DAAN WINTEIN – Vraag eender welke Belgische zeevisser om een top drie te maken van de beste stekken van Vlaanderen om vanaf de kant te vissen, en je kunt er gif op nemen dat De Lekkerbek in Knokke genoemd zal worden. Al decennia lang staat dit stuk strand vlakbij de Nederlandse grens regelmatig garant voor hele mooie vangsten. Van tong tot zeebaars, van wijting tot gul: alles kan je hier verwachten. In deze bijdrage beschrijft Daan Wintein de visserij op deze plek: ideaal voor wie er in de vakantie een keer op uit wil.

Met zijn amper 67 kilometer Noordzeekust is België bijzonder pover bedeeld in vergelijking met buurlanden als Nederland met ruim 500 kilometer en Frankrijk met ongeveer 1.600 kilometer kustlijn. Als we dat dan nog reduceren tot de stranden die geschikt zouden kunnen zijn voor de sportvisserij, stukken die dus niet worden ingenomen door havens – Zeebrugge, Blankenberge, Oostende en Nieuwpoort – of prioritaire zones voor allerhande strandrecreatie – surf- en jachtclubs, badzones en stranduitbatingen –, dan blijft er op het eerste gezicht nog maar bitter weinig over.

En toch zijn er stekken die sinds jaar en dag hun waarde en belang voor de sportvisserij bewezen hebben. Een daarvan is ongetwijfeld het stuk dat algemeen bekend staat als “de Lekkerbek” in het meest oostelijke deel van Knokke-Heist. Ook onder wedstrijdvissers is dit stuk strand vermaard. In het verleden werden hier immers niet alleen een viertal wereldkampioenschappen betwist, maar ook diverse internationale ontmoetingen, zoals de jaarlijkse België/Nederland/Engeland cup of de zomerse North Sea Masters competitie. Dit strand is dus zeker de moeite waard om eens van nabij te bekijken en beschrijven – en dat wil ik in dit artikel doen.

Het Mondaine Knokke

Ik ben er nagenoeg zeker van dat de plaatsnaam Knokke (het Zoute) bij veel mensen in binnen- en buitenland een belletje doet rinkelen. Deze plek wordt door velen gezien als dé meest mondaine badplaats van Nederland, België en Frankrijk. Met zijn riante villa’s, exuberante appartementen met zicht op zee, kan ze zelfs concurreren met de badplaatsen aan de Côte d’Azur, wordt wel eens gezegd, maar steevast voegt men er dan aan toe: ‘alleen jammer van het weer.’ Desondanks vertoeft de binnenlandse en buitenlandse jetset er heel graag om te zien en gezien te worden, cruisend in hun peperdure, opzichtige wagens.

Daar hoeven we ons natuurlijk niks van aan te trekken: ze doen maar. Als iedereen een beetje respect toont voor het plezier van een ander, is er plaats genoeg. En meestal zijn er dan ook geen problemen in dat drukke badplaatsje. Die heb je al zeker niet als je als sportvisser bewust de kalmte en de rust opzoekt. Maar daarvoor mag je niet te beroerd zijn om een eindje te stappen. Dat doe je dan bijvoorbeeld richting de Zwinmonding, een aan getijden onderhevige afwatering van het 700 hectare groot grensoverschrijdend schorre- en natuurgebied ‘het Zwin’. Neem van mij aan dat dit gebied een bijzonder interessant biotoop vormt voor allerhande fauna en flora, die uitstekend gedijt zo vlak bij de zee.

|> Verder Lezen? “De Lekkerbek” en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen in Beet mei NU te koop voor € 6,95 in de betere hengelsportspeciaalzaak en de boekhandel.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws?

Met een abonnement op Beet ontvang je 9X per jaar je favoriete hengelsportmagazine. Zo blijf je thuis en onderweg op de hoogte van de laatste nieuwtjes, lees je blogs van bekende hengelsporters en artikelen van onze redactie.