JAN VAN SCHENDEL – Het internationale wedstrijdseizoen wordt steeds langer. Omdat tijdens de zomermaanden de verschillende kampioenschappen elkaar in snel tempo opvolgen, is er bijna geen tijd te bedenken voor ontmoetingen zoals deze. Nou, dan is er dus maar een oplossing en dat is om eerder of juist later dit soort landenwedstrijden te gaan plannen. Mede omdat ook in het afgelopen jaar deze wedstrijd al erg vroeg in het jaar werd gehouden, leek ons dat ook nu wel een goed idee.

DE RIVIER DE DIEZE NABIJ ‘S-HERTOGENBOSCH

Het riviertje de Dieze bij ‘s-Hertogenbosch mag dan niet zo bekend zijn misschien bij veel wedstrijdvissers, toch is het een uitstekende plek voor een wedstrijd van dit formaat. Om eerlijk te zijn kende ik het water zelf ook niet goed vooraf. Wel had ik er al vaker over gehoord. Dit water stroomt eigenlijk dwars door ‘s-Hertogenbosch heen en vormde vroeger altijd de scheepvaartverbinding tussen de rivier de Maas en het Zuid-Willemsvaart. Met de aanleg van het Prinses Máximakanaal is dat veranderd trouwens en dit kanaal vormt nu de verbinding. Helemaal zonder scheepvaart blijft de Dieze trouwens niet want er is tegenwoordig best wel veel industrie hier en die moet natuurlijk nog steeds bevoorraad worden.

Er is vaak een behoorlijk sterke stroming op dit water. Vooral wanneer er, zoals in de laatste maanden, veel water moet worden afgevoerd. De stroming geldt trouwens niet voor het gehele parkoers. Het water wordt namelijk afgevoerd via een soort van spuikanaal dat richting een groot spuigemaal loopt en de ingang daarvan ligt ongeveer in het midden van het linker gedeelte van het parkoers. De vissers die dus daar links van zitten, hebben veel minder of geen stroming op hun plaats. Voor een teamwedstrijd die in verschillende vakken is onderverdeeld, is dat verder geen enkel probleem overigens.

DE TRAININGEN

We hadden hier een team van fanatieke vissers. Prima natuurlijk, zo had iedereen in het team het water in verschillende groepjes al eens bezocht. Tijdens die visdagen werd natuurlijk bekeken wat er precies was te vangen en vooral ook waar. Het kiezen van de beste visafstanden is natuurlijk cruciaal voor het verloop van de wedstrijd. Bovendien werd alle informatie prima gedeeld via de onderlinge groepsapp en zo had iedereen al vooraf wat broodnodige kennis verzameld voorafgaand aan het weekend van de wedstrijd.

Uit die trainingen bleek duidelijk dat brasems het belangrijkste onderdeel vormden van de vangsten en ook bleek dat er best aardige vangstgewichten mogelijk waren. Vangsten van tien tot ruim twintig kilo zijn toch zeker niet verkeerd.

Aan dit soort wedstrijden gaat altijd een officiële trainingsdag vooraf. Alle deelnemers zijn dan aanwezig en bevissen dus ook alle stekken die tijdens de wedstrijd worden gebruikt. Die worden dus ook allemaal aangevoerd op de laatste dag voorafgaand aan de training. Normaal trainen de verschillende teams afzonderlijk van elkaar, maar omdat er hier toch nogal verschillende situaties waren qua stroming, vooral werden alle teams over het gehele parkoers verdeeld in groepjes van twee vissers.

HET FORMAT VAN DE WEDSTRIJD

Deze wedstrijd wordt gevist tussen drie teams met ieder tien vissers. Het parkoers wordt verdeeld over vijf sektoren van zes vissers, met dus in ieder vak twee vissers van ieder team. Verder is de loting voorbereid zodat nooit twee vissers van hetzelfde team naast elkaar kunnen loten. Ook is alles zodanig uitgerekend dat ieder team hetzelfde aantal kop- dan wel staartnummers krijgt. In dit geval was dat onmogelijk en dus ontving het team dat een kopnummer minder ontving, een extra nummer twee in een vak.

>Een meer eerlijke manier van loten is volgens mij niet te bedenken. In dit geval bleken de kopnummers overigens zeker meestal niet de beste nummers te zijn.

|> Verder Lezen? “Feederinterland” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet mei NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.