles door goed te kijken en eindelijk mocht ik ook meedoen. Ik was de eerste die ook een lichte werphengel meenam naar de baarswedstrijden en hoe ze ook zochten in de reglementen; het was toegestaan. Daardoor ving ik nog wel eens een paar baarzen verder uit de kant en de volgende wedstrijd verschenen en meer mannen met een werphengel. Daarna is het helaas toch afgeschaft: ‘nieuwlichterij’! Toch ben ik tot twee keer toe clubkampioen  baars geworden en ook bij het witvissen haalde ik diverse successen.

Voor reparaties van hengels of ander gerief.

Maar school en werk gingen natuurlijk voor in die tijd?

Ik raakte bezeten van het vissen. Toen ik tijdens mijn schoolbaantje in de supermarkt tegen mijn chef zei dat ik volgende week zaterdag niet kon komen werken omdat ik een belangrijke viswedstrijd had, was het antwoord: ‘Dus je kan niet werken omdat je wil vissen, nee jongeman: je kan niet vissen omdat je moet werken!’ Dat had ie dus beter niet kunnen zeggen… De interesse in de hengelsport nam enorm toe. Ik las, nee ik bestudeerde de visbladen en boeken en ik onthield het als een soort spons. Na de Mavo ging ik naar de MDO detailhandelsschool. Ik wilde een eigen bedrijf en dan moest je toen nog diploma’s hebben. Het plan was om eerst gaan werken in een kleine winkel, dan proberen bij een grote bekende winkel te gaan werken om daarna zelf te gaan beginnen.

Makreel op de vliegenhengel...

Hoe is de hengelsport in beeld gekomen?

Op de dag van mijn diploma-uitreiking nota bene belde John Schreiner uit Amsterdam om te zeggen dat ze een vacature hadden voor een allround medewerker, waarbij ook hengelbouw belangrijk was. Woeahh! De winkel van Jan en zijn zoon John Schreiner was in die tijd een topzaak en uitgerekend ik mocht daar de befaamde Fair Play hengels (met de unieke gebronsde metalen bus sluitingen) gaan maken!

 

=========================================

“Als je de verhalen van Jan Schreiner las sloeg de ochtendmist nat op je gezicht en voelde je je laarzen denkbeeldig vastzuigen in de drassige polders”

===========================================

 

Had je dan ervaring met de hengelbouw?

Nou nee. Jan Schreiner vertelde me achteraf dat hij mij had aangenomen, nadat ik hem tijdens het sollicitatiegesprek mijn zelfgemaakte dobbers had laten zien. ‘Die jongen heeft het in zijn vingers’, had hij tegen zijn zoon gezegd… Maar ik werkte daar met veel inzet en plezier en heb heel veel geleerd van Jan Schreiner. Hij was een super verhalenverteller en een meester in het kneden van de taal. Als je zijn verhalen las sloeg de ochtendmist nat op je gezicht en voelde je je laarzen denkbeeldig vastzuigen in de drassige polders. Veelvuldig hoorde ik enthousiaste reacties van lezers die beweerden dat ze door Jan Schreiner letterlijk meegenomen waren in het visavontuur. Toen was het 90% tekst en af en toe een foto of afbeelding. Nu is het 95 % afbeeldingen en filmpjes en 5% tekst… Ik reisde elke dag met de  trein en tram vanuit Heiloo en was uit en thuis naar Amsterdam bijna 12 uur van huis. Toen ik Jan en John vroeg of ik misschien reiskostenvergoeding kon krijgen ging de pijp van Jan uit de mondhoek en hij zei: “Je kan wel uit Engeland moeten komen dan kennen we de pont ook nog betalen…” Maar ik kreeg het wel meteen en toen Jan bijna 65 werd zei hij dat hij graag wilde dat de zaak zou worden voortgezet door zijn zoon John en nog iemand en dat hij zelf alleen hoefde te komen als het echt nodig was. ‘Dan kan ik nog wat schrijven en wat meer materialen uitproberen tijdens het vissen. Zou je daar interesse in hebben?’ zei hij. Jazeker, was mijn stellige antwoord, dat wil ik heel graag. Maar Jan werd 65, daarna 66 en bijna 67 en er veranderde niets. Toen ik naar zijn aanbod refereerde zei hij: ‘Ja, we kunnen je wel directeur maken maar daar verandert je werk niet mee en helaas je loon ook niet.’

Geschoold in de beroemde zaak van Jan Schreiner…

Maar je had nog steeds de wens van een eigen winkel?

Precies, nog steeds koesterde ik de droom om een eigen bedrijf te gaan starten in mijn hometown Heiloo. Mijn vader Frans was timmerman in de bouw en heeft nog aan de Bijlmer gewerkt, maar na een val in een bouwput was hij zijn leven lang rugpatient. Desondanks stimuleerde hij mij en zei dat hij mij graag wou helpen om de zaak op te bouwen. ‘Nu kan ik het nog , ik weet niet hoe ik er over een paar jaar bijloop,’ was zijn aanmoediging. Ook mijn moeder Gery ontwikkelde zich trouwens later als een gewaardeerde hulp in de winkel en hielp veel vissers aan passende kwaliteitskleding.

