‘Maart roert zijn staart’ en daar is onze groenjas de snoek rond deze tijd ook flink actief mee. Er is geen maand waarin het zo lastig kan zijn de snoek te vinden als in maart. Dat heeft deels te maken met de watertemperatuur. Ligt deze hoog, dan heeft een groot deel van de snoeken het ondiepe water alweer opgezocht. Tikt de temperatuur ruim zeven graden aan, dan is een groot deel van de snoek al klaar met paaien of daar volop mee bezig.

Boven water is het nog koud, maar voor de snoek is het onder water optimaal.

 

Niet gesloten

Helaas wordt het tijdens paai-omstandigheden lastig snoek voor je (kunst)aas te interesseren. Maar daarvoor en zeker erna kan het feest zijn! Vaak hoor je vissers zeggen dat je in maart niet op snoek mag vissen, maar dat is een misverstand. We kennen in Nederland een gesloten seizoen voor het vissen met (kunst)aas. Vanaf 1 april tot het laatste weekeind van mei mag je niet met kunstaas, een visje of een stukje vis vissen. In de maand maart geldt wel de regel dat je elke gevangen snoek gelijk moet terugzetten, dus ook in water waar je wel een snoek mee nemen mag, moet de vis gelijk worden teruggezet.

 

Stevige dame

In ons eigen land, maar ook in Zweden en Ierland, ben ik vissend nogal eens paaiende snoek tegengekomen en overal laten ze je kunstaas of je aasvis gewoon aan zich voorbij gaan. Ik moet eerlijk zeggen dat die snoeken mij blijven verrassen. Vaak genoeg heb ik snoeken zien zwemmen die duidelijk paaiactief zijn. In ondiep water en onder de juiste omstandigheden kan dat al eind februari gezien worden. Wat me wel achter de oren deed krabben was het zien van een stevige dame geflankeerd door meerdere kleine snoeken langzaam kruisend boven drie, vier meter water… Dat is me niet alleen een paar keer in eigen land opgevallen, maar heb ik ook gezien in Zweden (Västervik) en in Ierland. Of mevrouw de heren aan het verzamelen was om daarna het ondiepe op te zoeken? Of gewoon op dieper water actief waren?

Warmer water

Wie in maart ondiep aan de slag wil doet er goed aan te vissen daar waar je het warmste water treft. Zelfs een graad kan al een verschil maken; dus een nog hoger cijfer staat eigenlijk gelijk aan een nog grotere trefkans op snoek. Het water kan in maart op veel plekken ontzettend helder zijn, dus wees er wel van bewust dat dit de snoek op zijn minst argwanend maken kan.

Helaas heb je in ons land geen water meer wat geen tot weinig dressuur kent en wie daar rekening mee houdt ligt gelijk al een stuk voor. Benaderen doe je derhalve met respect voor die achterdocht. Ga bijvoorbeeld niet lopen smijten met dozen vol kunstaas, want geluid draagt ontzettend ver onder water en kan al een eerste waarschuwing voor de snoek zijn om op te passen. Hoewel je, als het een beetje meezit echt veel snoek op het kale zand kunt vinden, hebben ze zeker met een zonnetje erbij toch graag wat beschutting.

Tot zover een deel van het artikel uit de BEET februari 2021 magazine dat nu in de winkel ligt. Wil je zeker zijn dat je de BEET als eerste in huis hebt, klik dan hier voor een abonnement.