De snoekbaars die Rasmus en Casper Christensens in Finland hebben gevangen, ligt met een gewicht van 15,2 kilo ver boven het officiële wereldrecord.

Met een gewicht van 15,2 kilo is deze snoekbaars uit Finland een klasse apart. Rasmus en Casper Christensens zullen deze vistrip nooit vergeten. De twee Deense vissers zochten naar enorme snoekbaarzen in Finse wateren – en vonden ze. Ze vingen bijna 40 vissen die meer dan tien kilogram wogen. De grootste snoekbaars was slechts 100 gram verwijderd van een officieus wereldrecord.

15,2 kilo: Deze vis is van een andere orde.

15,2 kilo: Deze vis is van een andere orde.

“De wind kwam uit het noorden, wat nooit mijn favoriet is,” zei Rasmus Christensen over de visdag. Met een windkracht van 5 m/s en windstoten tot 12 m/s zouden velen er niet eens aan gedacht hebben om te gaan vissen. Toch leken het optimale omstandigheden te zijn! “Om 23.59 uur kwamen we een vis tegen waarvan we allebei wisten dat het iets bijzonders moest zijn.” De hengel kromde en na een korte maar hevige dril moest de snoekbaars zijn nederlaag toegeven. In volledige duisternis en bij min zes graden Celsius konden de twee sportvissers hem landen.

“Het was onmogelijk te zien of hij 14, 15 of 16 kilo woog,” zei Ramus. “Totdat ik hem optilde – wow! Het meetlint gaf 103 centimeter aan – en toen beseften we in welke klasse deze vis zat.” De vissers bepaalden het gewicht zo nauwkeurig als hun weegschaal toeliet: “Het was 15,2 kilo, en we juichten! De Bismer weegschaal meet alleen in stappen van 100 gram, en we ronden altijd af om ervoor te zorgen dat het gewicht dat we opgeven altijd 100 procent correct is – en in geval van twijfel iets minder dan het werkelijke gewicht.”

Ze gebruikten verschillende Garmin-toestellen om de snoekbaars te vinden. De echoloodmodellen LVS62, LVS34 en PS30 werden gebruikt. Het kunstaas dat de Christiansens gebruikten was een Westin Twinteez Black Mamba, de hengel was een W6 Vertical XH met W10 0,22 mm lijn, beide ook van Westin.

Snoekbaars zit ruim boven het officiële wereldrecord

Het officiële IGFA (International Game Fish Association) wereldrecord in de ‘All Tackle’ klasse voor snoekbaars is 11,48 kilo en een lengte van 97 centimeter. Het werd gevangen in het Lago Maggiore in 2016. De vangst uit Finland overtreft deze maten duidelijk – en komt nog net tekort voor een officieus record. In 2021 ving Hannu Veseranta een snoekbaars van 15,3 kilogram, eveneens in Finland. Het is echter niet bekend in welke van de duizenden en duizenden meren.

Bron: Fisk og Fri / Blinker