Doe ik dit. MARK FEKKES – Karper zoekt plekken op waar ze kunnen rusten en zich veilig voelen, ongeacht het watertype. In deel 1 beschreef ik mijn aanpak in en tussen waterpest. In deel 2 kijk ik naar kleinschaliger, ondiep water, waar rietkragen vaak de hotspots zijn.

 

Voerstekjes maken

Wanneer ik bij het riet aankom leg ik voorzichtig mijn karpernet over het riet. Hierdoor buigen de stengels wat naar voren. Ik heb zo goed zicht op de stek en maak het riet niet kapot. Wanneer ik een aantal plekjes heb gevonden waarvan ik denk dat ik de vis goed uit het riet kan loodsen, dan maak ik daar een voerstekje. Meestal maak ik in een rietkraag van 20 meter ongeveer 3 voerplekjes. Op de middelste voerplek begin ik met vissen. Ik kan vanuit deze positie de andere plekken in de gaten houden. Wanneer karper gearriveerd is zie je de rietstengels vanzelf wel bewegen.

Karper riet

Het landingsnet duwt het riet zachtjes naar beneden. De snoei- of heggenschaar komt er niet aan te pas.

 

De karper uit het riet sturen

De meeste vissen zullen na het zetten van de haak vluchten in de tegenovergestelde richting. Ik zet daarom meteen de slip behoorlijk los, zodat de vis lijn kan pakken. Ik blijf echter wel genoeg druk uitoefenen om de vis te laten merken dat ik hem naar mij toe wil trekken. In de meeste gevallen zal de karper van mij af willen zwemmen, dus uit het riet richting het open water. Wanneer hij zich bedenkt en een andere route wil nemen, dan kan ik tijdelijk mijn hand op de spoel houden en extra druk uitoefenen. Vaak werkt dit goed en zwemt de vis weer richting het open water.

 

Tussen de stengels

Wanneer ik middenin het riet vis, dan pak ik wederom een strakke, lange hengel met een gevlochten hoofdlijn. De lijn mag dikker zijn dan wanneer ik in waterpest vis; ik pak in dit geval een lijn van 17/00 in een groene of bruine kleur. De lange hengel gebruik ik om de lijn zo hoog mogelijk te kunnen houden, waardoor er zo min mogelijk lijn in het water ligt en de vis zich moeilijk kan vastzwemmen in het riet. Wanneer de vis het riet uit is, laat ik hem een aantal meters lijn pakken en loop daarna met de hengel hoog houdend met de slip helemaal los richting het einde van de rietkraag. Vanuit deze positie zet ik de slip strakker en dril de vis naar mij toe.

 

Over de rietkraag vissen

Wanneer de rietkraag niet zo breed is, ongeveer 1 tot 2 meter, dan kun je er met een lange 3,9 meter hengel prima overheen vissen. Ik gebruik dan wederom mijn landingsnet, wanneer nodig, om meer zicht op mijn dobber te krijgen. Als ik een vis haak en bij een dichte rietkraag waar de vis moeilijk in kan duiken, dan zet ik meteen veel kracht en dril ik de vis langs de rietkraag. Tijdens het drillen stuur ik de vis naar een stuk waar ik hem kan scheppen. Is het een rietkraag met een open structuur, dan laat ik de vis in het begin weer veel lijn nemen en dril deze zoals ik eerder heb beschreven.

 

Met het pennetje Engelse stijl

Karper riet

In het riet vis ik altijd met een pennetje op de ‘Engels manier’. Dat houdt in:

  • Het onderste oogje klem ik vast met twee loodjes. De dobber zo uitloden dat deze net boven water staat wanneer het aas op de bodem ligt.
  • De vis zwemt op mijn compacte voerplek niet veel heen en weer. Pakt de vis het aas, dan zal hij meestal op dezelfde plek blijven liggen of een paar centimeter opschuiven om het volgende stukje voer te bemachtigen.
  • Je ziet dus niet veel beweging van de dobber zien en al helemaal niet wanneer een gedeelte van de lijn nog plat op de bodem ligt.

Vanaf de overkant

Wanneer ik vanaf de overkant tegen het riet vis gebruik ik een zware set-up: 20 kg gevlochten lijn, met als laatste meter een dikke nylon shockleader van 45/00. Als haak gebruik ik een dikke, stevige, grote karperhaak met brede bocht in maat 2, een model klauwhaak. Het is essentieel om een sterke, maar erg flexibele hengel met een stevige werpmolen te gebruiken! Een aanrader is de Ugly Stick van Shakespeare in de klasse 12 tot 30 lb met een lengte van 2,40 meter. Deze hengel is erg zacht, waardoor hij de klappen van de vis goed weet op te vangen en tevens zo goed als onbreekbaar is. Ik kan er dus enorm veel druk mee uitoefenen op de vis om deze bij het riet weg te houden.

Karper riet

Bestaat er een spannendere visserij dan zo ‘op zicht’ tegen het riet de vis besluipen?

Wanneer ik een grote karper haak die het riet in wil, dan doe ik dit. Ik zal de slip dichtzetten en door middel van langzaam achteruit lopen de vis bij het riet wegtrekken. In de eerste minuut kun je bij een grote vis nauwelijks lijn op je molen draaien. De vis probeert uit volle macht het riet in te gaan. Het is dan beter om onder maximale druk langzaam achteruit te lopen en zo de vis bij het riet weg te trekken. Nadat de vis op een veilige afstand is, kun je de slip losser zetten en de karper normaal drillen. Het volgende is erg belangrijk!

 

EXTRA BELANGRIJK!

Gebruik deze techniek alleen met een klauwhaak en een zachte, parabolische hengel. Deze kan de klappen van de vis opvangen, anders scheurt de haak uit en trek je de bek van de vis kapot! Helaas zie ik op een aantal vijvers bij mij in de buurt maar al te vaak jongeren die met een verkeerde combinatie van hengel, lijn en haak vissen. Riet en planten zijn plekken waar karpers veel vertoeven, met het nodige beleid en gezond verstand kun je hier prima vissen. Er zijn ook situaties waarbij je dit soort stekken links moet laten liggen.

Karper riet

Bij riet pas ik een aantal technieken toe. Zo vis ik middenin het riet of er tegen aan. Dat laatste kan door er vanaf de rietoever net overheen te vissen. Je kunt ook vanaf de overkant je haakaas er tegenaan plaatsen.

Lees ook:

[irp posts=”3878″ name=”Beet Missie: struinen op karper met Boudewijn Margadant”]

[irp posts=”5377″ name=”5X alternatief aas voor karper”]

[irp posts=”8166″ name=”Stalken vs statisch”]