GREGOR BRADLER – ‘Boilies moeten rond zijn’, zo luidt de gedachte van veel karpervissers. Gregor Bradler is het hier niet mee eens. Hij ziet juist voordelen in een andere, meer hoekige vorm. Welke voordelen en hoe je deze hoekige boilies het best zelf kunt maken, vertelt hij hier!

Ronde boilies zijn al sinds jaar en dag de norm in de karpervisserij, deze ronde vorm is er niet voor niets. Rond zijn ze namelijk het eenvoudigst te voeren op lange afstanden. Met een werppijp of katapult zullen deze perfect ronde balletjes koersvast door de lucht vliegen. Toch kan er ook met vierkante boilies gewoon gevoerd worden. Met een voerschep kan er nauwkeurig op korte afstanden worden gevoerd, terwijl een (voer)boot handig van pas komt op de wat langere afstanden.

Waarom altijd ronde boilies?

Bovendien hebben we natuurlijk te maken met een heilig huisje; boilies moeten rond zijn. Punt! Hier zijn vissers nu eenmaal aan gewend en afwijkende vormen zullen minder snel verkocht worden. Tja, en daar kan meteen een probleem in schuilen. Karpervissers vissen met bijna niets anders en de kans dat die slimme karpers ronde boilies met gevaar gaan associëren is wel degelijk aanwezig. Kortom, hoekige boilies kunnen erg dressuurdoorbrekend werken.

hoekige boilies

Moeten boilies altijd rond zijn? Welnee!

Nood breekt wetten

De tijd waarin ik begonnen ben met het vissen met vierkante boilies ligt inmiddels een aantal jaren achter me. Als jeugdige visser viste ik uitsluitend met zelfgerolde, ronde boilies. De kant-en-klare zakken met deze ronde lekkernijen waren mij veel te duur. Die kon ik me niet veroorloven, dus ging ik zelf aan de slag. Ik vond het perfect rond maken van boilies alleen wat lang duren. Ik wilde ze met de hand tot ronde balletjes draaien. Iedere visser die dat ooit heeft geprobeerd weet wat voor een tijdrovend en irritant klusje dat is. Na hooguit een kilootje met de hand gerold te hebben was ik er klaar mee. Maar wat moet je dan?

Gelukkig zijn er hulpmiddelen te krijgen in de vorm van rolplanken! Rolplanken zijn planken met een serie halfronde gootjes in een bepaalde diameter die het deeg tot balletjes moeten vormen. Om dit goed te laten verlopen moet je het deeg eerst tot een worst maken. Deze worst moet de juiste dikte hebben, anders worden je boilies niet rond, maar ovaal (of dumbell) vormig. Om deze worsten te maken heb je een deegspuit nodig. Al deze hulpmiddelen kosten natuurlijk geld. Hoe anders is het als je besluit kubusvormige boilies te maken?!

Het enige wat je dan nodig hebt is een deegroller en een mes. Met de deegroller rol je het deeg uit tot de gewenste dikte, om vervolgens met het mes de vierkante boilies te snijden. Ideaal! Met relatief weinig hulpmiddelen kun je in korte tijd veel boilies maken.

hoekige boilies

Maar liefst 44 pond, gevangen met een vierkante lekkernij.

Vierkantjes maken – stap voor stap

hoekige boilies

STAP 1 Breek tien eitjes in een kom.

hoekige boilies

STAP 2 Voeg er eventueel nog wat flavour aan toe en meng het geheel goed.

hoekige boilies

STAP 3 Voeg de boiliemix toe en begin met kneden.

hoekige boilies

STAP 4 Het deeg is goed als het niet meer aan je handen plakt; laat het dan een half uur rusten.

hoekige boilies

STAP 5 Met een deegroller of een wijnfles rol je het deeg uit tot de gewenste dikte.

hoekige boilies

STAP 6 Snijd eerst reepjes van het deeg.

hoekige boilies

STAP 7 Om er vervolgens kubussen van te snijden!

hoekige boilies

STAP 8 Tijd om ze te koken. Roer geregeld door de pan.

hoekige boilies

STAP 9 Als ze tijdens het koken boven komen drijven zijn ze klaar.

hoekige boilies

STAP 10 Verspreid ze en laat ze goed drogen!