JORIS NIEUWENHOFF –  Het begon allemaal op donderdag met de vluchten van Amsterdam naar Praia via Lissabon. Wat vertraging op de eerste vlucht maar voldoende tijd voor de tweede maakte dat we op tijd in Praia aankwamen. Lekker geslapen in het VIP hotel en de volgende dag doorgereisd met de lokale veerboot naar het eiland Maio. Daar kregen alle groepen hun eigen woningen toegewezen en gekscherend werd er gezegd dat het uitzicht wel wat minder had gemogen. Dat uitzicht over zee en die ondergaande zon was toch niet “normaal”.

Maar vandaag was het dan toch echt zover. De groepen werden om 07.15 uur bij hun woningen opgehaald en naar de Dutch Anglers Bar gebracht waar het ontbijt en het diner geserveerd worden. De lunch mogen ze zelf smeren tijdens het ontbijt. Het is allemaal perfect geregeld hier.

Daarna gingen de verschillende teams op pad om de hun toegewezen visserij van die dag te doen. IN totaal zijn er 6 verschillende soorten visserij.

  1. Bootvissen marlijn of grote haai
  2. Kantvissen met kunstaas
  3. Bootvissen jiggen licht en zwaar
  4. Kantvissen met natuurlijk aas
  5. Bootvissen met een lokale boot en natuurlijk aas
  6. Kantvissen op haai

Het waren Dave, William en Michiel die deze eerste dag op de marlijn begonnen. Het is momenteel een hele goede week voor deze visserij en het water is goed helder dus de verwachtingen waren hoog. En ja hoor… om 14.00 uur sloeg de paniek toe op de boot en galmde de kreet “strike” vanaf de kapiteins toren. De vis was goed gehaakt en Dave was de gelukkige. Hij heeft al meerdere reizen ondernomen om een marlijn te vangen en hij kon zijn geluk niet op toen hij daadwerkelijk zijn eerste marlijn mocht vasthouden en op de foto gaan. En het mooie was dat wij die avond allemaal een rondje kregen van Dave. Best gelopen dus.

Ik ben zelf iedere dag “chef kantkunstaas” en ik ben met Bart, Roland en Henk op pad geweest. Wij hebben in het Noorden van Maio heel veel verschillende stekken aangedaan. Het kwam niet als vanzelf en we hebben de dag afgesloten met 12 vissen en 5 soorten. Niet super top maar we hebben er een hoop zien zwemmen en we stonden op een gegeven moment zelfs tussen de haaien (van maximaal 1 meter) te vissen. Die vonden ons kunstaas maar niks dus die vingen we niet. Maar het gezelschap, de omgeving, het weer en de paar vissen maakte het toch een mooie dag

Karl – Heinz en Sandro gingen vandaag jiggen. En tussen de verschillende banken waar ze gingen jiggen werd er tijdens de verplaatsingen nog getrold. Maar liefst 32 vissen kwamen er boven in 6 verschillende soorten met onder andere Almaco jack en rainbow runner. Blije en vrolijke gezichten dus hier aan boord.  Het beste werkte de lichte en slow jig visserij. Daardoor waren de vissen niet reusachtig maar wel zeer welkom.

Kantvissen met natuurlijk aas was vandaag voor Lars, Thijs en Arjan. Zij gingen met de lokale gids Waa op pad en vingen maar liefst 30 trekkervissen, 1 kleine haai een grouper en een papagaaivis. Ze moesten een paar keer verplaatsen maar op een gegeven moment hadden ze de juiste plek gevonden en was het een doorlopend feest van aanbeten. Maar de trekkervissen zijn hier niet gek en duiken snel het rif in als ze gehaakt zijn. Dus oplettend vissen is hier van belang en daar is dit trio goed in geslaagd.

Mark, Ronald en Mike gingen met de lokale houten boot en natuurlijk aas vissen. De heenreis was tegen de wind in de stroomlijning van de lokale boten is niet de aller modernste dus flink wat buiswater kwam af en toe over deze drie dappere dodo’s. Maar eenmaal aangekomen op de juiste plek waren kleine haken de beste oplossing. Maar liefst 10 soorten en 30 vissen hebben ze gevangen. En daarbij zaten onder meer dentex, murene, vliegende vis en grouper.

De laatste groep was de minst fortuinlijke. Zij gingen op haai vissen vanaf het strand. En hier is het alles of niks. We vissen aan de zuid oost zijde van het eiland waar van nature veel en grote tijgerhaaien voorkomen en exemplaren van 300 kilo plus geen uitzondering zijn. Er wordt dan ook gevist met heel zwaar materiaal en het aas wordt door een lokale vissersboot uitgevaren op 300 en 400 meter vanaf de kust. Geen half werk dus. Maar helaas zat het hen niet echt mee. Een kleine koperhaai was hun deel. Maar ook hier geld beter iets dan niets.

Morgen wisselen we door qua visserij en is iedereen met iedereen in gesprek om tips en tricks te krijgen over de visserij die ze vandaag hebben meegemaakt. En dat alles wordt omlijst door de verschrikkelijk lekkere maaltijden die hier geserveerd worden. Man man, normaal val ik af op visreizen maar dat gaat hier zeker niet gebeuren. Maar een eerste visdag met meer dan 100 vissen en ruim 20 soorten is een prima start.

Morgen weer een nieuwe dag. Ik ben benieuwd.

|> LEES ALLE UPDATES