Vissen nabij de strekdammen in de  Noordkop

LUC MOM – Het is echt een van de mooiste visserijen die je kunt beoefenen. Ik beoefen deze visserij al ruim 35 jaar en heb het helaas wel zien teruglopen.Voor de zeebaars heb je wel wat branding nodig dus wind vanuit zee. Anders hebben de krabben zeker in de zomer teveel vat op je aas. Maar ook de zeebaars is bij een rustige zee vaak niet actief.  Maar “eens” zal er gegeten moeten worden!

Naast de strekdammen zit aan beide kanten een slijtgeul door  de eb en vloed stromingen. Dat zijn de plekken waar de vis meestal zit.  Maar de visserij kan grillig zijn.  De zeebaars zwemt er of niet en bepaalt vaak je dag. Gelukkig weet je dat van tevoren nooit.  De ene dag is het raak en kan het niet op en de andere dag is het heel taai. Maar als je eenmaal een paar dikke aanbeten hebt gehad ben je weer voor vele weken gemotiveerd om te gaan.

Als je je ogen dicht doet zie je de hengel al weer krom vliegen. Maar als je je ogen open doet blijkt dit helaas vaak niet zo te zijn.Een heerlijke visserij waar je omgeven bent door de elementen. Het blijft leuk om te doen. De visserij beoefen je zo’n 2 a 3 uur voor hoog water tot 3 uur erna. Dan is het meestal wel gedaan .

De visserij is intensief en tezamen met het gesleep met je kar maakt dat jezelf dan ook minder fris wordt. Maar als er een zilveren beloning schoongemaakt mee naar huis kan is dat weer snel vergeten en kan het nagenieten beginnen. Als het gelukt is adviseer ik lang na te genieten haha.

Zomergullen vanaf de Noordpier.

Gedurende het hele jaar zitten er tussen de stenen rond de Noordpier wel gulletjes. Meestal tot maximaal 40-45 cm met af en toe een uitschieter.  De aanbeten blijven leuk om te ervaren maar verraden vaak al dat het geen winterse giganten zijn.  De visserij blijft leuk ook al moet het op je visdag wel meezitten met het vastzitten en verspelen. Voorbereiding met lijnen knopen is noodzaak om dit leuk te houden. Je weet dat je regelmatig wat verspeeld dus het vissen met beton en beton/staal is hierbij gewoon.  De aanhouder wint (vaak).

Tong Noordzeekanaal

De aantallen maatse tongen per sessie lopen danig terug bij mij. Nu het hoogzomer is weten de krabben ook wel raad met je zagers. Dus vaak verversen is noodzaak.  Gelukkig komen er regelmatig wel echte dikke tongen op de kant.  Ook weer wat palingen tijdens de sessies wat weer hoop geeft maar natuurlijk niets zegt over de totale palingstand. Soms ware slangen rond de 90 cm.  Dat is ouderwets leuk en verrassend .

Alles  boven de 60 cm zijn allemaal moederpalingen dus die moeten sowieso altijd retour vind ik. Ook als de bescherming en terugzetverplichting er ooit af zou gaan.
In de mama’s schuilt de toekomst.  Laten we daar maar op hopen.

Voor een beeldverslag kijkt u op LLV zeevissen: