In deze 4-delige reeks ‘Tips & Tricks’ neemt wedstrijdvisser Eric van Otterloo je mee in de wereld van het wedstrijdvissen. Hoe pakt hij dit aan, in de breedste zin van het woord? In deel 3: hoe train je op de juiste manier?

 

Ditmaal gaan we dieper in op het trainen voor een wedstrijd. Hoe belangrijk is dat trainen nu eigenlijk? Hoe train je op een goede manier? Vaak zeggen vissers tegen mij dat trainen niet nuttig is, omdat het toch elke keer anders is. Tot op zekere hoogte klopt dit wel. Als je gaat trainen is het belangrijk om dit zo kort mogelijk voor een wedstrijd te doen, de omstandigheden zullen dan zo vergelijkbaar mogelijk zijn als die met de wedstrijd.

 

Trainen op een commercial

Als wij op een commercial gaan trainen met ons Team Sensas zorgen we ervoor om altijd met zoveel mogelijk mensen te zijn. Hoe meer mensen tegelijkertijd gaan trainen, des te meer je de wedstrijdomstandigheden kunt nabootsen. Belangrijk is om een plan te maken, laat je iedereen hetzelfde doen, of juist niet?

Train eric vis

Wat mij betreft heeft het WEL zin om te trainen!

 

Train op een natuurlijk water

Ditzelfde geldt voor het trainen op een natuurlijk water; met hoe meer personen je bent, des te eerlijker en duidelijker een training wordt en hoe meer je er van kunt leren. De kopstekken worden bevist en met name de middenstekken gaan een goed beeld geven van wat er in de wedstrijd gaat gebeuren.

Sensas testen trainen

Het type voer is natuurlijk afhankelijk van de visstand, maar je kunt alsnog een beetje selectief te werk gaan!

 

Doel: hoe kun je meer vis vangen?

Elke training is even belangrijk en gericht op een doel: het uitvinden hoe je meer vis kunt vangen dan je tegenstanders. Op een natuurlijk water vraag je jezelf eerst af welk voer je nodig hebt; moet het brasemgericht zijn, of toch meer voorngericht? Komt die bonus-platte daar ook wel op? Vang je de vis kort, op 13 meter of toch aan de overkant met de match of feeder.

Sensas feeder trainen

Stok, feeder of match: wat is de meest vangende techniek?

 

Vragen voor op een commercial

Op een commercial kun je jezelf ook vragen stellen. Heb je meer pellets en voer nodig? Aast de vis beter op maden of wormen? Komt de dikke vis in de kant? Vang je ze beter ondiep? Dat zijn de dingen die je wilt uitproberen tijdens een training, en zo vorm je je een beeld van wat er tijdens de wedstrijd kan gaan gebeuren. Om deze reden is het belangrijk om zo kort mogelijk voor een wedstrijd te gaan trainen. De visserij veranderd namelijk constant.

Sensas testen trainen

Wat werkt het beste op een commercial. Zijn op dit moment pellets de beste keuze, en zo ja welk formaat, kleur en type?

 

Blijf flexibel en pas je aan

Als je na het trainen een plan hebt opgesteld, kun je dit toepassen in een wedstrijd. Maar houd er altijd rekening mee dat er iets kan veranderen en zorg ervoor dat je je hierop kunt aanpassen tijdens de wedstrijd.

 

 

In de volgende tips & tricks gaan we dieper in op het vissen van de wedstrijd zelf.

 

Eric van Otterloo