REDACTIE – De aftrap is gegeven, het Hartheilbot Festival is inmiddels van start gegaan. Vanaf vandaag verzorgt Joris (Visreis.nl) weer een dagelijks verslag over de belevenissen en vangsten. Veel leesplezier.

Skjervoy

Met 44 gasten sterk en 2 begeleiders zijn we op dinsdag 6 september met de SAS eerst naar Oslo en vandaar door naar Tromsø. In 2021 ging hier van alles mis en mistten we 58 koffers op de heenweg en was er een “tunnel from hell”. Maar dit keer verliep het eigenlijk allemaal wel redelijk soepel. Behalve dan het op Schiphol toch weer drukker was dan verwacht. Maar uiteindelijk hebben we na een uur inchecken en een uur voor de security nog voldoende tijd gehad om een bak koffie of thee te drinken voor vertrek.

Drukte op Schiphol

In Oslo mopperen we standaard over de belachelijke prijzen van 22 euro voor een hamburger met frietjes. En toch nemen we er iedere reis weer een. Vervolgens was het toch even spannend of alle koffers er zouden zijn in Tromso. Want dit jaar is dat nog niet 1 keer goede gegaan met de SAS. Maar wat schetste mijn enorme verbazing? Alle koffers zijn aangekomen en we kunnen zo de 2 bussen in op weg naar Skjervoy.

De haven ligt er rustig bij

Bij aankomst werden snel de woningen toegewezen en verteld dat de volgende dag om 08.00 uur de briefing zou plaatsvinden. De briefing was kort maar krachtig want 90% van de deelnemers is hier al eerder geweest en kent de details.

Het was een taaie eerste dag waarbij de vissen niet vanzelf aan boord kwamen. Neem bijvoorbeeld groep Beun. Normaal altijd een van de uitblinkers en nu geen enkele staart in de boot vandaag. Ze hebben werkelijk geen staart gevangen. Dus wat kan ik daarover nu nog meer vertellen?

Hart Heilbot Festival 2022

Felix

Feliks de Lange was met zijn groep nietsvermoedend op pad gegaan en daar hadden ze ook 3 heilbotten en verscheidene mooie kabeljauwen en koolvissen gevangen. Niet de grootste en niet de meeste maar wel consistente visserij net oosten van de locatie Loppa aan de open zee.

Prachtige Kabeljauw voor Frank

Koningen van de dag waren echter Jan en Nick. Zij kwamen thuis met maar liefst 5 gevangen heilbotten en ook een mooie hoeveelheid kabeljauw. Deze mannen die alle wereldzeeën al bevist hebben doen het toch maar even! Knap werk hoor.

Hart Heilbot Festival 2022

Nick & Jan succesvol

Bij Ronald Spakman (en consorten) zijn er ook nog eens 2 PR’s gesneuveld en wel van de captain himself. 1 meter 35 centimeter voor de kabeljauw en een hele mooie roodbaars.

Groep Brouwer: Was hard werken voor een visje. Aantal Kabeljauwen, waaronder 100, 101 en 110. Koolvis tot 70. 9 lommen, Blauwkeeltjes en Makrelen. Al met al toch veel aantallen gevangen. Weliswaar niet allemaal (super)groot en natuurlijk geen Bot. Morgen nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Ronald toont zijn heilbot..

Lars was met de halve groep Kortenschijl mee en ik mocht de andere helft begeleiden. Lars mocht uiteindelijk 2 heilbotten in de boot aantekenen als ook wat gemiddelde visserij met van alles wat door de hele dag heen. Maar het mooiste was dat Remco, de benjamin van de groep, binnen 1 uur de eerste heilbot van de groep had gevangen, maar dat was tegelijkertijd ook zijn eigen eerste heilbot ooit.

Remco met een big smile 🙂 zijn eerste Heilbot is binnen..

Met 118 cm een mooie vis en of Remco op zijn buik kan slapen vannacht? Ik weet het niet! Ikzelf heb 3 heilbotten aan boord zien komen en daarnaast ook nog een aantal mooie grote kabeljauwen. Dus ten opzichte van de rest niet heel slecht, al zeg ik het zelf.

Opvallend op deze dag was dat ondanks er een enorm groot getijverschil er amper stroming te vinden was. Of en hoe dat nog gaat komen lees je morgen weer.

Tot morgen

Joris Nieuwenhoff | VISREIS.NL

|> LEES ALLE VERSLAGEN