Het lukte om een voormalige timmermanswerkplaats te huren en we maakten daar een hengelbouwatelier van. De naam ‘Handy Fish’ werd gekozen uit honderden namen en bleek een schot in de roos. Naast zelfbouwhengels kreeg ik steeds meer vraag naar andere hengelsportmaterialen. Na een paar jaar was dat flink uitgebouwd en konden we verhuizen naar een mooie winkel aan de overkant van het atelier aan de Kennemerstraatweg.

De zaak in Heiloo…

Wat voor hengelsportwinkel was het?

De winkel werd de doorbraak van Handy Fish met topmaterialen voor alle visserijen en met een bovenverdieping vol met vliegvismateriaal. Dat was een grote passie van me geworden. Ik raakte ook bekend als vliegvisser en werpinstructeur. Ik vliegviste in mijn spaarzame vrije tijd over de hele wereld van Florida tot Canada aan toe. Op een dag werd ik gevraagd om mee te doen met het NK Vliegvissen en de eerste wedstrijd won ik meteen. De tweede wedstrijd won ik ook en ik was favoriet voor de finale. Maar juist die wedstrijd op de forelvijver van de Eemhof flopte. In 2005 won ik alsnog het NK Vliegvissen en ik viste vele wedstrijden voor Nederland in diverse EK’s en WK’s als deelnemer en als captain van ons nationale team.

 

Terwijl je bijna de zee kan aanraken vanuit Heiloo…

Haha. Ik heb ook nog een WK Zeevissen in Italië beleefd met mijn eigen zeevisteam hoor! Op het strand van Sicilië kregen we visles van de Italianen en Portugezen met extreme onderlijnen. Er mocht niet met dobbers gevist worden maar er zaten kleine geepachtige vissen en met drijvende onderlijnen van zo’n  6-8 meter konden ze hoog in het water wat van die vissen vangen.

Maar goed, alle methodes van vissen hebben mijn interesse en vooral de beleving en passie van de diverse sportvissers vind ik super interessant. Vissen is een bijzonder tijdverdrijf. Niet afhankelijk van zalen, speelvelden, teams, openingstijden, en er kan bijna altijd gevist worden. Alleen of met je vaste vismaat waar je je hele leven mee deelt.

(Op een hilarisch bordje in de winkel staat: ‘Mijn vrouw is er vandoor met mijn beste vismaat. Ik mis hem!)

Zeebaars op de vlieg!

Vertel nu maar eens iets over het zeevissen.

Geen probleem. Vliegvissen kan ook goed op zee.  Veel zeevissoorten zijn met de vlieg te vangen. Bonefish en tarpon zijn misschien wel de meest bekende in de wereld. Voor Nederland is zeebaars daarbij misschien wel de meest spectaculaire aan onze kust. Maar ook zeeforel, makreel en fint zijn goed op de vlieg te vangen. In Denemarken heb ik op een topavond in Strib precies 50 gulletjes gevangen aan de vlieg. Een zinklijn met een verzwaarde zwarte marabou streamer bleek top.

 

En dicht bij huis?

Zeker. Ik heb bij de Noordpier ook diverse keren met de vliegenhengel zeebaars en makreel gevangen. En bij de Nieuwe Waterweg op een bekende zeebaarsstek voor de vlieg. Maar het mooiste is misschien wel de visserij op de strekdammen. Ik heb zeebaars door de eerste waterlaag over de dam zien jagen. Heel bijzonder, aan zee is alles nog eens extra mooi om te zien. Ik zeg veel vissers dan ook dat het mooiste van zeevissen vaak de zee zelf is…

 

Hoe gaat het nu met Handy Fish?

In begin 2019 kwam een klant in de winkel die vroeg of ik geen winkel op de Beverwijkse Bazaar wilde starten. Ik was er heen gegaan om me te oriënteren en huurde meteen een winkel unit in Hal 2. Elk weekend stond ik op de Bazaar en breidde ik mijn hengelsport assortiment uit. Het liep best goed maar toen de Covid toesloeg werd de Bazaar lockdown terrein. Ik moest alles weer meenemen naar mijn winkel maar het werd in de winkel zó druk door de Corona dat ik bijna alles weer kon verkopen.

Begin van dit jaar 2021 heb ik mijn winkel overgedaan aan Nick Venema. Hij zet als jonge enthousiaste sportvisser de winkel voort en brengt Handy Fish verder in de toekomst. Ik had gelukkig nog steeds mijn eerste hengelatelier kunnen doorhuren en doe daar nu hobby-matig reparaties en restauraties aan hengels en molens. Het blijkt een zeer gewaardeerd succes. Ik ben als hengelbouwer allround voor bijna alle reparaties en het is duurzaam om een hengel te kunnen repareren. Als één oogje stuk is van een hengel dan is deze onbruikbaar en wordt vaak achterin de kast gedrukt. Maar met een kleine reparatie kan de hengel weer gebruikt worden. Ik ben van ‘Gered Gereedschap’ zeg ik dan vaak. Sportvissers die nog defecte hengels hebben kunnen die bij Nick in de winkel afgeven.

Ik wil graag in de toekomst mijn kennis en ervaring nog verder delen. Ik wil me inzetten voor het goede doel binnen het sportvissen en vooral nog zelf veel genieten van onze prachtige hobby. Ik kan trouwens niet anders: It’s in my blood!”

Nick Venema (links) is de nieuwe eigenaar van Handy Fish en heeft de zaak al een flinke metamorfose gegeven.