JAN WILLEM NIJKAMP – Onze grote rivieren vormen de aderen van ons waterstelsel. Behalve in het voorzien van water, vormen ze ook de aanvoerbron van vis voor heel veel aanliggende wateren. Waar de vis zich tijdens het voorjaar en zomer veelal ophouden op de rivier zelf, vormen aanliggende, vaak diepe plassen een ideale plek om te overwinteren. Ronnie van der Burgt neemt ons mee naar één van zijn favoriete winterwateren.
Wanneer we met Ronnie afspreken aan de waterkant van de diepe Maasplas, begint hij de dag met een leuke anekdote die betrekking heeft op de naam van het water. Sinds een aantal jaren organiseert Ronnie samen met vismaat Edwin regelmatig wedstrijden op ‘het Gat van Wamel’. Maar wat blijkt, zo heet het water helemaal niet!
Het zal rond de eeuwwisseling zijn geweest dat Ronnie samen met een aantal Limburgse vismaten een dag wilde gaan vissen op de Maas. De sterke stroming van dat moment deed de mannen besluiten een alternatief water te zoeken. Rijdend door het land van Maas en Waal passeren ze onder andere de Lithse Ham en nog een aantal wateren en stuiten dan bij toeval op de plas waar we vandaag gaan vissen. Het water ziet er veelbelovend uit en de spullen worden uitgepakt. Een lang verhaal kort: een schitterende visdag met prachtige vangsten aan voorn en brasem.
GAT VAN WAMEL
Niet veel later worden samen met een aantal locals de eerste wedstrijden op poten gezet. Plaats van samenkomst is steevast de kroeg in het aanliggende dorpje Wamel. De grote plas krijgt al snel de naam ‘Het Gat van Wamel’. Onder die naam is het water nog steeds bekend bij een groot aantal vissers uit binnen- en buitenland. Zodra Ronnie een wedstrijd uitschrijft, zit deze vaak snel vol geboekt met Nederlandse, Duitse en Belgische wedstrijdvissers. Insiders weten dit water wel op waarde te schatten. Voor de goede orde: de officiële naam is de Nieuwe Schans, die naam zegt echter waarschijnlijk niemand iets. De plas heeft een open verbinding met de Maas waardoor vissen constant naar binnen of buiten kunnen trekken. Het gedeelte Maas ligt nog voor de stuw van Lith, hierdoor kan het waterpeil gereguleerd worden. Ook wanneer de Maas grote hoeveelheden water afvoert, blijft het peil nagenoeg gelijk. Hierdoor kun je onder alle omstandigheden vissen op het gat.
VOORN EN BRASEM
De visserij op de diepe plas is misschien wel op z’n mooist in de winter. In de herfst beginnen grote scholen witvis zich te verzamelen om te overwinteren in het rustige en diepe water. Zowel voorn als brasem kun je er in grote aantallen verwachten en ook in allerlei formaten. Tijdens wedstrijden is het vaak zo dat voorns de basis tot succes vormen, maar de dikke brasems kunnen in het laatste uurtje het verschil maken. Een platte van 2-3 kilo is geen uitzondering en je moet veel voorns vangen om die te compenseren.
Maar je weet nooit zeker of ze komen en dat typeert meteen de grilligheid van een dergelijk groot water. En grillig is het… Plassen zoals deze zijn in het verleden gegraven voor de winning van zand en grind ten behoeve van de wegenbouw.