De winter is voor aardig wat sportvissers een tijd om minder vaak er op uit te trekken, maar er zijn toch verschillende takken van hengelsport of specifieke vissoorten die juist in de winter de meeste vissers op de been brengen. In zijn maandelijkse ‘LLV’ vlog belicht zeevisser Luc Mom de mooie tijd die er aanbreekt voor de piervissers die er weer schar, wijting en ook gul zien opduiken.

 Gejaagd door de vis

Opstaan voor dag en dauw (als het juiste tij maar benut wordt), dik gekleed tegen de wind, regen en lage temperaturen. ‘Gejaagd door de vis’; dat is zeker van toepassing op de strand-, boot- en piervissers die open en bloot in de elementen achter de genoemde zeevissen aangaan. De Noordpier en Zuidpier in Wijk aan Zee en IJmuiden vormen de decors van dergelijke fanatieke mannen en vrouwen die, net als op andere pieren in bijvoorbeeld Scheveningen en Hoek van Holland, zichzelf een vers maaltje zeebanket willen verschaffen. Ben je zelf nog niet zover? Wandel dan eens over genoemde pieren en kijk de kunst af, of vraag gewoon aan de piervissers hoe zij het doen.

Twee scharren en één wijting… 

Soms kun je het geluk een handje helpen met de juiste stek, het juiste tij, tijdstip, aas en montage… 

Breeklijntje

Luc Mom en zijn vrouw Yvonne zijn vaak te vinden aan het Noordzeekanaal, de stranden of de Noordpier. Luc weet dat de kans op gul aanwezig is en zorgt ervoor dat er met een breeklijntje gevist wordt zodat het (beton)gewicht achterblijft wanneer de montage vastzit tussen de blokken, maar de vis behouden blijft. Er wordt dus dichtbij achter de blokken gevist voor de gul, maar ben je uit op schar of wijting, dan kun je het beste wat verder gooien.

Klik hieronder om de LLV vlog te bekijken.