Na een lange zomer op het water breekt er langzamerhand eindelijk de periode aan waar ik al een tijdje reikhalzend naar uitkijk: het najaar!

Tekst en foto’s: Johan Struwe/Yamaha

Geleidelijk aan verdwijnt de nogal uitbundige pleziervaart uit mijn werkgebied en keert de rust weer terug. En ook de vis reageert op het korten van de dagen. Want er moet een reserve worden aangelegd voor het naderende winterseizoen, dat betekent in dit geval dat de bijtlust significant gaat toenemen de komende weken. Een prettig vooruitzicht na de toch vaak wat taaiere zomermaanden. Daarnaast worden de overvloedig aanwezige waterplanten in deze periode ook wat dunner, wat het werpend en slepend vissen op snoek en baars een stuk vergemakkelijkt.

Lekker werpen op snoek en baars in de uitdunnende begroeiing.

Lekker werpen op snoek en baars in de uitdunnende begroeiing.

PELAGISCH

De hoofdmoot van de visserij die ik de komende tijd met mijn gasten zal gaan beoefenen is de edele kunst van het pelagisch vissen. Al stapvoets rondvarend op mijn Yamaha F100 zoeken we daarbij naar de grootste vissen van het water met de beide live sonarsystemen aan boord. Het PS30 systeem ‘kijkt’ daarbij naar bak- en stuurboord, waar de Livescope alles vóór en achter de boot in beeld brengt. Zo zien we in principe elke vis in een straal van zo’n vijftien meter rond de boot.
Hebben we een grote vis op half water gevonden, dan is het een kwestie van de boot met de Yamaha precies boven de vis te manoeuvreren en zodra de vis op beide schermen exact onder het nulpunt zit het kunstaas te presenteren. Een zenuwslopende visserij, want ze zien is ze helaas nog niet vangen… Vaak wordt het kunstaas in eerste (en tweede) instantie alsnog geweigerd en moet je achter de vis aan. Het spreekt voor zich dat de buitenboordmotor daarbij behoorlijk op zijn donder krijgt. Continu voor- en achteruit schakelen, snel gas geven en snel afremmen. De motor mag bij deze visserij écht aan het werk!

Zoeken op de twee sonarschermen met de Yamaha F100 als stuwende kracht...

Zoeken op de twee sonarschermen met de Yamaha F100 als stuwende kracht.

Zoeken op de twee sonarschermen met de Yamaha F100 als stuwende kracht.

STERK EN BETROUWBAAR

Gelukkig vaar ik al sinds jaar en dag met Yamaha. De absolute benchmark in technische perfectie, kenmerkend Japanse degelijkheid en ongelimiteerd vermogen om zelfs de zwaarste omstandigheden het hoofd te bieden. Als professioneel visgids ben ik in al mijn varend materieel genoodzaakt het beste van het beste te kiezen, want ik kan me geen downtime veroorloven. De gasten hebben zich immers vaak al maanden op een gidsdag verheugd. Geen wonder dus dat mijn keus op Yamaha is gevallen. Met inmiddels alweer een paar duizend draaiuren op de klok heeft die me immers nog geen dag in de steek gelaten en dat is het enige dat telt!

Yamaha: de eerste keus voor de veeleisende sportvisser!