Wie voor het eerst op paling vist, is over alles natuurlijk onzeker. Met zijn slangenuiterlijk, nachtelijke levenswijze en zijn voortplanting in de Saragassozee, is het een raadselachtige vis voor ons. Het is echter niet zo moeilijk een paling te vangen, wanneer je een beetje basiskennis hebt. Iedereen die vist in wateren waar paling zit en daar op een warme zomeravond met wormen of een aasvisje vist, zal vroeg of laat een paling vangen.

Wanneer vang je paling?

Paling is veelal ’s nachts en in de avonduren actief, met name in de zomer. Het maakt paling daardoor ook een geheimzinnige vis. Tel hun slangachtige uiterlijk en hun geheimzinnige voortplanting in de Sargassozee daarbij op en je hebt het over één van de, zo niet dé geheimzinnigste vissen die in Nederland en België rondzwemmen.

paling vangen

Palingvissen is nachtvissen. In de meeste wateren is paling ’s nachts actief en worden ze zelden overdag gevangen.

Waar vang je het beste paling?

Alleen in water waar hij voorkomt, ofwel doordat de paling er vanuit zee als glasaal heen is getrokken ofwel doordat hij er door beroepsvissers is uitgezet. In afgesloten water waar ze niet zijn uitgezet, zit in de regel geen paling.

In principe is het beter te vissen in rivieren met toegang tot de Noordzee, dan in afgesloten vijvers of meren, waarvan je niet weet of er paling zit. Aan de andere kant kun je in afgesloten wateren oeroude palingen vangen die er niet weg konden. Niet voor niets komen de grootste palingen, zoals het Nederlands record van 118 cm, gewoon van een groot wijkwater/slotencomplex in een kleine stad.

Hoe vis je op paling?

Dit is heel erg afhankelijk van het watertype en welke techniek jij leuk vindt, maar het haakaas presenteer je te allen tijde op de bodem. In de meeste gevallen vis je op paling met een schuivende bodemmontage. Het loodgewicht is afhankelijk van waterdiepte, visafstand en stroming. Dit dien je zelf even uit te zoeken, maar in de regel moet tussen de 30 en 60 gram volstaan. De onderlijn kies je niet te lang, anders komt de haak te diep te zitten. Voor klein aas (als maden, casters en kleine wormen) volstaat al 30 cm, voor groot aas (aasvisje, dikke wormen) een centimeter of 50.

Wanneer je redelijk dichtbij vist (tot 10 meter) op ondiep water (tot 1,5 meter) dat niet stroomt, dan kun je prima uit de voeten met een dobbermontage. Je hebt van die speciale nachtdobbers, waar je een breeklichtje in kunt zetten: ideaal!

Wat is het beste aas voor paling?

Dat hangt van het water af. In veel wateren is de worm het beste aas, maar daarmee komen vaak de kleine of middelgrote vissen aan de haak. In water met veel witvis zal een aasvisje betere vangst opleveren, en dan vaak ook de grotere exemplaren.

Soms kun je met verse kreeftjes of krabben de worm of aasvis verslaan. Dat moet je uitproberen. In zout water is het de moeite waard verse zeepieren in te zetten. Paling lust ook maden en casters.

paling vangen worm

De dauwworm brengt procentueel het meeste paling aan de haak.

Kun je ook lokvoer gebruiken?

Jazeker, maar pas wel op bij een grote witvisstand. Af en toe een bijvangst zal altijd voorkomen, maar je wilt natuurlijk niet continue brasems vangen. Witvissers die ‘s nachts wel eens op brasem vissen, weten als geen ander dat een voermix van vismeellokvoer aangevuld met geknipte wormen, casters en maden vragen is om problemen op een water waar veel paling zwemt… Met een dikke dauwworm of een aasvisje als haakaas vis je op zo’n voerplekje veel selectiever op paling.

Kan paling echt zo goed ruiken?

Ja, ze hebben een uitstekend reukvermogen. Er wordt beweerd dat dit zelfs beter is dan van een hond! De beste manier om GEEN paling te vangen is dan ook tijdens het nachtvissen je handen in te smeren met een muggenwerend middel en vervolgens je aas en materiaal met deze ingesmeerde, stinkende handen te pakken. Ook de geur van benzine, diesel, nicotine en scheerschuim heeft deze afschrikkende werking. Voorzichtige palingvissers vegen daarom hun handen grondig af met modder of zand voordat ze hun aas of montage aanraken.

Welke haakgrootte is het best?

Dit hangt natuurlijk ook deels af van het haakaas. Voor kleine tot middelgrote paling volstaan haakmaten 6 of 4. Alleen als er zeer grote paling in het water voorkomt, wijk je van deze regel af en zet je bij groter aas haakmaat 2 in. Wanneer je ondanks de grootte van de haak missers krijgt, moet je je aas verkleinen en meteen de haak zetten bij een aanbeet. Bij een worm als aas kun je de worm zo inkorten dan slechts de haak is bedekt. Gebruik je aasvis, dan kan de wissel naar een stukje vis het belangrijke verschil maken. Belangrijk is ook bij vis als aas om de paling even te laten zwemmen, tot hij weer stopt en het aas slikt.

Bij teveel missers moet de aasgrootte verkleind worden.

Deze maaltijd zet je terug!

Ja, iedereen weet dat paling lekker is. Vroeger, toen namen mensen nog wel eens een paling mee naar huis om op te eten, maar tegenwoordig wordt aal met uitsterven bedreigd. Hierdoor gelden er voor paling diverse specifieke beschermende maatregelen en verboden. Zo geldt er een TERUGZETPLICHT. Een gevangen paling zet je dus altijd terug. En trouwens, zelfs al ben je van plan om die paling toch lekker op te eten, ben dan bewust van de dioxines en andere gifstoffen die in veel palingen na onderzoek zijn aangetroffen: eet smakelijk! Met andere woorden, deze schitterende vis zet je terug zodat ook de toekomstige generaties er ooit eentje kunnen vangen. Wanneer je meer wilt lezen over wetten, regelgeving, het dioxine probleem en de bescherming van aal, bekijk dan deze pagina van Sportvisserij Nederland.