Martijn Dekkers – Steeds meer sportvissers kiezen voor het avontuur op zee. Het vissen op zee vanaf de boot wordt steeds populairder. Begrijpelijk, het is natuurlijk een ontzettend leuke dag wanneer je met vrienden de zee op  gaat en daar je beoogde vissoort gaat belagen. Gezelligheid gegarandeerd! Voor het bootvissen op zee ben je natuurlijk afhankelijk van een schipper met boot.

Er zijn twee soorten boten waaruit je kunt kiezen. Een grote kotter, dan ga je met maximaal 45 personen de zee op en de kosten bedragen ongeveer € 35,00 exclusief je aas en versnaperingen. Een andere optie is om een plaatsje te boeken op een offshore visboot. Deze nemen tien tot twaalf personen mee en de kosten bedragen gemiddeld € 65,00. Dat is inclusief aas, koffie, een drankje, soep en vaak ook nog een broodje met warme snack. De boten vertrekken vanuit alle havens die langs onze kust liggen. Denk dan aan Vlissingen, Neeltje Jans, Stellendam, IJmuiden enz..

bootvissen

Een offshore boot is sneller op de stek.

Een offshore visboot geniet mijn voorkeur. Niet enkel vanwege de versnaperingen, maar vooral om de ervaring van de schippers en de snelheid van de boten. Schippers van een offshore boot zijn vaak meer ervaren qua visserij dan de schippers op grote kotters. De boten zijn ook veel sneller en dus eerder op de stekken, wat meer vistijd oplevert. Ook zijn ze sneller op een nieuwe stek, mocht stek een of twee niet het gewenste resultaat opleveren.

bootvissen

Er zijn momenten genoeg dat je niet bang hoeft te zijn voor zeeziekte.

Het eerste waar mensen aan denken bij het vissen vanaf een boot is zeeziekte, maar waarom? Ik vis al decennia vanaf de boot en durf gerust te zeggen dat het percentage opstappers dat zeeziek wordt lager ligt dan een paar procent. De kans dat je zeeziek wordt is dus vele malen kleiner dan je denkt.

Duur?

Een ander veel besproken punt zijn de kosten. Natuurlijk betaal je wat meer voor een boot dan wanneer je vanaf de kant gaat vissen, maar je krijgt er ook meer voor terug! Het belangrijkste punt is dat je niet zelf naar je stekken hoeft te zoeken, de schipper weet dit prima. Een ander punt is dat de schipper iedereen kan voorzien van advies en hulp waar dat nodig is. Ook kun je aan boord een hengel lenen of huren. Deze is dan voorzien van een goede onderlijn voor de visserij van die dag en van een stuk lood, een complete set dus. 

bootvissen

In de scharrentijd kun je er veel vangen!

Naar gelang het jaargetijde weet de schipper op welke vissoort er gevist kan worden, hij stemt zijn agenda daar op af. In het voorjaar wordt er voornamelijk gevist op schar. Deze platvis is naast de tong een ware delicatesse en bijna de gehele vloot richt zich dan ook op de schar. Wanneer het water beduidend warmer wordt kunnen we gaan denken aan haaien.

bootvissen

Vanaf mei zijn er haaien te vangen langs de Nederlandse kust.

Meestal vanaf half mei tot eind september. Sinds de gladde haaien weer geregeld, dagelijks eigenlijk, aan boord komen, zien de schippers het aantal boekingen oplopen. Terecht als je het mij vraagt, vissen op haai is gewoon fantastisch en voor iedereen weggelegd, jong, oud, man, vrouw of kind, vanaf de boot kan iedereen een haai vangen!

bootvissen

Haaien voor iedereen, voor jong en oud.

Ondertussen wordt er ook nog uitgevaren naar de wrakken om te vissen op zomergul, pollak en zeebaars. Een dagje makreel takelen zit er ook nog wel in. Voor het vissen op tong boek je een plaatsje op een tripje in de avond, ook spannend.

bootvissen

Een mooie zeebaars van de wrakken, veel beter wordt het niet.

