Hennepzaad wordt heel algemeen gebruikt in de witvisserij. Bijna iedere witvisser voert er weleens mee en een kleinere groep vist er ook weleens mee als aas op de haak. Ik kan iedere witvisser ook echt adviseren om dat te doen. Niet alleen iedere witvisser trouwens. Ook in de karpervisserij is hennepzaad verantwoordelijk voor het vangen van heel wat grote karpers. Maar hoe gebruik je hennepzaad? Wanneer en waarom? En hoe moet je hennepzaad bereiden?

hennepzaad hoe wat bereiden maken

Zo ziet droog hennepzaad eruit als je het koopt.

HOE WERKT HENNEPZAAD?

Hennepzaad (hoe meer zuidelijk je komt in ons land hoe vaker er ook wordt gesproken over kempzaad) bevat enorm veel olie. Wanneer die olie in allerlei andere meelsoorten waarmee een lokaas wordt samen gesteld ‘in trekt’ zorgt dat altijd voor een extra ‘werkend’ voer waaruit eenmaal in het water heel veel voerdeeltjes opstijgen en weer naar de bodem zakken.

Ook worden die voerdeeltjes meegevoerd door de waterbeweging waardoor ze worden opgemerkt door in de buurt zwemmende vissen die vaak daarna op zoek gaan naar de bron, de aangevoerde stek dus. In heel veel commerciële lokazen wordt gemalen en/of geroosterde gemalen hennepzaad gebruikt. Het valt niet mee om hennepzaad puur te malen maar het kan wel. Ik gebruik daarvoor een kleine elektrische koffiemolen.

VISSEN MET DE HELE HENNEPKORREL

Gekiemd hennepzaad wordt ook heel vaak bijgevoerd als hele korrel. Vaak moeten de vissen er even aan wennen voordat ze er echt op gaan azen maar als ze daarmee eenmaal zijn begonnen is dat gekiemde hennepzaad absoluut het beste haakaas dat je kunt gebruiken vaak. In ieder geval zullen de aangelokte vissen niet gemakkelijk de voerstek verlaten.

hennepzaad hoe wat bereiden maken

Gekiemd hennepzaad zoals het wordt bijgevoerd. Hoe verser het hennepzaad, des te beter het zaad zal kiemen.

WANNEER VIS JE MET HENNEPZAAD?

Ik hoor vaak vissers zeggen dat hennepzaad een winteraas is. Andere vissers geloven weer heilig in het gebruik ervan in de warmere zomermaanden. De waarheid is dat je gedurende het hele jaar hennepzaad goed kunt gebruiken.

HENNEPZAAD: ALLEEN GESCHIKT VOOR VISSEN OP VOORN?

Vaak wordt hennep vooral gebruikt bij een voorn-gerichte visserij en dat soort visserij komt bij ons vaak in de herfst en winter voor. Veel vissers vergeten daarbij echter dat de aangelokte voorns vaak weer het beste lokmiddel zijn voor andere grotere vissoorten die in de buurt rondzwemmen.

Hoe vaak maak je het niet mee dat je voorns vangt die dan wel plotseling helemaal verdwenen lijken te zijn en waarna even later de eerste brasem het haakaas pakt?

HOE LAAT JE HENNEPZAAD KIEMEN?

We gaan er even vanuit dat je droge korrels koopt, dus geen kant-en-klare hennepzaad. Het kiemen van het hennepzaad is heel simpel. Je hebt alleen een pan nodig waarin je de hennep laat weken nadat je het eerst onder water hebt gezet met zo warm mogelijk water. Dat weken mag gerust 24 uur duren.

Daarna giet ik dat inmiddels koud geworden water af en overgiet ik de hennep nogmaals met warm water, waarna ik het geheel voorzichtig aan de kook breng. Eigenlijk nog beter is het om het hennepzaad te laten weken in een thermosfles, waardoor de temperatuur van het water langer behouden blijft.

Het is een beetje afhankelijk van de kwaliteit van de hennep (hoe verser de hennep des te beter) wanneer je de eerste kiemen tevoorschijn ziet komen uit korrels die gedeeltelijk open gaan.

Wanneer je echte goede hennep hebt hoef je het zelfs bijna niet meer te verwarmen omdat de kiemen al tevoorschijn kwamen na het weken. De hier omschreven manier is ideaal voor de voerhennep. Voor op de haak is dit minder geschikt omdat de kiemen te zacht zijn waardoor ze tijdens het op de haak zetten vaak van de korrel afbreken.

STAP VOOR STAP: HOE HENNEPZAAD TE BEREIDEN

hennepzaad hoe wat bereiden maken

STAP 1. Laat eerst de hennep weken in warm water in een pan . Wat nog beter werkt: stop het in een afgesloten thermoskan. Laat dit gerust 24 uur weken!

hennepzaad hoe wat bereiden maken

STAP 2. Daarna de hennep voorzichtig verwarmen, zonder het te laten koken. Je ziet vrijwel onmiddellijk de eerste kiemen ontstaan.

hennepzaad hoe wat bereiden maken

STAP 3. Na 45 minuten is vrijwel ieder zaadje gekiemd en giet je het warme water af. Meteen daarna kan je de hennep ook nog ‘schrikken’ door er koud water overheen te gieten.

hennepzaad hoe wat bereiden maken

STAP4. Dit is dus het eindresultaat, maar daarvoor heb je wel een goede kwaliteit hennep nodig!

HOE GEBRUIK JE HENNEPZAAD OP DE HAAK?

De meeste vissers nemen niet de moeite maar wanneer je hennepzaad op de haak wilt gebruiken moet je eens proberen om een kleine hoeveelheid korrels enkele dagen voor de vissessie in een vochtige handdoek te leggen op een koele plek. Die korrels gaan ook kiemen en de kiemen worden zelfs aanmerkelijk groter. Ook blijven ze harder wat ze perfect geschikt maakt als haakaas.

Ik maak me er zelf nooit zo druk over maar het valt niet mee om goed kiemende grote hennepkorrels te vinden. Hoe groter de korrel hoe slechter hij meestal kiemt. Voor de grotere korrels heb je vaak langer geduld nodig voordat ze gaan kiemen. Aan de bereidingswijze verandert verder niets.

Hennepzaad is onmisbaar wat mij betreft om vissen op wat voor manier dan ook aan te lokken en ook het vissen ermee kan heel erg succesvol zijn. Probeer het maar eens!

MEER WITVISTIPS? BEKIJK HET HIER!