Sean kennen we allemaal als doorgewinterde roofvisser, met een voorliefde voor grote snoek. En als we dan zeggen grote snoek, dan bedoelen we ook echt grote snoek. Sean is een van de toonaangevende vissers binnen de Nederlandse roofvisscene en ook over de landsgrenzen is hij welbekend. Zweden is een paar maanden per jaar zijn tweede thuis, en daar zie je dan met regelmaat informatieve films van terug op zijn YouTube-kanaal White Label Fishing. Op het moment van schrijven is het in Nederland nog gesloten tijd, dus Sean heeft tijd zat om te reflecteren op materiaal. We laten Sean aan het woord!

Regelmatig spreek ik met vrienden, familie of klanten over alle mooie facetten binnen het vissen, specifiek het vissen op roofvis. Naast het gevoel voor avontuur, de eeuwige zoektocht naar die ene vis, het buiten zijn en vriendschappen, komt er vaak nog een ander belangrijk aspect naar voren: het materiaal!

Geheime Liefde

Stiekem is dat verzamelen en tweaken van materiaal wel heel erg leuk, hè. Hoe vaak ik vroeger als beginnend snoekvisser wel niet Bass Pro of Cabela’s afstruinde om nieuwe, in Nederland nog totaal onbekende aasjes te vinden. Tegenwoordig is dat een stuk minder, mede doordat we in Europa inmiddels een volwassen speler zijn geworden in de (roof)viswereld.

Het materiaal heeft menig echtscheiding tot gevolg bij hengelsporters: “Heb je nou alwéér…?” Dat materiaal, daar kunnen we wel dagen zoet mee zijn. Het finetunen van een boot of het verkennen van een nieuwe techniek. Nieuwe reels om dat zwaardere kunstaas mee weg te zetten of dat dunnere lijntje om beter op diepte te komen. Om over elektronica maar te zwijgen! Het zoeken naar die paar procent winst in performance om net dat streepje voor te hebben op je collega vissers.

Niet Sexy, Wel Extreem Belangrijk

Reels, hengels, boten, motoren en dieptemeters zijn duidelijk aanwezig. Je raakt ze continu aan en iedere kleine verandering van functioneren merk je op. Bij ander materiaal is dat minder, denk bijvoorbeeld aan een trailer of accu’s. Die moeten vooral betrouwbaar zijn, maar echt sexy is het object niet vergeleken met een glimmende nieuwe Solix 15 inch fishfinder met Mega SI en Autochart Live. Zo ook met haken. Die moeten het ‘gewoon’ doen. Niemand die bij de trailerhelling staat te flexen met een doosje nieuwe 3/0 dreggen.

Doordat dit onderdeel van onze gedeelde passie minder top of mind is, merk je dat er vaak wat laconiek mee omgegaan wordt. Tijdens het gidsen zie ik soms de meest fantastische stukken kunstaas voorbijkomen van soms wel 150€ waar vervolgens een stel dreggen van nog geen 75 cent onder hangen… Met alle mogelijke gevolgen van dien!

|> Verder Lezen? “De Lekkerbek” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet 4 NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement op Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.