JOHAN STRUWE – Zoveel vissers, zoveel smaken qua visboten. Waar de een graag rustig trollend de kantjes afstroopt op zoek naar een dikke snoek, jaagt de ander juist graag met behulp van zijn live sonarsysteem op enorme meervallen en snoekbaarzen op half water. Werpend vissen of subtiel verticalen en dropshotten? Het vergt allemaal weer een specifieke bouw en vooral inrichting van de boot. Ik ga vandaag op pad met de AluFish Magnet: een boot die helemaal naar jouw wensen is te bouwen, van het ruwe aluminium plaatmateriaal tot jouw custom-made droomboot!

ALLES IN EIGEN HUIS

Na een lange rit over de Veluwse heuvels hoef ik bij aankomst in Elburg niet lang te zoeken naar het juiste adres: al meteen wanneer ik de hoek om kom rijden op de bestemming die mijn navigatiesysteem aangeeft, zie ik ‘mijn’ boot voor vandaag al staan te glimmen in het zonnetje op het terrein van de Botenfabriek, de lokale AluFish-dealer. Ik ben zoals gewoonlijk weer eens veel te vroeg gearriveerd, dus dat geeft me de tijd om de AluFish Magnet eens goed te bekijken voordat Martijn, de bouwer van deze boot ook op het afgesproken tijdstip aankomt.

De botenfabriek

Mijn eerste indruk van de boot is: stevig en solide gebouwd, maar wel een beetje basic. Op dat moment weet ik nog niet dat juist dát het concept van AluFish is. Want doordat de boot van begin tot eind in eigen beheer wordt gebouwd, is deze letterlijk geheel naar de wens van de koper te ontwerpen. Van aluminium plaat tot aan het eindproduct: geen enkele andere fabrikant biedt zoveel flexibiliteit in formaat, indeling en inrichting. Want met een eigen lasersnijder en zetbank is AluFish immers niet gebonden aan standaard snijpakketten van externe partijen. Alles in eigen huis.

Dit basismodel is uitgerust met een aluminium werpdek (dus niet het verfoeide, rotgevoelige multiplex van veel concurrenten) voor en achter, vier opbergruimtes (twee hengelbakken aan de zijkanten, een bergruimte voor en achter) en een afwerking met antislip composietmateriaal op de rand en de binnenkant. Maar de boot kan ook met tapijt, traanplaat of welk materiaal dan ook als afwerking worden geleverd. Een losse 25 liter brandstoftank past perfect in de achterste bergruimte, waar ook de startaccu onderdak vindt.

Qua wrap is de keuze aan jou

HET WATER OP

De Botenfabriek, gelegen aan de boorden van het Veluwemeer ligt hemelsbreed nog geen 500 meter van de onder menig roofvisser welbekende trailerhelling in Elburg af, dus snel koppelen we de boot achter de auto en gaan we op pad. Vlot glijdt de boot van de trailer in het water, en start ik de Honda 40 PK die aan de spiegel van de AluFish hangt. Voor mij is het alweer even geleden dat ik een tillerboot heb bestuurd, maar we hebben het kunstje alweer snel onder de knie.

Het eerste wat ik altijd doe wanneer ik op een andere boot dan de mijne stap, is het beoordelen van de stabiliteit. Als professioneel visgids is dat voor mij veruit de belangrijkste eigenschap van een visboot, want je wilt geen -vaak onervaren- gasten door de boot hebben tuimelen bij een beetje golfslag. Dit is bij de AluFish Magnet méér dan in orde! De boot ligt werkelijk als een blok in het water, en dat geeft instant vertrouwen. Staand op de aanwezige werpdekken (die overigens dus net zo makkelijk kunnen worden weggelaten) haal ik de gekste capriolen uit, maar de boot geeft letterlijk geen krimp.

Dat heb ik met aluminium boten vroeger nog wel eens anders meegemaakt! Bij AluFish doet men echter geen concessies aan het te gebruiken materiaal: er wordt minimaal 4 millimeter dik aluminium gebruikt bij de productie, en dat is duidelijk te merken aan het extreem voorspelbare en rustige vaargedrag. Dit model is dan ook uit te voeren tot een motorvermogen van maar liefst 150 PK!

Te water! De boot laat zich eenvoudig traileren.

HET COMPLETE PAKKET VOOR EEN SCHERPE PRIJS

Vandaag zijn we op stap met de AluFish Magnet, voorzien van een 40 PK Honda buitenboordmotor, een prachtige wrap naar keuze en een gegalvaniseerde kanteltrailer. Voor dit kant-en-klare pakket betaal je slechts €23500,-, waarmee dit veruit de scherpste aanbieding in de markt is!

Boot, motor, trailer én wrap bij de prijs inbegrepen!

ALS EEN MES DOOR DE BOTER

Gezeten op de (standaard) comfortabele Springfield stoelen op gasgeveerde poten zetten we rustig koers naar de snelvaarzone op het Veluwemeer. Tijd om de AluFish eens op volle snelheid aan de tand te voelen. De 40 PK Honda past de AluFish als een handschoen, want wanneer ik de gashendel opendraai reageert de boot werkelijk als door een wesp gestoken! Niks eerst door de boeggolf heen duwen, maar meteen in volle plané. Snel accelereert de combinatie naar de topsnelheid, die de vijftig kilometer per uur aantikt.

