Zodra de eerste zonnestralen van het jaar het water beginnen op te warmen worden de vissen actiever. Zij gaan opzoek naar voedsel in het ondiepe , warmere water. Als je deze vissen nu het juiste voer weet aan te bieden kan succes haast niet uitblijven!

In het voorjaar doe je vooral met zoet lokvoer goede zaken. Het beste resultaat heb ik geboekt met ingrediënten als vanille en speculaas. De basis van mijn voermix bestaat uit paneermeel en normaal karpergrondvoer, beide in gelijke delen. Een karpervoertje bevat in mijn ogen altijd grotere voerdeeltjes. Dit zorgt er namelijk voor dat de vis langer op de voerstek aanwezig blijft. Als zoethoudertje voeg ik nog wat maden en blikmaïs toe.

Ideaal voor het vissen met de pen op karper.

Kleur

De kleur van je voermix is ook van belang, dit heeft effect op de bijvangsten die je doet. Met donkergekleurd voer zul je in de regel meer soorten, maar kleinere vis vangen. Met een lichte, felle kleur vang je waarschijnlijk minder maar grotere vis. Om tijdens het vissen geen onnodige onrust op je stek te veroorzaken voer ik in het begin van de sessie direct al een groot deel van mijn voer.

Niet te stevig aandrukken.

Voerwolk

Hierdoor kunnen de karpers de voerplaats snel ontdekken, het is belangrijk om de voerballen niet te stevig aan te drukken, anders zou een groot deel van de attractie al verloren gaan. Een losjes aangedrukte voerbal laat een mooie wolk van voedseldeeltjes achter wanneer je deze in het water werpt.

“Zodra ik de eerste aanbeet krijg voer ik zeer spaarzaam bij met particles en mijn lokvoer.”

Deze wolk lokt natuurlijk ook kleinere vissen aan, maar dat is niet erg. Een beetje variatie in je vangsten houd het juist leuk. De meeste witvis is al verzadigd voordat de eerste aanbeet van een karper komt. Dit komt door de grote hoeveelheid particles. Zodra ik de eerste aanbeet krijg voer ik zeer spaarzaam bij met particles en mijn lokvoer.

Zelf maken? Geen probleem. Het is doodeenvoudig.

Benodigdheden: 1 kilo paneermeel, 1 kilo karperlokvoer, 1 blikje zoete maïs, maden en om het geheel wat zoeter te maken voeg ik een zakje vanillepudding of drie schepjes speculaaskruiden toe. Een zeef kan ook erg handig zijn om de grote klonten te verwijderen.
1 Giet het paneermeel, het karperlokvoer en de zoetstof in een emmer en mix ze goed door elkaar.
2 Maak het droge voer vochtig met het vocht uit het blikje maïs en een klein beetje water. Kneed het voer nu goed!
3 Laat het vocht ongeveer 15 minuten op het voer inwerken.
4 Zeef het voer goed, zorg ervoor dat er geen klonten inzitten.
5 Strooi de maden en maïs door het voer en meng het geheel goed door elkaar. Vervolgens kun je er voerballen van maken.