ARTHUR LANGSTRAAT – Veel van jullie hebben hun droom vast al eens verwezenlijkt, andere vissers proberen het dit seizoen misschien nog te realiseren: een dikke 40-er of zelfs een 45-plus baars is de ultieme wens. Wil jij ook graag je pr-baars verbeteren en is dit nog niet gelukt? Geeft niets, want het is nu eenmaal visserij waarbij het lang niet altijd mee zit! Ik ga je enkele tips geven om je dichterbij je doel te brengen.

Om te beginnen… Er gaat veel kostbare vistijd verloren bij het pionieren op ongeschikt water. Daarmee bedoel ik dus eenvoudigweg dat ze er wél moeten zitten. Dat klinkt logisch maar er wordt door veel vissers lang niet altijd bij stil gestaan. Als je kans wilt maken op zeer grote baars adviseer ik je om het echt grote water op te zoeken. Mijn algemene regel is daarbij: groot water is kans op grote baars.

Zo’n oude strijder blijft wat bijzonders, soms zijn ze er ineens en blijken ze flink gretig ook.

Bekijk op Google Earth eens de grotere rivieren en zoek naar de daar aangrenzende plassen. Probeer het op langgerekte kanalen of de omvangrijke plassen die zijn ontstaan door zandafgravingen. Vis daarbij in of nabij de vaak aanwezige jachthavens of onderbrekingen in de vorm van bruggen, gemalen, sluizen en/of steenstorten. Vis met je kunstaas de diepe kuilen af of vis – net als ik – met crankbaits langs de taluds die meestal vol liggen met steenstort.

THUISWATER

Ik vis al sinds mijn jeugd vooral in de Rotterdamse binnenhavens en/of op de Nieuwe Maas. Wat dat betreft ben ik met zoveel potentieel goed water in de buurt een bevoorrecht mens. Sinds jaar en dag zijn er gedurende het seizoen enkele momenten waarop de grote baarzen massaal aanwezig zijn. Een 40-plus baars is dan zelfs een vrij normale vis.

Op de een of andere manier is het afgelopen jaar echter een stuk minder goed gegaan. De slechte vangsten vallen niet alleen mij op, diverse visvrienden hebben precies dezelfde ervaring. Daarnaast is in Rotterdam een groep van circa 15 oudere vissers actief, die met brommers en fietsen in de rondte rijden om potentieel goede stekken af te vissen. Helaas tikken ze iedere gevangen snoekbaars de kop in om te verkopen. Als deze vissers er niet staan dan weet ik ook vrijwel zeker dat er slecht gevangen wordt. Ze zijn echter weinig innovatief en blijven steevast met hun te zware loodkoppen en softbaits smijten. Natuurlijk vangen ze wel eens een vis, maar gezien de tijd die ze erin steken levert het maar weinig rendement op. Ze zijn al weken niet aanwezig en dat is een teken aan de wand.

Vergeet de bruggen niet af te vissen.

SLECHTE TIJDEN

Aan het einde van het roofvisseizoen zijn mijn betere vangsten slechts op de vingers van één hand te tellen. Het gaat nu wel heel erg lang duren, want met nog één week te gaan zit het seizoen er alweer op. Nog steeds wordt er niet of nauwelijks gevangen. Tijdens de wedstrijd van Streetfishing Nederland van enkele dagen geleden terug werden er over de gehele dag door 65 deelnemers slechts 12 baarzen en drie snoekbaarzen gevangen, dat is toch wel kenmerkend! Vorig jaar werd er tijdens dezelfde wedstrijd nog een record aantal maatse baarzen gevangen.

Mede door de drukte die op enkele topstekken ontstond besluit ik dit keer niet mee te vissen maar eens enkele uren op het parcours rond te lopen. Door het slechte wedstrijdresultaat verlies ik mijn laatste beetje hoop dat het dit seizoen nog gaat lukken. Met diverse medevissers bespreek ik de mogelijke oorzaken: we houden het op een combinatie van hengeldruk, de aalscholvers en de beroepsvisserij op de rivier…

Deze haalt het net niet, maar is er zeker niet minder om. Zulke vissen, daar doe je het voor!

GOEDE TIJDEN

Gelukkig woon en werk ik vlakbij de bekende stekken, tussendoor kan ik dus zonder zelf te vissen het water best goed in de gaten houden. Naast de aanwezigheid van eventuele andere vissers maak ik daarbij gebruik van de meest nauwkeurige en natuurlijke fishfinders die er in mijn optiek zijn. De alom gehate aalscholver en zijn vriend de fuut. Als die in de buurt zijn dan is dat voor mij een teken dat er aasvis en dus waarschijnlijk roofvis aanwezig is.

Als ze er zitten dan zie je met enige regelmaat dat de futen naar boven komen met visjes in hun bek. Tijdens mijn lunch loop ik een rondje langs de havens en zie ik de genoemde vogels druk in de weer. Helaas zie ik dit keer ook mooie maatse baarzen in de keel van een aalscholver verdwijnen… Zonde van deze vissen,  maar betere stekinformatie kon ik natuurlijk niet krijgen! Tijd voor wat priksessies en uit ervaring weet ik dat het nu tijd is om met diep duikende crankbaits aan de slag te gaan.

