In deze 4-delige reeks ‘Tips & Tricks’ neemt wedstrijdvisser Eric van Otterloo je mee in de wereld van het wedstrijdvissen. Hoe pakken hij en zijn teamleden dit aan, in de breedste zin van het woord? In deel 2: Met welke spullen vis en win je wedstrijden?

 

Vaak wordt er vanuit gegaan dat iemand die de duurste spullen heeft ook de meeste wedstrijden zal winnen. Dit is totaal onwaar. Het is belangrijk dat je weet hoe je je spullen moet gebruiken, hoe je ze op de juiste manier inzet. Wel zijn er een aantal belangrijke dingen waar je aan moet denken.

Sensas eric vis winnen

Degene met de duurste spullen is niet per se de beste visser!

 

Win op zitcomfort

Voor een wedstrijdvisser is het erg belangrijk om goed te zitten. De juiste viskist kan je extra vis opleveren. Wanneer je goed zit, zul je je meer op je visserij kunnen concentreren dan wanneer je niet op de juiste hoogte zit, of scheef zit etc. Daarom is de juiste kist zo belangrijk en deze is ook uitgerust met waterpasjes, zodat je altijd recht zit. Heel vaak zie ik vissers opstaan na of zelfs tijdens een wedstrijd en dan klagen ze over pijn aan hun rug of nek.  Dit betekent simpelweg dat je kist niet juist staat.

Viskist winnen

Als je dankzij zo’n waterpas comfortabeler zit, vis je ook met meer concentratie en meer plezier. Dit komt de vangsten alleen maar ten goede.

 

Netjes met de hengel omgaan

De hengel moet goed zijn. Dit is de grootste uitgavepost in het wedstrijdvissen, maar wanneer je netjes met je hengels omgaat, kan deze jarenlang meegaan. Dit is wel iets waar ikzelf nooit op bezuinigd heb, het is namelijk het belangrijkste gereedschap waarmee je je vis vangt.

Sensas topsets winnen

Een paar topsets is vaak al meer dan genoeg!

Maar is het dan nodig om een hengel te hebben met tien extra topsets? Nee, dat is niet perse nodig. Het juiste gebruik van je topsets is veel belangrijker. En daar komt het weer aan op trainen. Als je uitgevonden hebt in de training welke tuigen het beste zijn, dan gebruik je die. Vaak zie je vissers die wel tien extra topsets hebben liggen, dat ze er toch maar twee of drie gebruiken. Belangrijk is het om te kiezen voor een hengel waarvan de topsets op alle series passen, zodat je altijd topsets kunt bijkopen en als je ooit een nieuwe hengel aanschaft, je topsets weer passen op die hengel.

 

Goed voer en vers aas

Wat je in het water gooit moet wel van de beste kwaliteit zijn. Het beste voer, het beste aas. Daar kun je een enorm verschil op maken. Goed voer; voor de wedstrijdvissers op de natuurlijke wateren ons Sensas 3000 en ons Mondial assortiment. Voor de commercial vissers is ons IM7 assortiment gemaakt, daar win je wedstrijden mee.

Grondvoer IM7 winnen

Het Sensas IM7 is speciaal ontwikkeld voor de vijvervisserij.

Sensas testen winnen

Maar ook verse maden, casters en wormen zijn enorm belangrijk!

 

In de volgende tips & tricks gaan we dieper in op het trainen.

 

Eric van Otterloo