WILLEM KWINTEN – Mijn hele jeugd heb ik alle seizoenen van het jaar door gevist. Ik vind het gewoonweg te leuk om niet te doen en daarnaast had ik er in mijn lange studententijd ook genoeg tijd voor. Inmiddels is door mijn onderneming in foto en videografie vrije tijd veel spaarzamer geworden en moet ik moeite doen om een vakantie of twee per jaar in te plannen. Echter is het in de wintermaanden een stuk rustiger. Dat betekend dus een stuk meer vistijd dan in de rest van het jaar! Daarom ben ik de afgelopen jaren steeds fanatieker geworden in de koude maanden. 

WANNEER WAS VOOR MIJ HET LEERMOMENT?

Het is in de winter niet zo gemakkelijk om een karper te vangen. Karpers zijn koudbloedige dieren wat betekent dat bij koude watertemperaturen hun spijsvertering trager gaat en ze dus minder voedsel tot zich nemen. Tel daarbij op dat de vissen nog amper zwemmen en de kans dat je een aasopname gaat krijgen wordt bijna nihil. Tenminste, dat zou je denken. Tijdens de winter van 2019 deed ik tijdens een wintersessie met mijn broertje Sjors en vismaten Peter en Luc een ontdekking die mijn visserij voor altijd zou veranderen. Met mijn PK Baitboat uitgerust met raymarine dragonfly 5 dieptemeter, voer ik het water af op zoek naar mogelijke winterholdings zoals kuilen, taluds, en onderwater obstakels.

Na een uurtje of twee varen werd mijn aandacht getrokken door een symbool op de dieptemeter. En nog een. En nog een. Binnen een paar tellen stond het scherm van de dieptemeter roodgloeiend met symbolen die duidelijk karper betekenden. De vissen lagen zowat tegen elkaar aan, schouder aan schouder, en steeds dat ik erover voer gaf de dieptemeter weer dezelfde icoontjes aan. Dit was geen toeval, het hele bestand aan karper lag hier op slechts een aantal vierkante meters tegen de bodem! Het zal voor jullie geen verassing zijn dat ik die eerste dag direct 15 aanbeten wist te krijgen, en in de driedaagse sessie bezochten maar liefst 30 karpers de onthaakmat, terwijl het bestand amper 100 vissen telt. Deze sessie, die veranderde mijn visie op wintervissen voor altijd.

LOCATIE, LOCATIE, LOCATIE

Dat karpers koudbloedige dieren zijn is een feit. Om die reden gaan ze naarmate het water kouder wordt steeds dichter bij elkaar liggen en zoeken ze een stabiele beschutte plaats in het water op. Hartje winter liggen ze daar met z’n allen strak tegen elkaar en leven ze de dagen zonder amper een vin te verroeren. Passief liggen ze, vaak tegen de bodem, te wachten op een stijging in watertemperatuur. Het spreekt dus voor zich dat de enige manier om karper te vangen in de winter, is door op de juiste plek te vissen. 99% van de karpers ligt op 1% van het water. De kans dat je met geluk op de goede plek gaat vissen is heel klein.

VOOR DE BEK GEDROPT

Daarom is het van belang dat voor de rigs te water gaan, je eerst de locatie van de vissen achterhaalt. Het makkelijkste gaat dit met een voerboot met moderne sonar. Hiermee kan je snel meters maken en krijg je een gedetailleerd beeld van de bodem en dus ook de vissen die zich in de waterkolom bevinden. Karpers zijn groot en dus makkelijk te zien door de sonar. Het kan ook met een deeper, maar dat kost meer tijd en is minder nauwkeurig. Met een rubberboot kan het mits het water diep genoeg is. Ondieper dan 3 meter zal je de vissen mogelijk verjagen en krijg je ze niet onder de sonar. Vissen zoeken in de winter vaak de diepere plekken op waar ze met hun soortgenoten samenscholen. Ik heb duidelijk
kunnen zien hoe karpers en brasems compleet apart van elkaar liggen. En ook wolken kleine witvis liggen weer apart.

 

 

|> Verder Lezen? “Effectief in de winter op grote karper” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet februari  NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement van Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine.  Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.