Knoflook, het stinkt volgens vele mensen een uur in de wind. Daarnaast kunnen deze knollen een positieve uitwerking op de gezondheid hebben, maar of dit ook zo’n uitwerking op het onderwaterleven heeft is onbekend. Wat relatief onbekend is: brasem valt als een blok voor een stukje knoflook!

Knoflookwalm…

Vissen houden van knoflook en zijn sterke aroma. Mijn eerste ervaring met knoflook was tijdens het forelvissen op een putje, we gebruikten aas met een sterke knoflookgeur. Later ging ik mijn eigen forellenaas maken. Met witbrood en het sap uit een teentje knoflook maakte ik een goed hechtend deeg, dat ik vervolgens inpakte in folie en een nachtje in de koelkast liet rusten. Toen ik de koelkast de volgende dag openmaakte kwam een muur van knoflooklucht me tegemoet. Aan het water was de knoflookwalm nog steeds behoorlijk aanwezig. Niets staat mij en een gigantische forellenvangst meer in de weg. Althans, dat dacht ik!

Die dag ving ik de ene na de andere… karper! In totaal ving ik acht vissen die dag, waarvan maar één schamele forel. Ik was echt verbijsterd over deze vangsten, maar mijn deeg kwam op een zijspoor. Totdat ik zo’n twee jaar later in een Engels magazine lees over karpervissers die hele knoflooktenen als vervanging van boilies inzetten. En hun vangsten logen er niet om! Mijn oog viel met name op hun bijvangsten: enorme brasems! Om die reden wil ik graag zelf eens aan de gang met knoflook, maar dan op brasem. Ik ga met een methodfeeder aan de slag. Mijn voertje ruikt dan een klein beetje naar knoflook. ‘The real deal’ vinden de vissen dan als zijnde mijn haakaas; een knoflookteentje.

Hoe maak je een knoflookvoer?

Maar hoe voorzie ik mijn voer gelijkmatig van een knoflooklucht zonder dat die te overheersend wordt? Een zoektocht op internet levert resultaat op: knoflookolie! Eigenlijk is het goedje bedoeld om allerlei salades mee op te leuken, maar ook in mijn voer doet het prima zijn werk, denk ik. Tijdens mijn eerste poging ruikt niet het hele voer naar knoflook, maar slechts hier en daar een vleugje. Het blijkt lastig om een kleine hoeveelheid olie gelijkmatig over het voer te verdelen. Daarom kom ik tot de volgende oplossing: ik maak een emulsie van de olie en water. Ik meng twee delen water met een deel knoflookolie. Zoals verwacht drijft de olie op het water.

Met een staafmixer meng ik de olie en water net zo lang tot ik geen oliedruppels in het water meer kan onderscheiden. Met dit mengsel bevochtig ik mijn voer, een brasemmix van Sensas. Wat meteen opvalt is dat dit ‘knoflookwater’ mijn voer een sterkere bindende werking geeft dan normaal water. Deze bijwerking komt mij nu goed uit aangezien ik voerballen met de hand in het water werp. Dankzij de extra kleefkracht blijven de ballen tot op de bodem bij elkaar. Maar onder water valt het voer wel gemakkelijk uit elkaar. Ideaal voor mij dus! Om de lokkende werking van knoflook uit te testen besluit ik om verder niets aan mijn voer toe te voegen. In totaal voer ik vier of vijf balletjes.

In 4 stappen naar een knoflook voermix:

Knoflook vissen

1. Knoflook kun je niet alleen als haakaas gebruiken, maar ook door het voer! Met knoflookolie kun je het lokvoer van een ‘prettige’ knoflookaroma voorzien.

Knoflook vissen

2. Om de olie gelijkmatig over het voer te verdelen kun je hem het best aanlengen met water.

Knoflook vissen

3. Dan giet ik mijn brasemvoer in een emmertje, dit is de basis voor mijn welriekende wondermix! Vervolgens bevochtig ik de mix met het oliewater en meng het voer goed zodat het gelijkmatig wordt bevochtigd.

Knoflook vissen

4. Als je het voer tot kleine goed klevende balletjes kunt knijpen is het klaar!

 

Knoflook schijfjes

Nu moet de onderlijn nog beaasd worden. Om die reden heb ik ‘broodpunches’ in verschillende diameters meegenomen. Hierdoor kan ik kleine cilindervormpjes uit een knoflookteentje steken en die vervolgens aan een hair rijgen. Het duurt een minuut of 40 voor ik de eerste aanbeet krijg. De aanbijt is niet bepaald twijfelachtig, de top gaat zonder pardon krom en zonder al te veel problemen loods ik een brasem van iets meer dan een kilo in mijn schepnet. Het bewijs is daar! Vissen pakken pure knoflook.

Knoflook vissen

De montage is simpel, maar doeltreffend!

Snel beaas ik de haak opnieuw en maak een nieuwe worp. Niet veel later zie ik weer beweging bij mijn hengeltop. Ik kan er niet op reageren, het gaat te snel. Gelukkig maakt het niet uit, want een fractie later volgt wel een goede aanbeet. De kopstoten verraden al dat het nu om een grotere vis gaat. Ik moet oppassen dat de brasem mijn 14/00 onderlijn niet breekt. Gelukkig gaat het goed en glijdt een brasem van meer dan 60 cm mijn net in!

Hoe zet je knoflook op de hair?

Knoflook vissen

Stap 1. Voor het beazen van de haak met een stukje knoflook heb je een ‘punch’, een aasnaald en een onderlijn met een zogenaamde Quickstop nodig.

Knoflook vissen

Stap 2. Vervolgens druk je een stukje knoflook uit de teen met behulp van de punch.

Knoflook vissen

Stap 3. Het cilindervormige knoflookstukje kun je nu enorm simpel aan de hair bevestigen!

Knoflook vissen

Stap 4. Vervolgens druk je zo de aasnaald in de holte van de Quick Stop.

Knoflook vissen

Stap 5. Met hulp van de aasnaald druk je het holle buisje door het stukje knoflook.

Knoflook vissen

Stap 6. Als je de naald dan uit het buisje trekt heb je het knoflookstukje perfect bevestigd!

 

Grotere brasems met knoflook!

Omdat je praktisch niks voert is het enige voedselitem dat echt interessant is voor de vissen het teentje knoflook. De knoflookolie lijkt, net als hennepolie, een stimulerende werking te hebben. Deze twee gegevens lijken er vandaag voor te zorgen dat de ene na de andere brasem zijn weg naar mijn net vindt.

Knoflook vissen

Ook deze brasem kon niet van een stukje knoflook afblijven.

Daarnaast lijkt ook het gemiddeld formaat van de brasems te zijn gestegen door het gebruik van knoflook! Tijdens deze sessie was het nog behoorlijk koud. De nacht ervoor vroor het nog. Maar de lente staat voor de deur. Hoe dan ook bewijs dat knoflook in koud water zijn mannetje staat! Eigenlijk heb ik in alle seizoenen, behalve de zomer, goede ervaringen met knoflook!

 

Hoe groot moet het haakaas zijn?

Wat de optimale grootte is van een teentje knoflook? Daar kun je best een beetje mee experimenteren! Over het algemeen kun je stellen dat vissen bij extreme weersveranderingen eerder op zoek zijn naar kleine voedselitems en bij stabiel weer juist wat grotere deeltjes prefereren. Zijn er dan geen nadelen aan het vissen met knoflook? Jawel: na een dagje vissen stink je een uur in de wind!  Niet alleen naar knoflook, maar ook naar brasem!