Het vergt vertrouwen om met slechts een single hookbait te vissen, maar vaak is dit alles wat je nodig hebt in deze tijd van het jaar. Karpers eten op dit moment erg weinig, en als je iets anders dan een minimale hoeveelheid aas introduceert, verklein je je vangstkansen eerder dan dat je ze verbetert. Ik denk dat we in deze tijd van het jaar vaak karpers vangen, niet omdat ze honger hebben, maar omdat ze een heldere, stinkende brok voedsel voor hun neus niet kunnen negeren. Het is hun nieuwsgierigheid die ertoe leidt dat ze gevangen worden.
Tekst & foto’s: Paul Garner

Als je zo’n grote verscheidenheid aan kant-en-klaar haakaas direct uit de schappen kunt kopen, waarom maak ik dan nog steeds mijn eigen haakaas? Het antwoord is dat ik een aas kan maken dat in sommige opzichten aanzienlijk beter is dan het gangbare in de winkel. In het bijzonder denk ik dat karpers een aas met een zachte textuur verkiezen boven een harde. Omdat kant-en-klaar aas, zoals wafters, gedeeltelijk wordt geconserveerd door een groot deel van het vocht te verwijderen, waardoor het hard wordt, kan een zelfgemaakt aas doorslaggevend zijn. Zelf wafters maken is een lastige onderneming, maar er zijn genoeg andere ‘home-made’-aasjes die heel eenvoudig en goedkoop gemaakt kunnen worden en die je extra aanbeten opleveren.

BOOSTED VLEES
Vlees, in dit geval luncheon meat uit een blikje, lijkt misschien een vreemd aas om in deze tijd van het jaar te gebruiken, maar het zit boordevol met een groot aantal verschillende vloeibare smaken en kleuren. Vergeet niet dat we het alleen gebruiken als haakaas, en de poreuze, zachte textuur en lichte ‘natuurlijke’ kleur maken het ideaal om het naar eigen inzicht aan te passen. Ik gebruik een bait punch, meestal van 10 mm diameter, om voldoende haakaas te produceren voor een sessie. Dit aas is slechts enkele dagen houdbaar in de koelkast, dus maak het een dag voor je sessie, tenzij je het wilt invriezen. Snij het vlees in stukken van ongeveer 10 mm dik en gebruik dan de punch. Door het vlees een uur in de koelkast te leggen wordt het harder en snijdt het makkelijker. Als ik het vlees eenmaal ‘gepunched’ heb, voeg ik een halve theelepel flavour toe aan het aas. De gemakkelijkste manier om dit te mengen is om het aas in een plastic zak te doen, de flavour toe te voegen en dan goed te schudden. Je kunt het aas meteen gebruiken, maar het is beter om de flavour een nachtje te laten intrekken. De roze kleur van luncheon meat is zeer effectief, maar ik heb altijd graag een paar variaties, omdat het wisselen naar een andere kleur vaak een aanbeet kan opleveren.

D-I-Y WAFTERS
Zelf wafters maken is tijdrovend, maar het goede nieuws is dat je in een uurtje of twee genoeg kunt maken voor de hele winter. Je hebt wat boiliemix nodig; ga voor een standaard soort dat geen al te sterke smaken en/of kleuren bevat, en een gelijke hoeveelheid pop-up mix. Wanneer je deze twee ingrediënten mengt ontstaan perfecte wafters die alleen al door het gewicht van de haak in evenwicht worden gehouden. Ik maak kleine porties deeg en gebruik een ei om de waftermix te binden. Vloeibare smaak- en kleurstoffen worden aan het ei toegevoegd, gemengd en bij de waftermix gedaan. Mijn favoriete smaakcombinatie is een halve theelepel Scopex en hetzelfde van Ananas. Voeg langzaam de droge mix toe aan de ‘natte delen’ tot er een mooi deegje ontstaat. Rol dit uit tot een worst van ongeveer 10 mm doorsnee en snijd het met een scherp mes in tonvormige aasjes. Je kunt deze tot balletjes rollen als je wilt, maar ik houd ze zelf liever in deze vorm. Kook het aas ongeveer een minuut om het een taaie buitenkant te geven, en laat het dan een uur drogen op een vel keukenpapier. Omdat dit in wezen vers aas is, is het belangrijk om het in te vriezen als je het niet onmiddellijk gaat gebruiken.
TOP-TIP!
Je kunt snel het drijfvermogen verhogen en een vleugje kleur aan je wafter toevoegen door een halve 10 mm pop-up aan de hair toe te voegen.
WAFTERS MAKEN IN BEELD
Hoewel het een beetje oefening vergt, is het maken van je eigen wafter haakaas de moeite waard. Met deze zachte aasjes kun je niet alleen je eigen smaak- en kleurcombinaties bedenken/toevoegen, maar ze zijn bovendien zeer geliefd door karpers!