Tegen de herfst komen ook de wintergasten weer in beeld en heb je een gemengde visserij. Zo kun je op een dag haai, schar, wijting, zeebaars en tong vangen, veel beter wordt het niet. De wintermaanden leveren over het algemeen vooral schar, wijting, gul en wat verdwaalde zomergasten op. Prima visserij hoor! De echte avonturiers boeken nu een tripje naar de wrakken. Niet echt een gemakkelijke visserij in de winter, maar wel een die beloond kan worden met mooie gullen.

Checklist

Tot slot nog even een checklijstje met do’s en don’ts voor een tripje met de boot:

Don’t: ga niet te laat naar bed, uitgerust aankomen op de boot maakt de dag een stuk prettiger!

Do: sta op zoals je normaal doet, ontbijt normaal en drink normaal, ook gewoon je koffie, het zijn fabeltjes dat een aangepast ontbijt en geen koffie drinken helpt tegen zeeziekte, integendeel!

Don’t: ga niet vissen op de verkeerde vissoort, iedere vissoort vraagt om een ander jaargetijde. Op haai in de winter haalt niets uit, op schar en wijting in de zomer evenmin.

Do: vraag de schipper naar de beste periode voor de door jou gekozen vissoort.

Don’t: werp niet klakkeloos een onderlijntje overboord, iedere vissoort vraagt om een andere aasaanbieding.

Do: vraag aan de schipper een onderlijntje, of nog beter laat er een knopen door een van de vele hobbyisten die op verzoek onderlijnen maken, zij maken de beste.

Don’t: smeer je niet continu in met zonnebrand, zonebrand blijft lang aan je handen plakken en komt dan ook op je aas. Vissen ruiken en proeven dit en laten het liggen of spugen het direct uit.

Do: smeer voor vertrek een dikke laag hoge factor en je zingt de dag wel uit.

Don’t: gebruik geen al te licht loodje. Dit rolt weg en komt in de lijn van je buurman terecht. Dan raakt alles in de knoop.

Do: gebruik ankerlood. Een ankerlood van 200-250 gram blijft bijna altijd wel liggen.

Don’t: zet je lijn niet strak. Je onderlijn staat dan op de bodem i.p.v. dat ze ligt en je lood zal zich niet in de bodem ankeren.

Do: wanneer het lood de bodem raakt, geef je tien meter lijn en pas dan sluit je de beugel. Nu ankert je lood optimaal en ligt je onderlijn perfect op de bodem. De stroming zorgt voor een strakke lijn en aanbeten komen gewoon prima door.

Don’t: vis niet met twee hengels wanneer je nieuwkomer bent. Je vraagt om problemen met die extra lijn in het water. Je komt snel in de knoop en bent de gehele dag in de weer met knopen ontwarren.

Do: Vis relaxed met één hengel. Besteed je aandacht aan één hengel. Zo vis je lekker scherp, weet je wat je doet en het levert genoeg vis op. Bijten ze niet, dan bijten ze ook niet op twee hengels, bijten ze wel, heb je genoeg aan één hengel. Ik vis zelf zelden met twee hengels!

Don’t: zet je aas niet in de zon. Aas dat warm wordt gaat stinken en verliest aan vangkracht.

Do: zet je aas koel en droog weg. Een klein koelboxje met een koelelement werkt prima om je aas optimaal in orde te houden. Pak steeds kleine porties en laat de rest lekker koel liggen tot je portie op is.

Don’t: pak geen onbekende vissen vast. Een pieterman is een venijnig visje. Op zijn rug zit een giftige stekel. Wanneer deze je prikt ga je dat zeker als zeer vervelend ervaren.

Do: ken je je vangst niet, roep de schipper. De schipper weet exact welke vissoort je naar boven haalt. Ook een zeebaars heeft scherpe stekels en kieuwdeksels, niet giftig, maar een ‘jaap’ heb je zo te pakken. Let dus op.

Dus, trommel je maten op, boek een boot of een plaatsje op een boot, kies een vissoort en maak er een enorm leuke en spannende dag van…

Martijn Dekkers