De voorbijgangers kijken wel vreemd op: een eenzame visser midden in de stad die tot ver over zijn knieën in het water van de haven staat

IT GIET OAN…

Maandagavond, er is tot het einde van het seizoen nog vier dagen te gaan. Eindelijk krijg ik weer eens enkele volgers! Helaas is het water al te hoog om dit goed te kunnen benutten, maar ik vang vlak voor mijn voeten nog wel enkele mooie 30-plus baarzen. Die nacht slaap ik slecht, diverse scenario’s schieten er door mijn hoofd. Zou het dan toch nog gaan lukken

Gelukkig werk ik de volgende dag maar tot 16.30 uur en ben ik al snel aan het water. Super getimed, alsof het zo moest zijn, synchroon met het opkomende getij. Om langer door te kunnen vissen op de stenen kant, onder aan het talud, trek ik mijn lieslaarzen aan. Hierdoor kan ik zeker anderhalf uur langer vissen dan normaal.

Het beste kunstaas

De voorbijgangers kijken wel vreemd op: een eenzame visser midden in de stad die tot ver over zijn knieën in het water van de haven staat. Ik heb er geen boodschap aan, mijn inspanningen betalen zich de laatste dagen van het seizoen in drie korte sessies uit in de vorm van vierendertig stuks 35-plusbaarzen! Dertien stuks ervan zijn ruim boven de 40 centimeter, waarvan er enkele zelfs de magische vijftigcentimetergrens wel heel dicht benaderden…

HARD, CRANK OF PLUG?

Zoals ik hierboven al aangaf vis ik vooral met crankbaits, maar wat zijn dat nou eigenlijk? Een crankbait is een uit het buitenland overgewaaide benaming voor een plug en/of hardbait. Meestal gaat het daarbij wel om een wat kortere, bollere plug dan de ‘original’ modellen, al dan niet voorzien van een ratel en/of uitgevoerd als jointed. Het is voor mij het ultieme grote baars kunstaas!

Veel baarzen volgen het kunstaas vanuit de diepte en slaan nog net voor je voeten toe. Ze doen er alles aan om het kunstaas te pakken te krijgen. De baarzen die op het laatst misgrijpen vang ik meestal alsnog door een zogenoemd ‘achtje’ te draaien. Een superspannende visserij waarbij je, zeker in helder water, hartkloppingen van dat kat en muis spelletje krijgt. Sommige baarzen blijven vlak voor mijn voeten in kniediep water achter mijn kunstaas aan jagen en zwemmen nog net de kant niet op! Kan het nog spannender?

“Buig je oogje iets naar de tegenovergestelde kant van waar hij heen moet en voilà…

Een lekker dikkertje…

TUNEN VAN JE BAITS…

Zelf heb ik heel goede ervaring met de Arashi Deep 10 van Storm en de overbekende Jointed Shad Raps van Rapala. Ik gebruik de genoemde modellen omdat ze een lekkere ‘agressieve’ actie hebben. Reken maar dat ze onder water opvallen en veel tumult veroorzaken. Zeker de diep duikende Arashi Deep 10 trekt volop de aandacht van de baarzen en heeft de positieve eigenschap vrijwel niet vast te lopen tussen de stenen. De weinige vastlopers die ik heb, krijg ik met wat geduld allemaal weer los.

Daarnaast zijn deze cranks ook nog eens ‘zelf tunend’; door een speciale voorziening loopt deze altijd recht door het water. Nu we het daar toch over hebben, soms verbuig ik bewust het bevestigingsoog van mijn baits om deze bewust een bepaalde kant op te sturen. Zeker met stekken bij overhangende takken en/of andere interessante plekken, kan het zinvol zijn om je kunstaas direct langs of zelfs onder de overhangende takken binnen te vissen.

Buig je oogje iets naar de tegenovergestelde kant van waar hij heen moet en voilà: als je een meter ofzo naast je stek met takken werpt dan zwemt je kunstaas er netjes naartoe en erlangs. Vooraf thuis wat huiswerk doen, een paar crankbaits links- en rechts ‘tunen’ en je bent er klaar voor. Als je ze dan op de zwemlip met een markeerstift aangeeft welke kant ze opzwemmen dan kan je in elke situatie uit te voeten.

Getuned met richtingsaanduiding, de rechtse crank is zelf-tunend.

SPINNEN OF CASTEN?

Als ik met crankbaits voor de grote baars ga, dan gebruik ik steevast mijn Poison Adrena casting. Deze ML hengel uit de nieuwe Japanese Domestic Models van Shimano, voorzien van snelle en lichte CI4+ reel zorgt voor de perfecte balans en heeft een superactie. Een 19/00 gevlochten lijn voorzien van een dikke fluorocarbon onderlijn – ook snoeken zijn gek op crankbaits – maken de set-up compleet. Zowel het snelle en secure werpen, de directe overbrenging als het drillen van een mooie vis op een baitcaster geeft me persoonlijk een flinke kick!

Natuurlijk kun je ook gewoon je spinhengel pakken. Gebruik dan een ML hengel van circa 210 cm met voldoende stijfheid en een snelle topactie. De gemiddelde crankbait is dan wel niet groot, maar geeft behoorlijk veel weerstand in het water. Ook het goed zetten van de haak gaat met een wat strakkere hengel in mijn optiek beter. Zoek je een hengel met genoemde eigenschappen die ook nog eens lekker krom gaat tijdens de dril? Check dan ook daarvoor de nieuwe JDM serie, er zitten in de Poison Adrena of de Expride serie zeer geschikte modellen voor ieder type roofvisserij.

TOT SLOT

Ik hoop dat ik je, voor zover je dat al niet was, enthousiast heb kunnen maken voor het gericht vissen op grote baars met de baitcaster en crankbaits. Als laatste adviseer ik je om in te spelen op de situatie ter plekke, het bekende juiste tijd op juiste plaats principe. Door veel te experimenteren en bij wisselende omstandigheden aan het water te zijn, doe je veel ervaring op en vergroot je gewoonweg je kansen. Nu snel je hengel voorzien van een mooi, al dan niet getuned stuk kunstaas en dan met gierende banden richting de waterkant!