Ook het gedrag in snelle bochten is wat je van een visboot wil: stabiel, rustig en de spray wordt keurig buiten de kuip gehouden. Mijn drone, die de boot hoog in de lucht achtervolgt kan het bijna niet bijhouden. Wanneer er op tegengestelde koers een motorkruiser nadert die een flinke boeggolf veroorzaakt, kan ik het niet laten om de AluFish daar volgas overheen te sturen.

Maar ook nu geeft de boot geen krimp: de zeer diepe V-bodem snijdt als een mes door de boter, dus geen wild gestuiter op de golven. Alles aan deze combinatie voelt uitgebalanceerd en betrouwbaar, ook op hoge snelheid. Over de rompvorm is dus zeer goed nagedacht, wat met de ruime ervaring in het bouwen van aluminium boten van moederbedrijf AluShip in het achterhoofd natuurlijk ook geen wonder is.

De boot snijdt als een mes door het water!

FLEXIBILITEIT ALS UNIQUE SELLING POINT

Zoals eerder gezegd onderscheidt de AluFish Magnet zich (naast de uitstekende vaareigenschappen) juist met de extreme flexibiliteit die kan worden geleverd, zodat elke bootvisser zijn AluFish exact aangepast kan krijgen aan zijn of haar favoriete visserij. We zijn hier nu natuurlijk op het welbekende Veluwemeer, een waar eldorado voor de fanatieke snoekvisser.

Werpend vissen met kunstaas over en tegen de bedden fonteinkruid is hier, zeker in het warmere jaargetijde dé manier om die legendarische monstersnoeken te vangen, en daarvoor is de setup waar we vandaag mee op pad zijn natuurlijk ideaal: De ruime werpdekken voor en achter bieden het perfecte platform voor deze visserij, en door de riante opbergruimte kun je al je tackleboxen, hengels en andere materialen netjes opbergen, zodat je er niet over struikelt tijdens het vissen.

Kijk ik echter naar mijn eigen favoriete visserij: het pelagische vissen op XL-snoekbaarzen en meerval op de live sonar, dan zou ik de boot weer heel anders inrichten. Het voorste werpdek zou ik in dat geval weglaten om meer ruimte te creëren om zo’n dikke meerval kwijt te kunnen aan boord, en ik zou de boot laten afwerken met aluminium traanplaat om makkelijk het slijm eruit te kunnen spuiten.

Het kan allemaal bij AluFish! Elk aspect aan deze boot is geheel naar wens te bouwen. Een montagerail voor fishfinder en hengelsteunen, of juist een vaste inbouwmontage? Jij mag het zeggen. De fronttroller koud op de punt gemonteerd of op een montageplaat, zodat deze afneembaar is? Alles kan. Dat maakt de AluFish Magnet veruit de meest veelzijdige visboot op de markt!

Net als alles aan deze boot is ook de wrap geheel naar eigen wens samen te stellen.

EEN NEDERLANDS KWALITEITSPRODUCT

Terwijl ik de drone weer uit de lucht pak na gedane arbeid, en de boot flink aan de tand heb gevoeld op hoge snelheid zetten we in een stralend zonnetje weer koers terug naar de helling. Enthousiast legt Martijn me onderweg uit hoe deze boot vanaf kale aluminium plaat in eigen huis tot het uiteindelijke eindproduct wordt gebouwd, en hoe er aan de kwaliteit van de opgeleverde boten geen enkele concessie wordt gedaan.

Dit heb ik vandaag ook zelf mogen ervaren. Als kritische ‘heavy user’ van inmiddels alweer heel wat verschillende visboten, die in het seizoen toch vier tot vijf dagen per week op het water zit weet ik inmiddels wel waar ik op moet letten, en de AluFish stelt me beslist niet teleur. Stabiliteit, stevigheid, vaargedrag en opbergruimte: het is allemaal dik in orde. Ook de drifteigenschappen, belangrijk bij het werpend vissen op de wind zijn perfect.

De Honda 40 PK buitenboordmotor past de boot werkelijk als een handschoen.

De boot blijft mooi haaks op de wind driften, dit natuurlijk ook weer door die zeer diepe V-bodem. Ik zou zelf qua motorisering ook niet zwaarder gaan dan de aanwezige 40 PK buitenboordmotor bij dit specifieke model. Het maakt de boot qua gevoel lichtvoetig en wendbaar, en ook voor de topsnelheid hoef je echt niet hoger te gaan. Dit maakt deze combinatie niet alleen prettig in het gebruik, maar ook relatief voordelig en vooral ook zuinig.

Kortom: ik heb vandaag kennis mogen maken met een typisch Nederlands kwaliteitsproduct, wat zeker een perfecte optie is voor de veeleisende sportvisser met een sterk visserijafhankelijk eisenpakket!

Elke indeling kan met de AluFish Magnet!

BEKIJKEN EN ERVAREN?

Ben je nu benieuwd geworden naar de mogelijkheden en opties die de AluFish Magnet te bieden heeft? Neem dan eens een kijkje bij een van de twee dealers: de Botenfabriek in Elburg (Gelderland) en Black River Fishing & Boats in Hasselt (Overijssel). Zij kunnen je perfect adviseren over jouw eigen unieke AluFish Magnet.