De vorige column schreef ik vanuit Hongarije waar ik was voor de Walterland Masters. Ik zal dan ook nu nog even jullie “bij praten” over de behaalde resultaten. Het werd een prachtige week daar met ook best goede resultaten trouwens. Ik had bijna hier kunnen schrijven over bijzonder goede resultaten zelfs maar dat liep net mis uiteindelijk. We misten door wat minder vangstgewicht uiteindelijk net de 5e plek in de einduitslag en meer frustrerend kan zo’n uitslag niet zijn dan ook natuurlijk. Prima gevist maar uiteindelijk “net niet”.

Tekst: Jan van Schendel

Natuurlijk mogen we best tevreden zijn met onze 6e plek in een deelnemersveld van 38 teams uit 18 verschillende landen. We hebben het ook echt goed gedaan. Dat hele kleine beetje dat we te kort kwamen hier zie ik vooral als nog wat gebrek aan ervaring met deze niet bepaald Nederlandse visserij. Het had allemaal zo mooi kunnen zijn. Gelijke punten met plek 5, maar een puntje meer dan nummer 4 in de einduitslag en zelfs de eerste plek was absoluut mogelijk geweest. Het verschil met het winnende team van Colmic Hongarije was maar 13 punten en dat is echt niet veel in vakken met 19 vissers, 5 vissers per team en dat over twee wedstrijddagen.

Tijd om ook even aan mezelf te denken 😉

Als coach heb ik dit soort uitslagen inmiddels net een aantal keren te vaak meegemaakt, maar dat zullen wel meer coaches zeggen. Zeker degenen die net zoveel wedstrijden meemaken als ik ieder jaar. Zooooo frustrerend natuurlijk. We hebben met een heel team er echt alles aan gedaan meer dan een week lang en dan zitten we zo dichtbij een echt top-resultaat. Toch zal bij mij in dit geval het positieve gevoel de overhand hebben uiteindelijk. Vroeg of laat komen de echt goede dingen die ik hier zag tijdens deze week ons absoluut nog van pas. Dat weet ik absoluut zeker!

Sportvisserij Nederland

Nog iets, ik hoor uit de “visserswereld” best weleens kritiek op Sportvisserij Nederland wanneer iets (nog) niet helemaal top is georganiseerd. Begrijpelijk en soms ook wel terecht. Complimenten richting SVN hoor ik echter maar zelden en ik vind dat ze dat in dit geval echt verdienen voor het uitzenden van een team naar bijvoorbeeld deze wedstrijd als prijs bij de Nationale Teamtopcompetitie.

“Complimenten richting SVN hoor ik echter maar zelden en ik vind dat ze dat in dit geval echt verdienen voor het uitzenden van een team naar bijvoorbeeld deze wedstrijd als prijs bij de Nationale Teamtopcompetitie.”

De vissers doen bij dit soort wedstrijden werkelijk een schat aan ervaring op en juist dat is zo broodnodig voor onze resultaten bij de grote Internationale kampioenschappen die jaarlijks worden gevist. Deze uitzending naar de Walterland Masters is echt een schot een de roos.

Pareltje van Toms Creek door de Vlaming Richard van den Broeck.

Na de Walterland Masters was het tijd om weer wat zelf te vissen. Met overigens heel wisselend resultaat. Na het winterseizoen zijn de meeste wedstrijden die ik nu vis wedstrijden op de karpervijvers. Ik kies dan wel bepaalde vijvers uit waarvan ik weet dat ze normaal altijd wel goed zijn voor heel wat aanbeten op zo n dag. Met name de Berenkuil in Nijkerk, Aquavita in Driel en zeker nu ook de Slothoeve in Vinkel bevallen me goed. En ook Tom’s Creeck is prachtig trouwens. Op die vijvers zal ik dan ook het meest vissen als ik ff tijd heb. Nog iets, tijdens bepaalde weekdagen zijn er altijd ergens op een van die plekken wel wedstrijden. Precies wat ik zoek dus.

Aquavita, nog zo’n mooie karpervijver.

Verder ben ik op het moment dat ik dit schrijf bezig met het organiseren van de verschillende visfestivals die ieder jaar aan het Kanaal door Voorne worden gehouden met behalve veel Engelse deelname ook deelname uit Duitsland, België en Nederland. Heel wisselend zijn de vangsten trouwens en dat is ook logisch natuurlijk. De ene dag denk je dat het “Hoog zomer” en de volgende dag lijkt het weer wel nog winter. Het voorjaar verloopt heel extreem dit jaar en dat is te merken aan de visserij. Afgelopen week viste ik zelf mee tijdens de eerste week.

“De ene dag denk je dat het “Hoog zomer” en de volgende dag lijkt het weer wel nog winter.”

Op de eerste wedstrijddag was ik met bijna 32 kilo slechts 20e in de wedstrijd. Dat was de beste dag van de laatste 7 of 8 jaar op dit water volgens mij. Op de laatste wedstrijddagen ving ik respectievelijk 3 en 1 vissen. Dat waren dan wel slechte resultaten maar ook in de omgeving werd er zeker niet goed gevangen toen.