Op 1 augustus 2020 bracht Christian Kaspers uit Wesel (Duitsland) een bezoek aan zijn Nederlandse vismaatje en Korum-consultant Tim Janssen. Doel was de machtige IJsselbarbeel achterna te gaan. Het werden twee dagen om nooit meer te vergeten!

 In de ochtend ontmoette Christian bij hengelsportzaak AngelJoe in Drempt de Nederlandse IJsselspecialisten Peter Urscheler en Tim Janssen. Voor Christian lagen twee van Korum’s nieuwe Xcalibre hengels klaar; reden temeer om deze gelijk in de praktijk aan de tand te voelen.

IJssel record barbeel

MADEN EN BOILIES

Toen ze bij de IJssel aankwamen, visten de drie specialisten met in totaal drie hengels twee kribbenvakken af. Twee hengels werden uitgerust met maden en in de krib tegen de stroomnaad geplaatst.

Christian hanteerde een andere tactiek met zijn nieuwe hengel. In plaats van maden plaatste hij een 15 millimeter Code Red boilie (lever, zwarte peper en zalmolie)  op een 150 centimeter lange en 33/00 millimeter dikke fluorocarbon onderlijn.

WAT EEN BEGIN!

Hij drukte een zachte pelletmix van Spicey Sausage en Cheesy Garlic pellets in zijn 180 grams Bait Gripper Lood, dat op een semi-bolt montage bevestig was.

Vervolgens plaatste hij deze barbeelval vanaf de kribkop in het snelstromende gebied van de IJsselstroom. Deze hengel werd afgesteund op een beetmelder.

IJssel record barbeel

Het duurde minder dan twee uur voordat de Delkim klonk. Het was een grote vis van ongeveer 70 cm die Christian’s nieuwe hengel inwijdde. Wat een begin van de sessie!

IJssel record barbeel

VOLOP ACTIE!

Aan de twee madenhengels kwamen regelmatig mooie vissen naar boven. Naast talrijke voorns, windes en blauwneus, werd er ook regelmatig een grote barbeel over de rand van het schepnet geleid.

IJssel record barbeel

In de avonds was het tijd voor wat lekkers. Tim had snel de compacte grill aangestoken om enkele culinaire lekkernijen, Hollandse hamburgers, op te dienen.

ONWEERSBUIEN…

Een korte tijd later viel de nacht en werden ook de beten minder. Laat in de nacht werd het trio zelfs verrast door een hevige onweersbui. Het vissen werd even gestaakt om beschutting te zoeken in de auto.

IJssel record barbeel

Toen de ochtend aanbrak, verdween het hevige stormachtige en regenachtige weer, zodat de barbeelhengels weer in stelling gebracht konden worden. Tim, Peter en Christian hadden nog tot 13.00 uur de tijd om door te vissen.

DE OCHTEND

Rond 08:00 uur ’s ochtends wierp Christian zijn hengel opnieuw in; eerst vulde hij de Bait Gripper met nieuwe, zachte pellets en bevestigde een gedipte 15 mm Code Red boilie op de hair. De montage slingerde hij weer in de IJsselstroom.

IJssel record barbeel

Vlak voor het inpakken, rond 12:15 uur, klonk plotseling uit het niets de Delkim, na meer dan vier uur in gelegen te hebben. Het was de hengel van Christian, maar hij stond net een voorn te drillen op een andere hengel.

ALS EEN BLOK BETON…

Vlug sprintte Tim naar de hengel, die in een gevaarlijke curve richting het water wees… In lange stappen, zoals Usain Bolt op zijn best, was Tim binnen een paar seconden bij de hengel.

Maar goed ook, want de vis aan de andere kant had in een korte tijd zoveel lijn van de molen gehaald dat de hoofdlijn tegen een nog onbewust geclipte lijn aan het beuken was! Tim pakte de hengel op het voelde alsof een blok beton gehaakt was dat in de stroming op de bodem bleef liggen.

Ondertussen haastte Christian zich zo snel mogelijk naar de kribkop om de hengel over te nemen. Ook hij voelde het logge gewicht en dacht even dat het lood wellicht ergens achter was blijven haken…

KNIKKENDE KNIEEN

Toen kwam er weer beweging in de lijn. Dit was gewoon een massieve en keihard vechtende vis, die zich eventjes stil in de stroming had geplaatst. Wat volgde was een korte, maar uiterst gewelddadige spectaculaire dril…

Christian wist dat hij met de 35/00 nylon hoofdlijn en de 33/00 fluorocarbon onderlijn wel wat druk kon uitoefenen. Toen de kapitale barbeel zich voor het eerst aan de oppervlakte liet zien, sprak Tim helemaal in euforie uit dat het zeker een tachtiger betrof! Christians knieën begonnen nu toch wel wat te knikken…

MEGA-BARBEEL!

Nooit eerder was hij zo dicht bij een mega-barbeel. Na nog twee korte, maar hevige vluchtpogingen voor het landingsnet kon bij de derde poging het net onder de vis geschoven worden. YES!

IJssel record barbeel

Wat vervolgens op de onthaak- en meetmat af te lezen was hadden ze in hun stoutste dromen niet verwacht: 88,5 cm! De vis woog 12 lb 3 oz (5528 gram): een unieke vis.

IJssel record barbeel

Hiermee is deze barbeel de langst gedocumenteerde barbeel die ooit op de Gelderse IJssel is gevangen. En tevens een evenaring het officiële Nederlandse lengterecord. Wat een vangst!