MARTIJN DEKKERS – In Nederlands is er zich een heuse ‘haaienscene’ aan het ontwikkelen. Steeds meer mensen kijken reikhalzend uit naar het moment waarop de zon het zeewater weer genoeg opgewarmd heeft om de gladde haaien binnen vaar- en werpbereik te krijgen. Twee van de pioniers van het eerste uur zijn Martijn Dekkers en Wouter Sterenberg. In deze bijdrage vertelt Martijn over een van hun gezamenlijke sessies op Neeltje Jans…

Bijna dagelijks ben ik op zoek naar de mooiste, beste en leukste vangstberichten. Het is altijd goed om op de hoogte te blijven van wat er langs de Nederlandse kust gevangen wordt, of juist niet. Deze vangstberichten zijn een prima indicatie van de huidige visserij waar ik graag op inspeel. Letterlijk de berichten volgen is voor mij geen optie, maar ik vind het wel erg handig om te weten welke visserijen en technieken er op een bepaald moment lonend kunnen zijn!

Soms valt mijn oog steeds weer op dezelfde namen, om heel diverse redenen. Soms komt het door de mooie vangsten of de leuke teksten, andere keren door goede foto’s of gewoon omdat iemand veel berichten plaatst. Een paar jaar geleden viel de naam Wouter Sterenberg me op. Ik zocht contact en nodigde hem uit voor een gezamenlijke sessie vanaf de boot op haaien. Sindsdien hebben we regelmatig samen gevist. Dat gebeurde bijvoorbeeld ook in augustus 2023…

NEELTJE JANS

Op de eerste dag van augustus krijg ik een appje van Wouter: ‘Hey Martijn, ik ga de 9e een einde middag/avondsessie vissen op Neeltje en de tiende een vroege ochtend/begin middagsessie vissen. Mocht je zin en tijd hebben…’ Ik zit dan in de buurt en zin heb ik altijd, maar twee sessies kort na elkaar in de vakantie met vrouw en kinderen krijg ik niet geregeld. De vroege ochtend sluit ik echter maar al te graag aan! Wouter boekt een kamer boven de hengelsportzaak te Noordwelle. Dat is best handig, want je bent dan meteen op de hoogte van de actuele vangsten, en ook het aas en de materialen heb je bij de hand.

Wanneer Wouter op 9 augustus in de middag aankomt op de dijk van Neeltje Jans, is het erg druk: het haaienseizoen is in volle gang. Het stekje dat nog vrij is wordt meteen geclaimd, maar het levert helaas niet op waar Wouter op hoopte. Wanneer de eerste goede stekken weer vrij komen, besluit Wouter meteen een stukje op te schuiven. Dan is het wel snel raak! Die avond krijgt hij drie aanbeten. Twee worden er verzilverd maar bij de derde breekt de haak doormidden. Tegen het vallen van de avond wordt de handdoek in de ring gegooid: de wekker staat morgen immers weer lekker vroeg.

De volgende ochtend staan we al vroeg op de parkeerplaats en worden we getrakteerd op een mooie zonsopkomst. Vanaf de Oosterschelde knipoogt de zon naar ons en wenst ons veel succes. De fietsen worden geladen en vol goede moed zetten we koers naar een dijk waar het over het algemeen een stuk minder druk is dan op dé haaiendijk van Neeltje Jans. Rust is het sleutelwoord in haast alle visserijen, en zo ook bij onze haaienvisserij.

De grote wens van Wouter is het vangen van een Nederlandse pijlstaartrog. Deze pijlstaartroggen zijn overal rond Neeltje Jans te vangen, het ene plekje is beter

 

 

|> Verder Lezen? “Haaien onder de kust” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet mei NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement op Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.