Dankzij de rap stijgende watertemperaturen worden de voorns en andere witvissen steeds actiever. Dankzij een stomme fout ontdek ik een wonderbaarlijk goed aas voor grote blankvoorns; erwten!

Welk aas voor vissen op voorn? – bekijk hier de top 14 aassoorten!

Voorn met erwten voer

Zonder al te veel vertrouwen ga ik richting de waterkant.

Dit is de tijd van het jaar waarin de watertemperatuur weer langzaam gaat stijgen. De witvis begint vast en zeker met azen. Tijd om te gaan vissen! Nadat ik al mijn materiaal in de auto heb gelegd loop ik naar de koelkast om mijn haakaas te pakken. Als ik de deur open trek zie ik een leegte, een grote leegte. Geen madendoos te bekennen! Het schiet door mijn hoofd dat ik na het bezoek aan mijn hengelsportzaak vergeten ben om de maden in de koelkast te zetten. Stom!
Snel zoek ik de bewuste tas op en als ik de maden vind zie ik tot mijn teleurstelling dat ze niet meer bruikbaar zijn, en de hengelsportzaak is ook al gesloten… Ik neem de mogelijke opties door, van andere vissers had ik al eens gehoord dat ze op erwten redelijk voorn vingen. Gelukkig vind ik in de kast nog een blikje en met lage verwachtingen vertrek ik naar de waterkant.

“Na een uur zonder aanbeet overweeg ik om er een einde aan te breien, dit wordt niks… Hoe fout kon ik het hebben?!”

DE EERSTE TEST

Om de blankvoorn eerst vertrouwd te laten worden met de erwten meng ik een half blikje door het voer. Nadat ik een paar voerballen op de stek heb geplaatst, is het wachten hoe de vis op de erwten reageert. Het eerste halfuur verloopt zonder een teken van leven. Als ik na een uur nog steeds geen aanbeet heb gehad overweeg ik er een eind aan te breien, dit wordt niks. Tijdens mijn overweging zie ik vol ongeloof de dobber verdwijnen, ik zet de haak maar sla een gat in de lucht. Ik besluit om toch nog even te blijven zitten. Na twee minuten krijg ik weer beet en deze keer weet ik wel een mooie blankvoorn te verwelkomen. De vissen lijken eindelijk gearriveerd en pakken de erwten. In het daarop volgende uur krijg ik veel beet en vang ik een groot aantal mooie voorns. De erwten lijken meer potentie te hebben dan ik ooit had durven te dromen.

Blankvoorn erwten het gaat los

Dan plots zakt die dobber toch onder… Tot mijn eigen verbazing!

SELECTIEF

Mijn enthousiasme kent geen grenzen en een paar dagen later zit ik weer aan het water om te vissen met groene erwten. Daarbij bewijst dit groene gevaar zicht weer als een topaas voor blankvoorn. Opvallend is hoe dit aas met name voorn aanspreekt. Ik vang één brasem, maar voor de rest alleen maar voorn. Het lijkt erop dat ik met dit aas op dit water wel heel selectief op blankvoorn kan vissen. Een bijkomend voordeel is het gemiddelde formaat blankvoorn wat ik vang. In vergelijking met visdagen met maden of casters, vang ik gemiddeld genomen de betere vissen. Geen klein spul, maar handzame, grote vissen. Wie wil deze nu niet vangen?

Erwt witvis voorn haak

De kleine haak zit perfect verstopt in de erwt.

JUIST GESERVEERD

Op sommige wateren hebben erwten een nadeel. Je moet de vissen er eerst een beetje aan laten wennen willen ze deze vol overtuiging pakken. Daarom moet je na de eerste keer vissen niet direct opgeven wanneer het niet loopt. Het is verstandig om de visstek twee of drie keer van tevoren te voorzien van voer inclusief de erwten. De kans op succes wordt zo veel groter. De erwten presenteer ik het liefste onder een dobber aan een matchhengel. Daarbij is een goede uitloding essentieel om het aas staand op de bodem of net een paar centimeter erboven te presenteren

“Dit levert je misschien zelfs wel wat bonusvissen op!”

Het is een kwestie van proberen wat welke dag het beste werkt. Bij de keuze van het type haak kies ik voor eentje met een wijde haakbocht. Hierdoor blijft ondanks de bolvormige erwt de haakpunt vrij en haakt deze goed in de lip van de vis. Wat betreft het formaat gebruik ik een vrij forse brasem- of feederhaak maat 10 tot 14. Afhankelijk van de omstandigheden neem ik een onderlijn van maximaal 16/00 millimeter. Wie van plan is om met erwten te vissen moet deze ook rijkelijk door het voer mengen. Soms loont het ook om alleen de erwten te voeren, zonder lokvoer. Zo creëer je minder tumult in het water.

Blankvoorn aan erwt

Het zijn met name grote vissen die de erwten pakken.

Dit trekt vaak minder vis aan, maar de vissen die van deze rust genieten zijn vaak wel de betere exemplaren. Wie veel vertrouwen heeft in geflavourd aas, kan een lokstof of aroma in het blik gieten en deze een nacht in de koelkast laten staan. Zo trekt de smaak nog eens extra in de erwten en levert dit misschien enkele bonusvissen op. De erwten kun je aan de haak ook met een made combineren. Op sommige dagen is deze combinatie nagenoeg onverslaanbaar! De beste ervaringen met groene erwten heb ik van april tot oktober. In de winter reageert blankvoorn beduidend beter op maden of casters.

Net vol blankvoorn aan erwten

Blijkt mijn gebrek aan vertrouwen volledig onterecht te zijn geweest; wat een prachtig net blankvoorn!

TOP AAS

Meer dan een alternatief: Stefan heeft met erwten een topaas voor blankvoorn ontdekt. Wie met erwten vist moet deze ook rijkelijk door het voer mengen. De groene erwten laten zich goed aan een haak met een wijde haakbocht vissen.De erwt heeft er weer een aanhanger bij. De volgende voorn kan ik scheppen. Mijn ervaring is dat je met het groene gevaar gericht grote blankvoorn kunt vangen!

ALTIJD ALS EERST OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE HENGELSPORTNIEUWS EN WINACTIES?

MEER LEZEN?

Welk aas voor vissen op voorn? – bekijk hier de top 14 aassoorten!