Meervalvissen in de zomer

Actief vissen op onze grootste rover

Wanneer je een jaar of twintig geleden had gezegd dat we hier in Nederland gericht op meerval zouden kunnen vissen, had menigeen je voor gek verklaard. Het opwarmende water en de opening van het Main-Donaukanaal hebben de boel echter behoorlijk op z’n kop gezet.

Tekst en foto’s: Johan Struwe/Hengelsport Zaltbommel

Nu is de meerval al lang niet meer de zeer zeldzame bijvangst van vroeger, maar heeft zich met name op en rond de grote rivieren een gezonde populatie ontwikkeld. Ook de formaten zijn flink toegenomen. Haalde je vroeger met een vis van anderhalve meter al het lokale krantje, tegenwoordig kijken de mensen al niet meer op van vissen met een lengte die boven de twee meter uitkomt. En dat in slechts enkele jaren tijd!

STEVIGE MATERIALEN

Het spreekt voor zich dat voor dit soort vissen heel ander materiaal nodig is dan we tot voor kort voor onze ‘normale’ rovers gewend waren. Met een 100 grams jerkbaithengel sta je redelijk machteloos tegenover een gehaakte vis die zomaar honderd kilo kan wegen. Zeker in de zomer zijn ze op hun sterkst, dus een speciale hengel, zoals deze van Black Cat is beslist noodzakelijk! Bij Hengelsport Zaltbommel is hier dan ook op ingespeeld. Er is in de winkel en in de webshop een ruime keus aan meervalhengels voor je verkrijgbaar. Ook aan de end tackle is gedacht: ook hiervan vind je een breed en diep assortiment.

Verstopt achter een randje lag dit monster op prooi te wachten.
Verstopt achter een randje lag dit monster op prooi te wachten.

MEERVALVISSEN IN DE ZOMER

Wanneer de watertemperaturen hoog zijn, kunnen we de meerval overal op de rivier vinden. Zeker overdag zoeken ze toch vaak de diepere delen op, waarna ze in de avond en nacht die delen verlaten om op jacht te gaan. Diepe slijtgaten achter kribkoppen, diepe buitenbochten, maar ook randjes onder water waar de vis achter uit de stroming kan liggen: het kunnen stuk voor stuk hotspots zijn. Dit jaargetijde is de tijd om de vis met dauwpieren te belagen, bijvoorbeeld onder een clonkteaser vanuit de boot of bellyboot. Door gebruik te maken van het kwakhout lok je de vis zo naar je tros pieren toe. Een super enerverende visserij, waarbij het belangrijk is bij een aanbeet niet meteen de haak te zetten. Meestal knabbelt de vis eerst wat aan de pieren, dus zet de haak pas wanneer er echt volle bak druk op de hengel komt. Dan weet je immers dat de vis zich aan een van de haakpunten heeft gehaakt en kan het gevecht van je leven beginnen!

Kijk voor meer informatie op www.hengelsportzaltbommel.nl.

 

Hengelsport Zaltbommel Logo

Hengelsport Zaltbommel
Toepadweg 31c
5301 KA Zaltbommel
Tel. +31 (0)6 – 1858 9520
E-mail: info@hengelsportzaltbommel.nl
Website: www.hengelsportzaltbommel.nl

gerelateerde artikelen

Instagram