Het gebruik van hakenstekers is absoluut noodzakelijk in onze sport. Hoe graag we ook allemaal zien dat het haakje keurig in de boven- of onderlip van iedere gevangen vis zit, komt het gewoon soms voor dat zo’n vis het haakaas iets dieper heeft ingeslikt. Gelukkig hoeft dat geen enkel probleem te zijn.

WAT VOOR HAKENSTEKERS?

Wat mij betreft is er maar een goed type hakensteker. Namelijk het type waarbij je de vislijn door een kleine opening haalt.

hakensteker welke hoe

Wat mij betreft met afstand de beste hakenstekers. Ik gebruik ze in verschillende maten.

HOE GEBRUIK JE HAKENSTEKERS?

  • Haal de vislijn door het sleufje. Wanneer je de lijn strak houdt en de hakensteker voorzichtig richting de vissenbek schuift, dan kom je altijd bij het haakje in de vissenbek terecht.
  • Wanneer je het haakje bereikt hebt, hoef je alleen maar even de hakensteker iets verder in de vissenbek te drukken en de vis is onthaakt.
  • Daarna voorzichtig het haakje en de hakensteker uit de vissenbek halen en de vis is goed en veilig onthaakt.

STAP VOOR STAP

hakenstekers

De onderlijn schuif je via de opening in de hakensteker, waarna je de hakensteker voorzichtig de vissenbek in schuift tot het punt waar de haak zit.

hakenstekers

Met een voorzichtige drukkende beweging onthaak je de vis, waarna je de haak en de hakensteker uit de vissebek haalt. De haak blijft in de hakensteker zitten waardoor je hem onmiddellijk weer in je handen kan nemen om de haak opnieuw te beazen.

VERSCHILLENDE MATEN

Nog iets, je hebt meteen ook het haakje weer beschikbaar. Je hebt verschillende maten van dit soort hakenstekers en het lijkt me duidelijk dat je voor hele kleine visjes een kleinere maat gebruikt dan wanneer je bijvoorbeeld op brasems vist.

WAAR LAAT JE HAKENSTEKERS TIJDENS HET VISSEN?

Al mijn hele visleven lang zie ik hakenstekers die achter een van de oren zitten van de visser, of ze zijn onder hun pet gedrukt. Prima op zich, behalve wanneer je de hakensteker verkeerd aantikt en deze op de grond of in het water valt.

Ook zie ik heel veel vissers die de hakensteker in hun mond hebben. Dat is een echt modeverschijnsel, want vroeger zag ik het nooit. Nou, smakelijk zou ik zeggen, maar voor mij is dit he-le-maal niks. Ook op deze manier valt vroeg of laat de hakensteker uit je handen of mond…

AAN EEN ELASTIEKJE

Noem me maar ouderwets, maar ik gebruik altijd een stukje elastiek. Ine en lus heb ik dat om mijn nek heb hangen, met daarin verschillende maten hakenstekers. Je kunt ze zo nooit verliezen tijdens het vissen en sneller kun je de juiste maat niet vast hebben. Na het vissen rol je de elastiek om de hakenstekers en gaat alles in de viskoffer. Simpel en handig. Daar houd ik van.

hakenstekers

Tijdens het vissen hangen de hakenstekers via een oud stukje elastiek om mijn nek en voor mijn lichaam. Simpel en doeltreffend. Je kunt er op deze manier nooit een uit je handen laten vallen.

TWIJFEL? GEBRUIK DE HAKENSTEKER!

Ik weet gewoon dat iedere echte visser ook bijna altijd een natuurliefhebber is. Hij of zij gaat met respect met iedere gevangen vis om gaat, en dat moet ook echt! Juist het goede gebruik van de juiste hakenstekers helpt daar enorm bij.

Zodra je twijfelt of je een gevangen vis kan onthaken met je vingers, denk er geen seconde over na en gebruik alsjeblieft de hakensteker! Het duurt hooguit enkele seconden langer en het houdt zo’n vis in tiptop conditie. Dat wil toch iedereen die vist?

NOG MEER WITVISTIPS? BEKIJK ZE HIER!